Lähiruokaa Kuutostien kulkijoille

Kuutostiellä huristelleet eivät ole voineet olla huomaamatta Iloisen Pässin Maalaispuodin lampaanmuotoista kylttiä Parikkalan Koitsanlahdessa. Kesäisin piha on usein täynnä autoja ja talvellakin vilskettä näyttää riittävän.

Mutta eipä ajeta tällä kertaa ohi, vaan käydään katsomassa mitä Iloisen Pässin Maalaispuoti pitää sisällään. Ovella tulijaa tervehtii yrittäjä Niko Hälvä. Hyllyt ja pöydät on lastattu toinen toistaan houkuttelevampien näköisillä pusseilla ja purnukoilla. Kylmäkaapissa on tarjolla karitsaa ja paikallista onnellisen possun lihaa. Kahvila-ravintolan puolella voi tilata vaikkapa annoksen läheisen Simpelejärven kuhasta. Mutta täällähän on lähiruokaa ja moni tuote näyttää olevan myös luomua?

-Vaimoni kanssa olemme kiinnostuneita lähiruoasta. Tällä alueella on paljon pientuottajia ja päätimme perustaa myyntikanavan heidän tuotteilleen, kauppias taustoittaa.

Vauhtia maaseutuohjelman tuella

Iloisen Pässin Maalaispuodin tarina alkoi vuonna 2012, jolloin Niko Hälvä osallistui yrittäjäkurssille. Paikallisen Leader-yhdistyksen, Etelä-Karjalan Kärki-LEADER ry:n hankeneuvoja Markku-Pekka Antikainen kävi kurssilla kertomassa maaseutuohjelmasta myönnettävistä yritystuista. Samaisen maaseutuohjelman yhdistyksille suunnatut tuet olivat tulleet Hälvälle jo tutuiksi, kun hän järjesti Uukuniemen Ilo ry:n kanssa Elotulirock-festarit. 

-Päätimme hakea yrityksen investointitukea Iloisen Pässin Maalaispuodille, jonka remontoimme Koitsanlahden vanhasta kyläkaupasta, hän kertoo.

Hälvän ja hänen puolisonsa Terhi Torikan maalaispuoti sai tukea liiketilojen remontointiin ja koneiden sekä laitteiden hankintaan.

-Kun meillä oli jo valmiiksi hyvin tehty liiketoimintasuunnitelma, ei tietojen siirto tukihakemukseen ollut liian vaikeaa, Hälvä arvioi.

Se, että tukien maksatus onnistui useassa erässä, oli yrityksen toiminnan kannalta hyvä asia.

-Yritystuki on mahdollistanut ja nopeuttanut yrityksemme kehitystä, Hälvä pohtii.

Vastuullisesti kasvatettua ruokaa

Entä mistä Iloisen Pässin Maalaispuodin nimi tulee?

-Meillä on muutama lammas itsellä, ja se olisi ehkä eläin, jota voisimme itsekin joskus laajemmin kasvattaa. Siksi kai aloimme pohtia nimeä lampaan ympärille. Lisäksi myymme iloisten eläinten lihaa, eli olemme tarkkoja siitä, että kaikki meillä myytävä liha on kasvatettu eettisesti ja vastuullisesti, Terhi Torikka kertoo.

Ja lopuksi klassinen kysymys: ”Miltä nyt tuntuu?”

-Yritys on ylittänyt odotukset. Asiakasvirrat kasvavat koko ajan, vaikkakin keskittyvät paljolti kesään, jolloin liikkeellä on matkailijoita ja kesäasukkaita, Niko Hälvä vastaa.

Iloisen Pässin Maalaispuoti ja lähiruokaravintola työllistää yrittäjän lisäksi yhden vakituisen työntekijän sekä kesäisin vähintään neljä sesonkityöntekijää. Tällä hetkellä yritys hakee ensi kesäksi viittä kausityöntekijää. 


Lue maaseutuohjelman yritystuista oheisesta esitteestä ja kysy lisätietoja paikallisesta Leader-ryhmästä tai ELY-keskuksesta.


Teksti ja kuvat: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri
Sivun kuva: Puodissa häärää useimmiten yrittäjä Niko Hälvä. 
Pieni kuva edellisellä sivulla: Iloisen Pässin Maalaispuodissa on myynnissä myös käsintehtyjä lahjatavaroita. (Kuva ei ole enää julkaisussa näkyvillä.)

Julkaistu helmikuussa 2016.

 

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin