koriste

Unelmia ja kokemusten vaihtoa

Haminalaisella vaatesuunnittelijalla Aleksandra Pohjolalla on unelma. Hän haluaisi perustaa kotikaupunkiinsa elämyksellisen museon, jossa pääsisi tutustumaan historiallisiin vaatteisiin ja asusteisiin sekä tarinoihin niiden takana.
- Ostin juuri vanhat silinterihattujen laatikot. Toisessa oli 1900-luvun alun miesten pahvikaulukset, perhosrusetti ja hansikkaat. Tuskin monikaan tietää, että miehet käyttivät ennen pahvisia vaihtokauluksia, hän miettii.

Pohjolan idea syntyi muutama vuosi sitten, kun hän osallistui Leader Sepra ry:n hallinnoimaan SEIC-hankkeeseen. Projektin tarkoituksena on edistää suomalaisten, virolaisten ja latvialaisten pienyrittäjien verkostoitumista ja kansainvälistymistä tutustumismatkojen, yrittäjävaihtojen ja koulutusten avulla. 

Pohjolan erityinen kiinnostuksen kohde on historialliset asut, joita hän on valmistanut lukuisia ja osallistunut esimerkiksi vanhan ajan asujen muotinäytöksiin. Hän kuuluu myös Haminan Hywät Asukkaat yhdistykseen, jonka jäsenet elävöittävät tapahtumia Suomen suurruhtinaskunnan ajan mukaisissa asuissa.
- Olin juuri äskettäin historiallisessa puvussa Hevoset Bastionissa -tapahtumassa, Pohjola mainitsee.

SEIC-hankkeessa Pohjola pääsi vaihtoon latvialaiseen yritykseen, jossa oli pukumuseo. 
- Puvut olivat esillä puusta tehtyjen mallinukkejen päällä. Oli ajanmukaiset peruukit ja rokokookehys selfieitä varten. Myynnissä oli vanhan mallisia peilejä ja viuhkoja. Sain niin valtavan vaikutuksen siellä, että olisi kiva tehdä vastaava joskus Haminaan, hän suunnittelee.

Myös kotkalainen Majatalo Torpan yrittäjä Pauliina Lunna on osallistunut SEIC-hankkeiden matkoille ja vaihtoon. Virossa hän oli vaihdossa Lahemaalla. Mukana oli suomalainen matkailualan opiskelija.
- Vaihto onnistui nopeasti ja helposti. Paikallinen yrittäjä tunsi siellä kaikki ja näimme hyvin paljon parissa päivässä. Näimme, kuinka alueella oli hyödynnetty EU-rahaa. Se oli antoisa matka myös opiskelijalle. Hän sai ideoita omaan uraansa, Lunna kertoo.

Tällä hetkellä on käynnissä SEIC II -hanke, jossa Suomesta ovat mukana Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan Leader-ryhmien alueet sekä Keski-Suomesta Leader Viisari. Ulkomaiset kumppanit ovat Virosta ja Latviasta useiden Leader-ryhmien alueilta. Keväällä suomalaiset kävivät tutustumismatkalla Virossa, kesäkuun alkupuolella virolaiset tekivät vastavierailun Kaakkois-Suomeen. Vieraat pääsivät tutustumaan esimerkiksi Pyhtään kulttuuritaloon, virolahtelaiseen Takatalo & Tompuri -panimoon, Innalanmäen tilaan Taipalsaarella sekä Olkkolan hoviin Savitaipaleella.

Aleksandra Pohjola ja Pauliina Lunna kävivät tervehtimässä virolaisia Kotkan Santalahdessa yhteisen illallisen merkeissä.
- Oli mukavaa vaihtaa kuulumisia ja kuulla, millainen kysyntä majoitukselle siellä on ollut ja kuinka sota on heillä vaikuttanut, Lunna sanoo.
Tarpeet ja ongelmat ovat pienillä yrittäjillä samantyyppisiä, oltiin sitten Virossa tai Suomessa. 
- Koronan aikana ihmiset vaihtoivat alaa. Nyt pieniin hotelleihin ja ravintoloihin on vaikea saada työntekijöitä, Leader Sepran hankekoordinaattori Heidi Hansén kuvailee.

SEIC II -hanke jatkuu vielä vuoden verran. Luvassa on ainakin matka Viroon tai Latviaan, uusia yrittäjävaihtoja ja Suomen sisäisiä yrittäjätapaamisia.
- Verkostoitumista ei tehdä pelkästään kansainvälisesti, vaan myös suomalaisten toimijoiden kesken. Vaikka olemme näin lähellä toisiamme, ei välttämättä tunneta toistemme tuotteita ja palveluita, Hansén huomauttaa.


Kiinnostuitko? Lue lisää Leader Sepran sivuilta (linkki) ja SEIC-hankkeen kansainvälisiltä sivuilta (linkki). Voit katsoa videolta, kuinka SEIC II -hankkeeseen pääsee mukaan (linkki). Toisella videolla kuulet kokemuksia ensimmäisestä SEIC-hankkeesta (linkki).


Teksti: Saija Räty, KaakonKantri

Kuva: Pauliina Lunna (oik.) ja Aleksandra Pohjola tapasivat virolaisia yrittäjiä kesäkuun alkupuolella Kotkan Santalahdessa. Kuvaaja: Heidi Hansén, Leader Sepra
Kuva etusivulla: Virolaiset pienyrittäjät Olkkolan hovin edustalla Savitaipaleella. Heidi Hansén on kuvan oikeassa laidassa. Kuvaaja: Noora Harju, Etelä-Karjalan Kärki-Leader ry.

Artikkeli on julkaistu 23.6.2022.

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin