Paperityöläisestä tuli liha-alan yrittäjä

Irtisanominen Summan paperitehtaalta 2008 johti siihen, että haminalainen Mika Nopanen perusti kotimaista lihaa jalostavan yrityksen ja lihamyymälän. Paperimiehestä tuli lihakauppias.

- Ehdin ennen 15 paperitehdasvuotta olla useamman vuoden töissä lihakaupassa, jossa aloitin jo 15-vuotiaana.  Kävin silloin paljon liha- ja ruoka-alan koulutuksia. Irtisanomisen jälkeen vanha kiinnostus heräsi uudelleen. Halusin jalostaa lähellä tuotettua lihaa kuluttajille, muistelee Nopanen.

Niin alkoi lihapalvaamon ja kaupan suunnittelu, jossa suurena tukena oli Tuula Repo ProAgriasta.
- Tuula pönkitti ja tuki ideoitani. Kävimme yhdessä tutustumassa vastaaviin laitoksiin ja keskustelimme ideasta. Tuula hoiti myös paperityöt ELYn suuntaan, kiittelee Nopanen.

Takaladon Liha ja Kala Oy:n tuotantotilat ja myymälä rakennettiin Nopasten kodin pihapiiriin, kuusi kilometriä Haminan keskustasta. Yritys sai investointitukea Manner-Suomen maaseutuohjelmasta tuotantolaitoksen rakentamiseen ja koneisiin. Toiminta alkoi 2011.
- Kaverit piti hulluna, kun tein myymälän keskelle mettää, naureskelee Nopanen. Aluksi piti panostaa televisio- ja lehtimainoksiin, mutta sen jälkeen olemme ilmoitelleet lähinnä kotisivujen ja Facebookin kautta.

Lähialueen liha palvataan perinteisessä savusaunassa

Takalato myy vain kotimaista lihaa, josta suurin osa on tuotettu lähiseudulla. Esimerkiksi sianliha tuotetaan Myllykoskella ja teurastetaan Kausalassa, karitsa tulee Elimäeltä. Yritys tunnetaan erityisesti herkullisista palvituotteistaan, jotka valmistetaan perinteisesti savusaunassa. 
- Oma savusauna on meidän elinehtomme. Jokaisen erän palvaus kestää 35 tuntia ja edellyttää jatkuvaa paikalla oloa. Yölläkin pitää nousta tarkastamaan palvaamon tilanne. Siksi on hyvä, että savusauna ja myymälä sijaitsevat pihapiirissä.

Nopasen mukaan yrityksen menestymisen salaisuus ovat hyvät tuotteet ja joustavuus.  Suurin osa liikevaihdosta tulee kuluttajamyynnistä, mutta tärkeää on myös lähiruuan toimittaminen Haminan, Kotkan ja Kouvolan alueen ravintoloihin ja päivittäistavarakauppaan.
- Valttimme on, että pystymme nopeasti vastaamaan erilaisiin tilauksiin. Alkuviikon palvaamme lihaa ja pakkaamme sitä kauppoihin. Loppuviikon aikana palvaamme juhliin esimerkiksi kokonaisia sikoja, joita menee vuosittain satakunta. Tulevaisuudessa haluaisimme pakata enemmän lihaa kauppoihin ja laajentaa tuotemyyntiä isommalle alueelle.

Yrityksen perustaminen muutti koko perheen elämää. Nykyisin Takaladon Liha ja Kala työllistää 5-8 työntekijää, joiden joukossa on Nopasen vaimo Satu ja perheen kaksi vanhinta lasta. 9-luokkalainen kuopuskin suunnittelee kokkikouluun menoa ja työskentelee yrityksessä lomilla.
-    Helpommalla pääsisin tehtaalla. Silloin tein vuorotyötä, nyt työtä vuorotta. En kuitenkaan vaihtaisi takaisin. Nyt minulla on oma vapaus ja voin itse jaksottaa työtä ja päivärytmiä. Viehätys säilyy, kun työpäivän pituus ja sisältö muuttuvat koko ajan.

Takaladon Liha ja Kala sai Haminan yrittäjäpalkinnon vuonna 2014. Mika on verkostoitunut muiden yrittäjien kanssa ja toimii nykyisin myös Haminan yrittäjien varapuheenjohtajana. 


Yrittäjä, ProAgrialta voit saada kahdeksan tuntia maksutonta asiantuntija-apua yritysidean kehittelyyn ja yritystuen hakemiseen tai sparrausta liiketoimintasuunnitelman tekemiseen. Lue lisää.


Teksti ja kuvat: Terhi Ojanen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Sivun kuva: Satu ja Mika Nopanen haluavat myydä laadukasta lähialueen lihaa.
Kuva edellisellä sivulla: Mika Nopasesta tuli 15 paperityövuoden jälkeen lihakauppias.

Julkaistu huhtikuussa 2016.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin