Virpin Keittiiö Oy valittiin Maistuva Maaseutu -yritykseksi.

Vauhtia ja villejä vihanneksia

Virpi Petäjämäellä on aihetta hymyyn.
- Mulle tuli aikaisemmin yksi tai kaksi tarjouspyyntöä tai tilausta joka toinen viikko. Niin nyt niitä tulee kaksi päivässä. Se on ihan huima nousu, innostunut yrittäjä kertoo.
Virpin keittiö Oy valmistaa ruokatuotteita lähiruokatoreille ja kauppoihin. Tarjontaan kuuluu myös cateringpalvelu.

- Mä olen hurahtanut kasviksiin ja villivihanneksiin, niin niitä yritetään pönkittää eteenpäin. Me kehitellään koko ajan uusia tuotteita aina sen mukaan, minkälaisia raaka-aineita saadaan. Kun kerääjät kerää villivihanneksia, sieniä ja marjoja ja tuo niitä tänne, niin siitä lähtee ideat pyörimään, että hei tehääs nyt tämmöinen tuote. Paljon on sesongin mukaisia kausituotteita, Petäjämäki kertoo.

Kokista yrittäjäksi

Petäjämäellä oli takanaan pitkä ura keittiötyöskentelyn parissa, kun ajatus yrittäjyydestä alkoi muhia hänen mielessään. Kipinän antoivat maukkaasta ruuasta kehuja antaneet asiakkaat. Nyt yrittäjäksi ryhtymisestä on jo seitsemän vuotta. 
- Aika pitkään sitä mietti, että uskaltaako hypätä yrittäjäksi. Mutta kannatti, hän tuumailee tyytyväisenä.

Toiminta käynnistyi 40 neliön vuokratilasta, jossa yritys ehti toimia usean vuoden ajan.
- Homma on ollut koko ajan kasvamaan päin ja siellä tuli jo sitten seinät vastaan. Tässä on nyt 170 neliötä keittiötilaa, viittaa Petäjämäki aivan valtatien varteen nousseeseen uuteen rakennukseen.

Hankkeesta paukkuja kehittämiseen 

Uutta toimipaikkaa etsittäessä ProAgriasta ja Kinnosta vinkattiin Maaseuturahaston yritystukimahdollisuudesta ja ohjattiin ottamaan yhteyttä Leader Pohjois-Kymen kasvuun. Yhteydenotosta muovautui hanke ja rahoitusyhteistyö toimitilojen rakentamista varten.
- Me haluttiin toimia Iitissä ja sitten katsottiin, että Iitin kunnalla oli tässä paalupaikalla myynnissä teollisuustontteja, taustoittaa Petäjämäki uuden rakennuksen sijaintia.

Sijainnin valinta osui nappiin ja sen vaikutus on ollut yrityksen toiminnalle yrittäjän mukaan valtava. 
- Kun rakennus nousi tähän valtatien varteen ja saatiin sitten mainos tuonne talon päätyyn, että Virpin keittiö on tässä, niin sen jälkeen rupesi puhelin soimaan koko ajan. Tämä koko kiinteistö on tässä samalla myös markkinointiväline, ihan mieletön vaikutus.

Uudesta toimitilasta löytyvät keittiön lisäksi deli shop, sekä vuokrattavissa oleva kokoustila. Vaikka hanke oli pitkä prosessi ja hakemusten teossa omat haasteensa, on Petäjämäki silti vakuuttunut vaivannäön kannattavuudesta.
- Kirjanpitäjän kanssa kun juttelin, niin hän sanoi, että se helpottaa teitä huomattavasti, jos tuen saatte. Kun Pohjois-Kymen Kasvulta ja ProAgrialta sai haasteisiin apua ja pääsi hiljalleen hommaan sisälle, niin sitten se rupesi siitä kyllä rullaamaan.

Satsaus kannatti

Virpin keittiön tulevaisuuden näkymät näyttävät positiivisen vauhdikkailta. Cateringpalveluiden osalta esimerkiksi tuleva kesä on häiden osalta loppuunmyyty. Ylioppilasjuhlia taas varataan jo kolmen vuoden päähän. Myös ruokatuotteet menevät kuin kuumille kiville.
- Joulusesonki on iso juttu, kun me tehdään noita laatikoita. Joulumyynti on ollut ihan valtaisaa ja nyt tuntuu, että vaikka me ollaan tehty jo monta kuukautta joululaatikoita, niin ei ne riitä mihinkään, kertoo Petäjämäki tyytyväisenä ja jatkaa naurahtaen.
- Tukkuliikkeetkin olivat ihmeissään, kun tilasin lanttua, porkkanaa ja perunaa. Sieltä kysyttiin, että montas säkkiä sie tarviit. Sitten kun sanot kilomäärän, kun ne on semmosta 600-700 kiloa, niin sielläkin loksahti leuat auki, että ihan totta.

Vaikka määrät ovat tuotteiden valmistuksen parissa kasvaneet reilusti, laadusta yrittäjä ei tingi missään tapauksessa.
- Ne pitää olla aina tasalaatuisia ja hyvälaatuisia. Kun mä oon ite tuolla messuilla esittelemässä tuotteita, niin mä voin seisoa niiden takana.
Hankkeen ja sitä seuranneen kasvun myötä yritys pystyi palkkaamaan myös työntekijän.
- Ja näkymät ovat sellaiset, että on paineita palkata vielä lisää henkilökuntaa, Petäjämäki hymyilee.

Vauhdikkaan kuluneen vuoden kruunuksi Virpin Keittiö Oy valittiin Maistuva maaseutu -yritykseksi. Valinta tuntuu erityisen mieltä lämmittävältä juuri valintatavan takia.
- Äänestys oli lähiruokamessuilla Elimäellä ja ihmiset kertoivat, että siellä ei ollut mitään listoja valmiina, vaan yrityksen sai vapaasti valita. Kun se tulee kansan äänillä, että se ei oo mikään pikku raati missä pari ihmistä on sen päättänyt, niin se tuntuu vielä paremmalta, Petäjämäki iloitsee.


Maaseuturahaston yritystukia haetaan Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen tai paikallisten Leader-ryhmien kautta. Ota yhteyttä ELY-keskukseen tai oman alueesi Leader-ryhmään ja kerro yrityksesi kehitystarpeista.


Teksti ja kuvat: Henri Niiranen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Kuva: Virpin keittiö Oy valittiin yleisöäänestyksellä Maistuva Maaseutu -yritykseksi.
Etusivun kuva: Virpin keittiössä valmistuu paljon sesongin mukaisia kausituotteita. Joulupöytään löytyy esimerkiksi pakurista ja ruusukvittenistä valmistettua glögiä.

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin