Jukka Itkonen taustallaan Itulan tuotantotilat.

Yhteydenpito tuottaa tulosta

- Kannattaa olla yhteydessä, säännöllisesti päivittää, että mites meillä menee, vinkkaa Itula Oy:n yrittäjä Jukka Itkonen

Vinkillään hän viittaa yrittäjien ja rahoittajien väliseen yhteistyöhön.

Eräs esimerkki toimivasta yhteydenpidosta on Itulan saneerausinvestointi -hanke, jota rahoitti Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Itula kehitti ja tehosti toimintaansa keskittämällä tuotanto-, varasto- ja toimistotilansa Lappeenrannasta ja Vantaalta Ruokolahdelle.
- Ensimmäinen steppi lähti siitä, että meiltä kerta kaikkiaan loppui tilat Lappeenrannasta, Itkonen muistelee.

Samalla yrityksen kasvun mukanaan tuomat aikataulut olivat asettaneet omat vaatimuksensa kehittämiselle. Kauppoja oli alkanut tulla niin paljon, että uusia tiloja tarvittiin viipymättä. Käytännössä tämä tarkoitti valmiiden tilojen etsimistä. Ruokolahden suuntaan ohjanneen vihjeen Itkonen kuuli naapuriltaan. Pian Kuutostien varrella käyttämättömänä seisonut saha siirtyi Itulan omistukseen.

Aluksi tuotanto pyöri Ruokolahdella, konttori Lappeenrannassa ja varasto Vantaalla. Tämä laukaisi tarpeen kehittämiselle. Todettiin, että on aika yhdistää kaikki samaan paikkaan. Itulan ja ELY:n tiiviin yhteydenpidon ansiosta rahoitusyhteistyö syntyi jouhevasti.
- Meillä on ollut aina sellainen toimintatapa, että me kerromme rahoittajille missä me mennään, vaikka ei rahaa juuri sillä hetkellä tarvittaisikaan. Muun muassa ELY-keskuksen kanssa meillä oli säännöllisiä tapaamisia. Me kerroimme avoimesti, että tämmöistä me suunnitellemme ja tämmöistä meillä on mielessä ja he kertoivat meille, että millaisia rahoitusmahdollisuuksia on tällä hetkellä tarjolla. Eli me olimme aika hyvin informoituja, Itkonen kertoo ja jatkaa.

- Kun päätimme tähän hankkeeseen ryhtyä, niin meillä oli valmiit kontaktit. Sieltä ELY:ltä kuultiin, että maaseutualueelle on mahdollista saada investointitukea. Haimme ja saimme sitä ja mielestäni se oli just niin mutkatonta, kuin nämä yleensä voivat olla.

Toiminnan keskittäminen Ruokolahdelle kannatti.
- Säästimme heti 100 000 euroa kustannuksia.

Kuin pieni Aurinko, joka myös jäähdyttää

Itula Oy:n toiminnan ydin pyörii, tai oikeastaan säteilee lämmitys- ja jäähdytyslaitteiden valmistamisen ja markkinoinnin ympärillä. Yrityksen tuote on kattosäteilypaneeli, jonka valtteja ovat energia- ja kustannustehokkuus sekä ympäristöystävällisyys. Kattoon asennettuna järjestelmä ei vie myöskään lattiapinta-alaa. Kilpailijoistaan Itula erottautuu käyttämällä paneelinsa materiaalina erittäin hyvän lämmönjohtavuuden omaavaa grafiittia ja tarjoamalla järjestelmän tuotteensa ympärille.
- Samalla paneelilla voidaan sekä lämmittää, että jäähdyttää tilaa. Sillä ei liikuteta ilmaa, vaan se säteilee kuin aurinko. Tämä on infrapunasäteilyä ja se ei välitä ilman lämpötilasta mitään. Se tulee säteilemällä oleskeluvyöhykkeelle ja sitten lämmittää ihmiset, pöydänpinnat ja lattianpinnat, josta energia sitten konvektiona nousee pikkuhiljaa ylöspäin. Emme siis pyöritä ilmaa; ei pyöritetä pölyä, ei kuulu ääntä. Ja tämä on huoltovapaa ja sataprosenttisesti kierrätettävä tuote.

Tiukasta paikasta tähän hetkeen

Itula perustettiin vuonna 1990 alun perin maahantuonti- ja markkinointiyritykseksi.
- Heti jouduimme kärvistelemään laman läpi, joka ulkomailta tuoduille tavaroille oli aika kova. Devalvaatio nosti hintoja 40 prosenttia vuoden aikana ja kun tuotteet olivat muutenkin jo kalliita ja rakennusala romahti laman mukana, niin se oli silloin tarkka paikka, mietteliäs yrittäjä muistelee.

- Sen verran olin jo oppinut lukemaan tuloslaskemaa, että aina kun kuukausiraportti tuli niin katsoin, että ahaa miinusta on alarivillä, että mitäs pitäisi tehdä. Ja siellä oli aina se yksi rivi, mikä oli kaikkein suurin. Niin kuin sanotaan, niin pitää lähteä aina pääkustannusryhmistä liikkeelle, kun ruvetaan vähentämään kustannuksia. Ja aina se sama rivi tuli vastaan. Arvaa mikä se oli, heittää Itkonen kysymyksen naurahtaen.

- Se oli toimitusjohtajan palkka. Se putosi parhaillaan yhteen neljäsosaan siitä mistä mie lähdin.  Tein muiden omistajien ja hallituksen kanssa diilin, että olen kyllä valmis tekemään tätä niinkin pienellä palkalla, mutta sitten kun saan yrityksen kurssin käännettyä, niin se erotus on maksettava minulle joku päivä takaisin. Omistajat ja kollegat totesivat, että totta kai sellaiseen lähdetään. Kun ihmisellä on toivoa tai uskoa, niin sitä menee uskomattomalla suorituksella eteenpäin. Siinä meni pari-kolme vuotta, niin kelasin ne rahat takaisin, yrittäjä kertoo tyytyväinen hymy kasvoillaan.

Nyt tulevaisuuden näkymät ovat Itkosen mukaan valoisat. Yritys tähtää positiivisin odotuksin vientiin ja etsii mukaan hyviä partnereita.
- Jos löytäisimme kolme uutta itsenäiseen työskentelyyn kykenevää ja toimialan tuntevaa myyjää, palkkaisimme heidät heti, Itkonen tuumaa.

Yrittäjä on erityisen ylpeä siitä, että Itula on pystynyt työllistämään paljon nuoria työntekijöitä.
-  Sille joukolle ei tänä päivänä meinaa löytyä töitä ja kun tuommoinen nuori kaveri ei ammattikoulusta pääsee töihin, niin se on kyllä surkea paikka, Itkonen vakavoituu.

- Meillä pääosa tuotantotyöntekijöiden joukosta on alle 25-vuotiaita. Prosessinhallinta sopii nuorille ihmisille, jotka pärjäävät tietoteknisten laitteiden kanssa.

Verkostoitukaa, verkostoitukaa, verkostoitukaa

Maaseutualueella toimintaa menestyksekkäästi pyörittävänä yrittäjänä Itkoselta on kysytty, millä keinoin maaseudulle saadaan uutta elinvoimaa ja kuinka maaseudulla pärjätään tulevaisuudessa.
- Olen kehottanut, että päättäjät verkostoitukaa, verkostoitukaa, verkostoitukaa. Paitsi että oppii ihmisiä tuntemaan, niin oma maailmankuva avartuu ja huomaa, että miksi vaikkapa yritykset katsovat, että jokin on heille välttämätöntä. Esimerkiksi Ruokolahden yrittäjät tekevät kunnan kanssa säännöllisiä yhteisiä reissuja, tutustuvat muihin paikkakuntiin ja teollisuuteen ja muihin yritysjärjestöihin. Sillä tavalla he vaihtavat mielipiteitä ja olet sitten poliittisesti miten tahansa suuntautunut, niin nähdään se yhteinen etu. Kaikkien pitää tietenkin ajaa myös omia asioitaan, mutta Etelä-Karjala kaiken kaikkiaan on niin pieni seutukunta, että kyllä tämä homma pitää tehdä yhdessä. Meillä on yhteinen agenda.


Maaseuturahaston yritystukia haetaan Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen tai paikallisten Leader-ryhmien kautta. Ota yhteyttä ELY-keskukseen tai oman alueesi Leader-ryhmään ja kerro yrityksesi kehitystarpeista.


Teksti ja kuvat: Henri Niiranen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Kuva: Avain menestymiseen löytyy Jukka Itkosen mukaan verkostoitumisesta ja yhteydenpidosta.
Etusivun kuva: Itula Oy keskitti tuotanto-, varasto- ja toimistotilansa Ruokolahdelle.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin