Maisa ja Jarmo esittelevät kaupan lähituotteita hunajaa ja lihasäilykettä.

Kyläkauppa kaikilla mausteilla

- Myö kun ollaan M-ketjussa, niin kukaan ei määrää meidän valikoimaa. Voidaan myydä mitä vain aina kananmunista traktoreihin, Maisa Kinnunen naurahtaa.

Maisa ja Jarmo Kinnunen ovat Aseman Puodin kauppiaita Rautjärvellä. Täällä he ovat pyörittänet kyläkauppaa kolmisen vuotta.
- Meillä on molemmilla yrittäjätaustaa sosiaalipuolelta ja silloin oltiin molemmat omissa yrityksissämme. Ajatuksissa kuitenkin oli, että olisi mukava tehdä jotakin yhteistä missä voidaan molemmat toimia, Maisa kertoo.

- Katseltiin ihan ympäri Suomen erilaisia vaihtoehtoja mitä lähdetään tekemään. Sitten Jarmo sattui näkemään lehdestä, että täältä oli juuri kauppa hävinnyt ja kunnan puolesta vähän peräänkuuluteltiin, josko tänne jostain kauppias saataisiin.

- Mie soitin välittömästi Rautjärven kunnanjohtajalle. Myö oltiin jo oltu M-ketjuun yhteydessä, että sitä kautta saadaan myyntiin tavaraa sopivan paikan löytyessä, Jarmo muistelee.

Kauppaa perustettaessa Kinnuset tiedustelivat erilaisia rahoitusmahdollisuuksia. Tällöin Jarmo soitteli myös Etelä-Karjalan Kärki-Leaderiin. Hetken perästä tulevat kauppiaat tapasivat Leaderin väkeä paikallisen kyläyhdistyksen järjestämässä, silloisen kaupan toiminnan loppumista käsittelevässä kokouksessa. Kinnuset hakivat Leader-rahoitusta uuden kaupan laiteinvestointeihin.
- Miun mielestä se hakuprosessi oli tosi helppo. Silloin Kärki-Leaderissa työskennellyt Markku-Pekka Antikainen auttoi meitä tosi paljon ja sen takia se varmaan helppoa olikin, Jarmo pohtii.

Kyläläisten kohtaamispaikka

Aseman Puodista on muodostunut monipuolinen palvelukeskittymä keskelle rauhallista maaseutua.  
- Meillä on valikoimissa tietenkin ihan perus elintarvikkeita. Lisäksi saa kaasua ja löytyy posti, sekä apteekin palvelupiste, Maisa kertoo.

Asiakkaiden toiveita ja tarpeita pyritään toteuttamaan mahdollisuuksien mukaan. Kyläkauppa on erityisen tärkeä sellaisille kylän asukkaille, joilla ei ole omaa autoa. Toista kauppaa ja palveluita ei ihan lähimain löydy.
- Tämä on monille myös sellainen sosiaalisen kohtaamisen paikka. Täällä nähdään tuttuja ja myökin ollaan tultu tosi tutuksi monen kyläläisen kanssa. Se on ollut hieno huomata, kauppiaat nyökyttelevät.

Kinnuset kertovat viihtyvänsä töissä rauhallisella maaseudulla, jossa yhteisöllisyys näkyy heidän mukaansa ihan eri tavalla, kuin muualla.
- Asiakaskunta on täällä todella mukavaa.Maaseuturahaston yritystukia haetaan Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen tai paikallisten Leader-ryhmien kautta. Ohjelmakausi 2014-2020 on loppusuoralla ja viimeiset rahoituspäätökset tehdään vuoden 2020 loppuun mennessä. Ota siis saman tien yhteyttä ELY-keskukseen tai oman alueesi Leader-ryhmään ja kerro yrityksesi kehitystarpeista.


Teksti ja kuvat: Henri Niiranen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Kuva: Onni on oma kyläkauppa. Aseman Puodin valikoimista löytyy tottakai myö lähituotteita.
Etusivun kuva: Kinnuset viihtyvät töissä maaseudulla.


Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin