Vesi roiskuu korkeassa kaaressa, kun Wikström näyttää, kuinka kaapeliradalla lautaillaan.

Kaapelikyytiä Vuoksella

- Kannattaa ehdottomasti kokeilla, voiko oma yritys hyödyntää maaseudun yritysrahoitusta, kannustaa Vertti Wikström.

- Kun uskaltaa lähteä kysymään neuvoa, niin sitä kautta aukeaa uusia portteja ja ovia. Kunhan idea ja halu tehdä lähtee yrittäjältä itseltään, niin mie ainakin olen kokenut, että tukea ja neuvoja saa ja löytyy kärsivällistä porukkaa, jotka auttavat tarpeen mukaan viemään asioita eteenpäin, jatkaa Toni Kainulainen.

Wikström ja Kainulainen ovat kaksi neljästä yrittäjästä vuonna 2019 perustetussa vesiurheiluyritys Wake park Imatra Oy:ssä. Yritys toimii Vuoksen varrella Imatran Varpasaaressa, jossa Kainulainen pyörittää myös muuta yritystoimintaa. Idea kaapelivesilautailupuiston perustamiseen syntyi Wikströmin intohimosta lajia kohtaan.
- Oon aloittanut vesilautailuharrastuksen suunnilleen 2012. Nämä kaapeliparkit ovat tulleet 2000-luvulla Suomeen, mutta niitä ei ollut missään lähistöllä ja piti lähteä aina jonnekin kauemmas harrastamaan, Wikström muistelee.

Koukuttavan lajin inspiroimana hän halusi harrastusmahdollisuuden lähemmäs.
- Ainut mahdollisuus näytti olleen perustaa vesilautailupuisto itse, Wikström kertoo.

Ensimmäisen kerran Wikström puhui puiston rakentamisesta jo kolme vuotta sitten. Kainulainen innostui heti uudesta innovatiivisesta ajatuksesta. Tuolloin idean eteenpäin vieminen tyssäsi lopulta rahoituksen puutteeseen. Ajatus jäi kuitenkin muhimaan.
- Siitä meni pari vuotta aikaa, kun palasimme saman pöydän ja aiheen äärelle. Nyt meitä oli mukana isompi porukka, jonka voimin lähdimme uudestaan viemään hanketta eteenpäin, Kainulainen kertaa.

Yhteistyötä Leaderin kanssa

Wikström oli kuullut maaseudun yritysrahoituksesta muutamia vuosia sitten olleessaan Suomen yrittäjyysopiston kurssilla. Paikallinen kehitysyhtiö taas vinkkasi, että maaseuturahoitusta olisi mahdollista hyödyntää myös Vuoksella. Vinkki johdatti ottamaan yhteyttä alueella toimivaan Etelä-Karjalan Kärki-Leaderiin ja kohta Kainulainen oli esittelemässä yrittäjäporukan ideaa Leaderin kokouksessa.
- Saatiin sieltä positiivista signaalia, että tämä hanke on saamassa vihreää valoa. Se loi myös uskoa meille, että tähän uskoo joku muukin, Kainulainen kertoo.

Wake park Imatra sai Kärki-Leaderilta maaseudun yritysrahoitusta kaapeliradan investointikuluihin ja varustehankintoihin.
- Esimerkiksi 50 000 euron kokonaisuudessa, niin onhan se toki useampi tuhat euroa, joka on tukena. Mutta vielä merkittävämpi asia on se, että rahoituksen hakuprosessin myötä ideaa on miettinyt joku muukin meidän lisäksi. Siinä on silloin laajempi ihmisjoukko tutkinut liiketoimintamahdollisuutta ja -ideaa näille markkinaosuuksille ja -alueille, Kainulainen muotoilee.

Yhteistyö Kärki-Leaderin kanssa saa kehuja molemmilta yrittäjiltä. Nekin hankaluudet, joita hankkeen aikana ilmeni, selvisivät nopeasti Leaderin henkilöstön neuvoilla ja avulla.
- Jos ei ole aikaisempaa kokemusta hankkeista, niin se voi tuntua aluksi hankalalta, kun täytyy täyttää vaikka jokin paperi tai lomake uudestaan. Mutta sitten kun lopuksi näkee kokonaisuuden ja hahmottaa hankkeen läpiviennin paremmin, niin ne vaatimukset eivät enää näytäkään hankalille, Wikström miettii.

- Just näin, siinä kasvaa se ymmärrys, että miksi mitäkin pitää tehdä. Myö ollaan kyllä saatu aika loistavaa neuvoa, tukea ja myös perustelut Kärki-Leaderin puolelta, että miksi joitain asioita on pitänyt avata vielä enemmän paperille, Kainulainen lisää.

Tyytyväiset yrittäjät odottavat jo innolla tulevaa kesää. Vaikka kulunut kesä meni vielä osin kaapeliradan rakennustöissä, antoivat lyhyessä ajassa kertyneet asiakaskokemukset positiivisia eväitä tulevaan.
- Tästä on tarkoitus tehdä työllistävä ja merkittävä toimija virkistyskäyttöön imatralaisille ja turisteille, Kainulainen summaa.Katso videolta, miltä kaapelivesilautailu näyttää Vuoksella.Hae yritystukea!
Maaseuturahaston yritystukia haetaan Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen tai paikallisten Leader-ryhmien kautta. Ohjelmakauden 2014-2020 loppusuora häämöttää jo, joten ota pikaisesti yhteyttä ELY-keskukseen tai oman alueesi Leader-ryhmään ja kerro yrityksesi kehitystarpeista.


Teksti, kuvat ja video: Henri Niiranen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Kuva: Vesi lentää, kun lautailija saa kyytiä kaapeliradalla.
Etusivun kuva: Vertti Wikström (oik.) ja Toni Kainulainen odottavat jo innolla tulevaa kesää.

Juttu julkaistu 15.9.2020

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin