Toisen polven luomuviljelijä Liisa Mattila pyörillä kulkevan puotinsa ovella.

Puoti maalla sai pyörät alle

Koronasta johtuva poikkeustila on vähentänyt tai jopa lopettanut kokonaan perinteisen kasvokkain tapahtuvan kaupankäynnin. Verkkokaupasta on tullut lukuisten yritysten - ja asiakkaiden - pelastus. 

Kouvolan kyljessä Korialla sijaitseva ekologisten tuotteiden kauppa Puotimaalla on käynyt verkkokauppaa jo perustamisvuodestaan 2011 lähtien. Puotimaalla toimii yrittäjä Liisa Mattilan luomuviljatilan yhteydessä. 

Tila on ollut luomussa vuodesta 1995 ja viljan ohella kasvatetaan mustaherukkaa ja mansikkaa. Puodin valikoimissa on tilan omia tuotteita, kuten jauhoja, suurimoita, hiutaleita ja kosmetiikkaa sekä paljon myös muiden valmistajien tuotteita.
- Koronan seurauksena verkkokauppa on vilkastunut, Mattila kertoo.

Tilan tuotteita on ollut saatavilla verkkokaupan ohella omassa myymälässä, jälleenmyyjillä, tapahtumissa ja Reko-renkaassa eli Facebookin avulla toimivassa lähiruoan suoramyynnissä.
- Esimerkiksi vakituiset Reko-asiakkaat ovat nyt tilanneet tuotteita netistä, Mattila huomauttaa.
Ostokset voi tilata ja maksaa verkkokaupassa ja hakea tilan pihalla sijaitsevasta noutokopista. Tuotteet voi tilata myös postitse vaikka suoraan kotiin.

Alun perin jauhot eivät kuuluneet verkkokaupan valikoimaan. Yrittäjä ajatteli, ettei kukaan haluaisi ostaa jauhoja netistä. Korona käänsi kaiken päälaelleen.
- Jälleenmyyntipaikat alkoivat mennä kiinni. Ja me päätimme, ettemme osallistu Reko-jakeluun, vaan vältämme kaikkia ylimääräisiä kontakteja.
Niinpä jauhotkin löysivät tiensä verkkoon ja ovat tällä hetkellä kaurahiutaleiden ohella suosituin myyntiartikkeli oman tilan tuotteiden osalta.
- Kosmetiikkapuolelta menee tasaisesti kaikkea. Etenkin käsisaippuoita ja eteerisiä öljyjä on ostettu paljon, Mattila sanoo.

Kumijalkakauppa ihastuttaa

Mattilan tilalle saavuttaessa huomio kiinnittyy Puotimaalla-kaupan näyteikkunaan. Oikeastaan myymälä on yhtä näyteikkunaa, sillä se on pyörillä liikuteltava esittelykontti, jonka etuseinä on lasia. Viime kesänä hankittu kumijalkakauppa ehti kiertää useissa tapahtumissa Kymenlaaksossa ennen kuin poikkeustila laittoi kuviot uusiksi.
- Asiakkaat ihastelivat, että ai tällaisiakin on, Liisa Mattila hymyilee.

Yrittäjä on ollut hankintaansa tyytyväinen. Vaunussa olosuhteet kaupankäynnille ja tuotteiden esillepidolle ovat jotain muuta kuin säälle alttiissa tapahtumateltassa. 
- Jauhot ovat herkkiä kosteudelle, eikä kosmetiikkakaan tykkää lämpötilojen vaihtelusta. Vaunu on valoisa ja siihen saa sähköt yleensä tapahtumapaikoissakin. Marjoille on vaunussa viileää lisätilaa, jos asiakkaat eivät ehdi hakea niitä puintipäivänä, Mattila listaa.

Kiinteä puoti sijaitsi aiemmin tilan asuinrakennuksen alakerrassa. 
- Sisäänkäynti oli vähän piilossa nurkan takana, mutta myyntivaunun asiakas huomaa pihalta helposti, Mattila iloitsee.

Yritys sai vaunun hankintaan maaseudun yritysrahoitusta Pohjois-Kymen Kasvulta. 
- Olisimme hankkineet kontin joka tapauksessa, mutta saimme toteutettua hankinnan aiemmin ja laajempana kuin ilman tukea. 
Hakuprosessi sujui yrittäjän mielestä sutjakasti, sillä apua oli tarjolla.
- Kasvusta sai niin hyvät, selkeät neuvot, ettei rahoituksen hakeminen ollut vaikeaa. Myös Revon Tuula ProAgriasta auttoi lomakkeen kanssa. 


Yrittäjä, kiinnostaako verkkokaupan perustaminen? Suomen Yrittäjät on julkaissut pikaoppaan verkkokaupan perustamiseen. Tutustu!


Teksti ja kuvat: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri
Kuvateksti: Toisen polven luomuviljelijä Liisa Mattila pyörillä kulkevan puotinsa ovella. Myyntivaunun kanssa on helppo lähteä tapahtumiin. Muina aikoina se palvelee tilamyymälänä. Koronasta johtuvan poikkeustilan aikana Puotimaalla palvelee verkkokaupassa. 

Juttu on julkaistu 23.4.2020.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin