koriste

Peltomaisema ja modernit kokoustilat ovat Tolkkilan kartanon valttikortit

Kymenlaaksolaisen peltomaiseman keskellä mutkittelee tie, joka vie puiston suojassa piilottelevaan Tolkkilan kartanoon. Komeaa kivikartanoa katsoessa ei arvaisi, että se on rakennettu lähestulkoon kokonaan uusiksi 1990-luvun loppupuolella.  

Alkuperäinen, 1920-luvulla rakennettu kartano nimittäin tuhoutui tulipalossa syyskuussa 1991. Jäljelle jäi vain tiilirakenteita. 

Tolkkilan kartano on ehtinyt toimia historiansa aikana monenlaisissa tehtävissä, kuten sotasairaalana, lastenkotina ja seurakunnan leirikeskuksena. Vuonna 2017 Kouvolan seurakuntayhtymä myi kartanon Hello Team Finland Oy:lle (nykyään Royal Resorts Oy), joka on saneerannut kohteesta nykyaikaisen kokouskeskuksen ja juhlapaikan.  

Päärakennuksen läheisyyteen on noussut moderni, skandinaavinen kokous- ja majoitusrakennus. Toinen uudisrakennus, saunamaailma, on sekin lähestulkoon valmis. Yrityksen omistaja Visa Heinonen on tyytyväinen työn tuloksiin. 
- Yhdessä uusista kokoustiloistamme on isot ikkunat maalaismaisemaan. Se on tämän alueen perinnemaisemaa. On aukeaa peltoa ja kokoustilan edestä kulkee puro, hän kuvailee. 

Se, mikä on kymenlaaksolaiselle arkipäivää, on tämän kokousympäristön magneetti. 
- Helsinki on väärällään hienoja kokoustiloja, mutta tällaista näkymää ei löydy Helsingistä. Luonnonmukaiset kohteet ovat se, mitä asiakkaat hakevat. He tulevat päästäkseen pois Helsingistä. 

Kokousasiakkaista iso osa tulee pääkaupunkiseudulta 

Heinonen kertoo, että päiväkokoukset eivät elätä, joten on tärkeää saada asiakkaat myös yöpymään paikan päällä. Noin sadan kilometrin etäisyys Helsingistä edistää tätä tavoitetta. 
- Kokousasiakkaista aika raadollisesti valtaosa tulee pääkaupunkiseudulta, jossa yrityksetkin sijaitsevat, Heinonen huomauttaa. 

Kokousbisnes perustuu pitkälti suosituksiin. Ammattimaiset kokousjärjestäjät eivät valikoi kokouspaikkoja pelkkien kauniiden kuvien perusteella, vaan perustavat valintansa muiden kokemuksiin ja suosituksiin. Puitteiden ja kokoustekniikan on oltava siis kunnossa, jotta hyvä kello kuuluisi kauas. 
- Etelä-Suomessa kilpailukykyisimmät kartanot ovat niitä, jotka ovat uskaltaneet investoida, yrittäjä sanoo. 

Royal Resorts Oy on saanut Kaakkois-Suomen ELY-keskukselta maaseutuyritysten investointitukea Tolkkilan kartanon saneeraukseen ja uudisrakennusten rakentamiseen. 
- En varmaan olisi lähtenyt tällaiseen savottaan ilman rahoitusta, Heinonen arvioi. 

Maaseudun yritysrahoituksen tavoite on elävöittää maaseutua, tuoda työtä ja toimeentuloa myös keskusta-alueiden ulkopuolelle. Visa Heinonen näkee, että Tolkkilan kartanon uusi elämä tuo Kouvolan maaseudulle kaivattua vipinää. 
- Tällaisessa yrityksessä on pakko olla tilaisuuksia ja pöhinää. Liiketoiminnassamme on mukana myös alueellisia yrityksiä, kuten catering- ja ohjelmapalveluita. Mitä paremmassa hapessa yrityksemme on, sitä paremmin se vaikuttaa alueen muuhun liiketoimintaan, hän muistuttaa. 


Vaikka nykyinen EU-ohjelmakausi on päättymässä, jatkuu yritys- ja hanketukien rahoitushaku normaalisti myös vuosina 2021 ja 2022. Lue lisää täältä (linkki).


Teksti: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri
Kuvateksti: Tolkkilan kartanon uusi majoitus- ja kokousrakennus iltavalaistuksessa. Kuva: Royal Resorts Oy 

Lisää kuvia Tolkkilan kartanosta ja uudesta majoitus- ja kokousrakennuksesta on kartanon nettisivuilla (linkki).

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin