Kuva Juha Saajorannasta.

Energiatehokkuus tehostaa yritystoimintaa

Energiatehokkuuteen tai uusiutuvaan energiaan tehdyt investoinnit ovat tehokas tapa pienentää yrityksen hiilijalanjälkeä ja ympäristövaikutuksia sekä saavuttaa taloudellisia säästöjä. Energiatehokkuuden parantamisen muita hyötyjä yrityksille ovat esimerkiksi rakennusten arvonnousu, asiakastyytyväisyys, vastuullisuus, yrityksen maine ja kilpailukyky.

Energiatehokkuuden parantamistoimenpiteet kannattaa toteuttaa siten, että investointi maksaa itsensä energiansäästöillä.

Energiatehokkaat järjestelmät

Lämpöpumput ovat hyvä keino saavuttaa taloudellisia säästöjä ja ympäristöhyötyjä. Ilmanvaihdon lämpöhäviöiden osuus lämmitysenergiasta on tyypillisesti 25–35 prosenttia kohteissa, joissa ei ole poistoilman lämmöntalteenottoa.  Suomessa aurinkoenergian tuotto painottuu kesäaikaan. Siksi kesällä paljon sähköä kuluttavat kiinteistöt ovatkin ideaalisimmat kohteet aurinkosähkön tuotannolle. 

Teollisuusyrityksissä paineilma on usein tarpeellinen, mutta kallis käyttöhyödyke. Paineilmakompressorit käyttävät teollisuuden sähköenergiasta 3-12 prosenttia. Paineilmajärjestelmä on merkittävimpiä kohteita, joissa kohtuullisin keinoin voidaan säästää sähköä. Lämmönvaihdinten likaantumisesta johtuvien kustannusten arvioidaan olevan vuosittain Suomessa 500 miljoonaa euroa. Lämmönvaihtimia on esimerkiksi lämpöpumpuissa ja kylmälaitteissa.

Energiakatselmuksissa pyritään etsimään keinoja, joilla nykyisiä laitteita voitaisiin käyttää energiatehokkaammin säätämällä laitteita ja järjestelmiä sekä muuttamalla toimintatapoja. Motivan mukaan energiakatselmuksissa on havaittu, että yksityisen palvelualan rakennuksissa kokonaisenergian (vesi, sähkö, lämpö) säästöpotentiaali on noin 11 prosenttia ja teollisuusyrityksissä 14–20 prosenttia. Valaistuksen muuttaminen energiatehokkaammaksi on yleisin yrityksille ehdotettu energiansäästötoimi.

METE - Maaseudun mikroyritysten vähähiiliset energiaratkaisut -hanke

Energiakatselmuksia tehdään pääasiassa keskisuurille ja suurille yrityksille, mutta energiasäästötoimenpiteet ovat samanlaisia yrityskoosta riippumatta. Maaseuturahaston rahoittaman 1,5 vuotta kestävän METE- hankkeen tavoitteena on edistää Kaakkois-Suomen maaseudun mikro- ja pienyritysten elinvoimaisuutta ja energiansäästöä. Se tapahtuu tuottamalla tietoa uusituvista energiaratkaisuista ja energiatehokkuutta edistävistä toimenpiteistä sekä teknologioista. Hanketta hallinnoi LAB-ammattikorkeakoulu (www.lab.fi), yhteistyökumppaninaan JS Enviro.

Hankkeeseen valitaan mukaan 20–30 pien- ja mikroyritystä Kaakkois-Suomen maaseudulta. Ensimmäisessä vaiheessa valittujen yritysten energiankulutus analysoidaan ja tuloksista tehdään raportti, jossa kuvataan mitä toimenpiteitä erilaisissa tapauksissa voisi tehdä. Toisessa vaiheessa tiedon tuottamista syvennetään 5–8 tapausyrityksen avulla. Näiden avulla tehdään tarkempia esimerkkilaskelmia energiatehokkuuden parantamiseksi eri energiankulutusprofiileille usealta eri toimialalta.

Kaikki tuotettu tieto julkaistaan erilaisten digitaalisten kanavien kautta yritysten käyttöön siten, ettei mukana olleiden yksittäisten yritysten tietoja voida tunnistaa. Tuloksia ja aiheeseen liittyviä blogeja julkaistaan myös hankkeen kotisivuilla, www.maaseudunmete.fi, sekä myöhemmin perustettavilla hankkeen Facebook-sivuilla. Fyysisiä keskustelu- ja infotilaisuuksia tullaan järjestämään ensi syksystä alkaen koronan sallimissa puitteissa. 


Yrityshaku hankkeeseen on parhaillaan käynnissä. Mikäli olet kiinnostunut tulemaan mukaan, otathan yhteyttä JS-Enviro Oy:n Juha Saajorantaan sähköpostitse Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai puhelimella 040 763 5920. Tällä hetkellä hankkeeseen kaivataan mukaan erityisesti sote-alan yrityksiä. METE-hankkeen nettisivut: linkki


Kirjoittaja: Mika Keski-Luopa, METE- hankkeen energia-asiantuntija, LAB- ammattikorkeakoulu
Lähde: Motiva

Kuvateksti: METE-hankkeeseen mukaan haluavien maaseudun mikro- ja pienyritysten kannattaa ottaa yhteyttä Juha Saajorantaan. Kuvaaja: Saija Räty, KaakonKantri
Kuva etusivulla: Aurinkopaneeleita, jotka toimivat samalla katoksena. Kuva: Pixabay

Artikkeli on julkaistu maaliskuussa 2021.

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin