Yrittäjä Jaana Tirri

Jaana Tirri johdattaa vierailijat menneisiin aikoihin Neitsytniemen kartanossa

Kierrätystä kyliin -hankkeen kesäinen tervehdys tulee tällä kertaa Vuoksen syntysijoilta Imatralta ja nostaa esille Neitsytniemen kartanon kerrassaan upeaa miljöötä ja vaikuttavaa 120-vuotiasta historiaa, jossa kierrätyksellä on edelleen paikkansa.

Aluksi ohjaan teidät kartanon sivuille, koska en mitenkään onnistu sanallisesti kuvailemaan, että mistä on kysymys. Kun olet ensin vieraillut kartanolla (linkki sivuille), niin sen jälkeen voit jatkaa lukemista siitä, miten kartanolla kierrätetään tekstiiliä. Ja tämän jälkeen kannattaa ihan oikeasti käydä paikan päällä fiilistelemässä. Ajatelkaa, miten vaikkapa kartanohäät ja majoittuminen hääsviitissä edustavat omanlaista romantiikkaa Vuoksen maisemissa.

Jaana Tirri toimii yrittäjänä Neitsytniemen kartanossa. Jaanalla on pitkä historia kierrättäjänä sekä työ- että vapaa-ajan puolesta. Hänelle luonto ja luontoarvot sekä kestävä kehitys on tärkeitä asioita. Neitsytniemen kartanossa on remontoitu ja saneerattu huoneita, ja kaikessa on aina ensin mietitty ja suunniteltu huolella, että voidaanko käyttää vanhaa, tyyliin ja aikaan sopivaa materiaalia vai käytetäänkö materiaalina uutta.

Kartanolla on palautettu vanhat lattiat ja alkuperäiset katot sekä entisöity jopa vanhat portaat. Seinistä on löydetty vanhaa tapettia kahdeksan päällekkäistä kerrosta kuvaten senhetkisten vuosikymmenten aikaa ja mieltymyksiä. Näistä on kartanolla kirjoitettu historiikkia ja tehty tauluja näyttelyä varten.

Kartanohenkisiä asuja löytyy kirppareilta ja kierrätysmyymälöistä

Neitsytniemen kartano on esteetikkojen paratiisi ja huomaa, että sisustuksessa on mietitty jokaista pientäkin yksityiskohtaa huolellisesti. Kartanolla on kierrätetty tekstiiliä yhdessä jos toisessakin paikassa ja esimerkiksi kaikilla pöydillä on vanhoja, kirjailtuja, kierrätettyjä pöytäliinoja.

Tuolinpäällykset on tehty poistotekstiileistä, joita Jaana käy säännöllisin väliajoin etsimässä SaimaanVirran kierrätysmyymälästä ja taitopajalta. Poistotekstiileistä valmistuu myös mm. kasseja ja muita käyttöesineitä ja koristeita sekä vaatteisiin tuunattuja yksityiskohtia.

Huoneissa on lakkautetusta hotellista ostetut vanhat verhot, vanhoja mattoja eri aikakausilta, peittoja 70-luvulta, entisöityjä tuoleja – kaikkea. SaimaanVirran kierrätysmyymälästä ja kirpputoreilta on löytynyt vanhoja vaatteita, hattuja ja kenkiä, joita Jaana käyttää asiakkaiden tilaamilla opastetuilla kartanokierroksilla.

Vanhanajan leivoskahvit kruunasivat tämän kerrassaan loistavan kartanoesittelyn. Ja suunnitelmissa on käydä muinakin sunnuntaipäivinä klo 12-18 välisenä aikana kahvittelemassa kartanolla (kts. ajankohtaiset aukiolotiedot kartanon Facebooksivuilta: linkki).


SaimaanVirta ry:n (linkki) organisoima Kierrätystä kyliin -hanke on Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta rahoittama hanke, joka edistää käytöstä poistetun tekstiilin aktiivisempaa hyödyntämistä maaseudulla.  


Teksti ja kuvat: Jaana Hallberg, projektipäällikkö, Saimaan Virta ry

Kuvateksti: Neitsytniemen kartanon yrittäjä Jaana Tirri valtakunnassaan.
Kuva etusivulla: Neitsytniemen kartano sijaitsee Imatralla, Vuoksen varrella.

Artikkeli on julkaistu 30.6.2021.

 

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin