Antti Pellinen ja Timo Tuononen poseeraavat Vesration markkinointimateriaalin edessä kameralle.

Ahaa-elämys teatterin katolla

Kesä oli saapunut aikaisin ja jo toukokuussa päästiin kärvistelemään kunnon helteissä. IoT-verkkoja Digitan leivissä rakentanut Timo Tuononen paiski hiki hatussa hommia teatterin katolla Lappeenrannassa. Vettä täytyi muistaa hörppiä säännöllisesti, ettei työnteko loppunut lyhyeen. Silloin Tuonosella välähti. Mies otti puhelun vanhalle tutulleen ja kertoi ideastaan.

Timo Tuononen sekä Antti Pellinen ovat yrittäjiä Vesratio Oy:ssä. Yritys kokoaa, analysoi ja esittää tietoa tavalla, joka pyrkii edesauttamaan ikäihmisten asumista kotona. Kaiken pohjana toimii Vesration kehittämä tekoälyyn perustuva palvelu, joka tulkitsee erilaisten sensorilaitteiden lähettämää tietoa ja esittää sen yksinkertaisessa ja nopeasti ymmärrettävässä muodossa.
- Meidän tavoitteena on saada ikäihmiset asumaan kotonaan mahdollisimman pitkään niin, ettei tarvitse mennä kotihoidon piiriin. Ja sitten kun kotihoidon piirissä ollaan, niin asumaan kotona mahdollisimman pitkään niin, ettei tarvitse mennä tehostetun palveluasumisen piiriin, Pellinen kertoo ja jatkaa.

- Tässä on kaksi aspektia. Ensimmäinen ja tärkein on elämänlaatu, ihmiset asuvat mieluiten kotonaan. Toinen asia on sitten raha. Me haluamme pitää kustannukset hyvin maltillisina, keskitymme uuteen teknologiaan ja tehdään sen avulla toiminnasta tehokasta. Koko paketin hinta on kymppejä kuussa per asukas.

Vinkki toiselta yrittäjältä

Tuonosen paahteisella katolla saama ahaa-elämys oli mukin ja älylaiteen risteytys, joka muistuttaa ikäihmisiä nesteen nauttimisen tärkeydestä, sekä lähettää palveluun tietoa nautitun nesteen määrästä.
- Kuivuminen on hyvin laaja ongelma, Pellinen huomauttaa.

Idean syntyyn siivitti paitsi ymmärrys teknologian mahdollisuuksista, myös Tuonosen aiempi kokemus ikäihmisten parissa toimimisesta. Hierojana työskennellessään hänellä oli asiakkainaan satoja sotaveteraaneja. Lisäksi Tuononen oli tehnyt Eksoten videolaitteistojen asennustöitä ikäihmisten koteihin.

Aiheesta valtavasti innostuneet miehet päättivät perustaa yrityksen idean ympärille. Tällöin he kuulivat myös mahdollisuudesta hyödyntää maaseudun yritysrahoitusta.
- Myö kuultiin siitä Ovelus Oy:n yrittäjältä, hänellä oli kokemusta asiasta, miehet kertovat.

Leader Länsi-Saimaan kanssa muovautui hanke Vesration toiminnan käyntiin polkaisemiseksi. Tavoitteena oli pilotoida yrityksen idea käytäntöön. Onnistuneen demokokeilun myötä pilotti seurasikin pian yhteistyössä Eksoten kanssa.

Toimintavarmuutta, huomaamattomuutta ja yksityisyyden suojaa

Palvelunsa pilotointia varten Vesratio tarvitsi käsiteltävää tietoa. Koska Tuonosen visioimaa mukia ei vielä ollut olemassa, yrittäjät hankkivat olosuhdesensorin, jolla palvelun testaaminen päästiin käynnistämään. Laitteen avulla palvelun tiedonhankintaan saatiin samalla myös lisää ulottuvuuksia.
- Ei puhutakaan pelkästään vedestä, vaan puhutaankin isommasta asiasta, Pellinen muotoilee.

Olosuhdesensori mittaa lämpötilaa, kosteutta, hiilidioksiditasoa, valoisuutta ja liiketapahtumia. Laite on huomaamaton, kuin katossa oleva pieni palovaroitin ja palovaroittimen tavoin sitä ei tarvitse käyttää mitenkään. Se vain on ja mittaa.
-Ei kameroita, ei mikrofoneja, ei mitään mikä rikkoisi yksityisyyden suojaa, yrittäjät kertovat.

Sensori siis kykenee mittaamaan monia eri asioita, joiden perusteella palveluun kehitetty älykkyys taas pystyy tekemään erilaisia päätelmiä.
- Yksinkertaisimmillaan, jos asunnon lämpötila on 15 astetta talvella, niin silloin ei ole kaikki hyvin. Silloin on ovi tai ikkuna jäänyt auki. Tai sitten esimerkiksi yölevottomuuden lisääntyminen, aamuyön tunteina on valot päällä pidempään ja pidempään ja liiketapahtumia on aina vain enemmän. Tämänkaltaisista poikkeavista tapahtumista tai huolestuttavasti kehittyvistä trendeistä palvelu tekee ilmoituksen vaikkapa kotihoitoon tai lähiomaiselle, Pellinen avaa tuotteen toiminnan periaatetta.

Tiedonsiirto sensorin ja palvelun välillä tapahtuu toimintavarmassa IoT-verkossa. Se on juuri tämän kaltaiseen toimintaan keskitetty erillinen tietoliikenneverkko, eikä se näin ollen ole alttiina esimerkiksi ruuhkapiikeille, kuten vaikkapa tavallinen 4G -verkko. IoT-verkon käyttö varmistaa, että huomiota vaativista mittaustuloksista saadaan ajantasaista tietoa. Palvelun ilmoitukset ja hälytykset välittyvät vastaanottajalle useita eri reittejä pitkin esimerkiksi mobiililaitteiden välityksellä.

Käyttäjälähtöistä kehittämistä

Palvelun testaamisen lisäksi sitä myös kehitettiin ja paranneltiin aktiivisesti pilotin aikana yhdessä Eksoten hoitajien kanssa.
- Kokemuksen ääni, sieltä tuli loistavia ideoita ja konkreettisia havaintoja. Paljon pieniä asioita, joita ei tule mieleen, jos ei ole ollut sitä työtä tekemässä, miehet kehuvat.

Onnistuneen alun myötä yrittäjien innostus sai tuekseen varmistusta siitä, että tuotteelle on tarvetta ja kysyntää. Tämä rohkaisi ottamaan seuraavan askeleen kohti omien sensoreiden kehittämistä. Nyt yritykselle alkukipinän antanut älymuki on konkretisoitunut jo testivaiheen prototyypiksi yhteistyössä LUT-yliopiston Jamie Hyneman Centerin kanssa. Kehittelyssä on myös muun muassa painotrendin kehitystä mittaava ja siitä ajantasaista tietoa palveluun lähettävä matto. Kaikessa suunnittelussa keskiössä on käyttäjälähtöinen huomaamattomuus sekä yksityisyyden säilymisen huomiointi.

Leader Länsi-Saimaan rahoittamalla, Vesration toiminnan käynnistämistä tehostaneella hankkeella, oli yrittäjien mukaan merkittäviä vaikutuksia aloittavalle yritykselle.
- Meillä on nyt kolme täysiaikaista, sekä kaksi henkilöä puolikkaalla ajalla töissä. Se on suora vaikutus siitä, että hankkeen tukemana saimme firman toiminnan tällaisessa mittakaavassa käyntiin, yrittäjät pohtivat.

Lähitulevaisuudessa siintävät omien sensoreiden kehittämisen lisäksi markkinoille meno ja kansainvälistyminen. Tulevaa odotetaan vähintäänkin innokkaasti.
- Leivän varmaan saisi helpommalla muutenkin, että tietynlaista hulluuttahan yrittäjyys vaatii. Mutta kivaahan tämä on kuin mikä, Pellinen nauraa.

- Ja sitten on se auttaminen. Meidän tuotteilla mummot ja papat rokkaa koko ajan, Tuononen hymyilee.


Maaseuturahaston yritystukia haetaan Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen tai paikallisten Leader-ryhmien kautta. Ohjelmakausi 2014-2020 on loppusuoralla ja viimeiset rahoituspäätökset tehdään vuoden 2020 loppuun mennessä. Ota siis saman tien yhteyttä ELY-keskukseen tai oman alueesi Leader-ryhmään ja kerro yrityksesi kehitystarpeista.


Teksti ja kuvat: Henri Niiranen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Kuva: Antti Pellinen ja Timo Tuononen esittelivät Vesration tarjoamaa palvelua. Käsissään herroilla on kaksi erilaisia asioita mittaavaa sensorilaitetta.
Etusivun kuva: Yrittäjät odottavat innolla tulevaa. Edustalla yhden sensorilaitteen tuotekehityksen kaari kannusta mukiksi.

Juttu on julkaistu maaliskuussa 2020.Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin