Ismo ja Nuppu Forsman hymyilet kameralle.

Kuva päiväkirjassa

- Olin piirtänyt vuonna 2001 päiväkirjaan ihan vastaavalta näyttävän kuvan, vaikka en silloin tiennyt tästä paikasta. Vanha talo, aitta, liputanko ja kaivokin ovat kuvassa oikeissa paikoissa. Olin kirjoittanut siihen yhteyteen, että toivon, että minulla olisi joskus tällainen hyvinvointikeskus. Sitten kun tuli se oivallus, että päiväkirjan kuva näyttää aivan tältä paikalta, niin se sytytti meissä kipinän yrityksen perustamiseen, Nuppu Forsman muistelee.

Olemme Haminan maaseudulla idyllisten peltomaisemien keskellä emäntä Nupun ja isäntä Ismo Forsmanin maatilamatkailua harjoittavassa Villa Jaakkolassa herkullisten lohisalaattivohvelien äärellä. Tilan matkailutoiminta on käynnistynyt monipuolisesti. Majoituksen ja kahvilatoiminnan lisäksi Jaakkolasta voi vuokrata vaikkapa sauna- tai juhlatilan pieniä ja isoja tapahtumia varten. Kaiken toiminnan ydin pyrkii huokumaan ympäröivän maalaismiljöön tunnelmaa.
- Tästä tehdään sellaista rauhoittumisen paikkaa ihmisille, Ismo kuvailee

- Olemme molemmat työskennelleet isoissa pörssiyrityksissä ja todettu miten ihmiset voivat uupua. Senkin takia me haluttaisiin tarjota tätä meidän paikkaa sellaisena pysähtymisen ja rauhan paikkana, Nuppu jatkaa.

Matkailutoiminnan myötä tilan vanhat rakennukset ovat saaneet uudet käyttötarkoitukset. Tämä hymyilyttää erityisesti tilalta kotoisin olevaa isäntää.
- Maatalouden murroksen myötä tällaisen pienen tilan toiminnalla ei enää ollut oikein edellytyksiä perinteisen maanviljelyn muodossa. Maatalouden loputtua vaille huomiota jääneet rakennukset, joista osa on 1800-luvulta, olisivat hiljalleen menneet käyttämättömyyden jatkuessa huonoon kuntoon. Siksi tuntuu hyvältä, että rakennukset saivat tällä tavalla uuden elämän, Ismo hymyilee.

Kanala saunaksi

Idea matkailuyrityksestä lähti konkretisoitumaan yhteydenotolla Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursoriin, josta suunnitelmat saivat kannustavan ja eteenpäin vievän vastaanoton. Heti alkumetreillä mukaan kuvioon astui myös Leader Sepra, jonka rahoittamana saatiin käyntiin investointihanke rakennusten saneerausta varten.
- Kävimme Sepran hallituksessa puhumassa ihan ääneen tämä meidän idea, mikä oli minusta tosi tärkeää. Silloin kun itse käyt ajatukset ääneen läpi jollekin ulkopuoliselle, niin ideoihin tulee tietynlaiset raamit. Koska kun olet ideassa sisällä voi käydä niin, ettei välttämättä enää muistakaan huomioida ihan kaikkea. Siihen se ääneen asioiden läpikäyminen auttaa, Nuppu pohtii.

Yrittäjät kiittelevät Sepralta saatua neuvontaa hankkeen eri vaiheissa.
- Tukea ja apua saa kyllä, hankeprosessi ei kuitenkaan ihan kaikille ole niin tuttu juttu, niin yksin ei tarvitse kenenkään sitä lähteä viemään eteenpäin, Nuppu kertoo Ismon komppaamana.

Hankkeen näkyvinä toimenpiteinä Jaakkolan navetan ylisistä on rakentunut suuri, noin kahdensadan istumapaikan kokoinen juhlatila, jonka yhteyteen pellolle tehtiin myös parkkialue noin sadalle autolle. Alun perin 1930-luvun alussa rakennettu kanala taas on muovautunut kokous- ja saunatilaksi porealtaineen. Realistisuus ja kehitysmyönteisyys ovat isäntäväen mukaan tärkeässä roolissa hankeprosessissa.
- Pelkkää unelmaa ei voi lähteä esittämään eteenpäin vietäväksi, vaan idean pitää olla hyvin realistinen ja myös tulevaisuuteen tähtäävä. Varsinkin nyt, kun maailma koko ajan muuttuu, niin ei voi ajatella, että tänään kun asiat ovat näin, niin ne olisivat viidenkin vuoden päästä vielä samalla tavalla.  Täytyy olla kehitysmyönteinen eikä elämä voi pysähtyä siihen hetkeen, kun sen unelmansa saavuttaa, koska jossain kohtaa tulee aina eteen erilaisia muuttujia. Esimerkiksi tämä korona, tähän ei kukaan voinut varautua. Mutta ne pitää vain ottaa asioina, joiden yli mennään ottamalla tarvittaessa uusi suunta, Nuppu muotoilee.

Yrittäjäyhteistyö toimii

Kierrämme katselemassa Villa Jaakkolan uusia tiloja. Navetan juhlatilaan tullessamme Nuppu innostuu kertomaan Jaakkolan ja muutaman muun lähiseudun yrityksen välille syntyneestä yhteistyöstä.
- Tässä lähikylässä on Metson tila ja Kannusjärvellä Ahola Farm, molemmat jo pitkään toimineita yrityksiä. Ahola Farmin Tuula Ahonen yhytti meidät yhteen sellaisen oppilasyhteistyön kautta, me oltiin siinä kaikki kolme naista, Tuula, Terhi Metso ja minä mukana. Siitä lähdettiin porukassa ideoimaan mitä yhteistä me voitaisiin tehdä.

Ideoinnin tuloksena syntyi Jaakkolan uudessa juhlatilassa järjestetty konserttitapahtuma, jonka järjestelyissä kaikki kolme yritystä, sekä Haminan kaupungin maaseutupalvelut olivat mukana. Yleisöltä saatu hyvä palaute innosti jatkoon. Suunnitelmissa on toimintaa ympäri vuoden.
- Kohta tavataan taas yhteistuumin ja suunnitellaan tulevaisuutta, Nuppu hymyilee.

Katso videolta tunnelmia Villa Jaakkolasta.


Teksti, kuvat ja video: Henri Niiranen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Kuva: Reitkallissa paistaa aina aurinko, nauravat Ismo ja Nuppu Forsman.
Etusivun kuva: Vanhasta kanalasta rakentui hankkeen myötä saunatila porealtaineen.

Juttu julkaistu 18.12.2020

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin