Ovelus on vuosien pitkäjänteisen työn tulos

Lukemattomat keksinnöt ovat syntyneet arjen oivalluksista, kun tekijämies tai -nainen on pohtinut kätevämpää tapaa askareensa hoitamiseen. Näin sai alkunsa myös joutsenolaisen Hans Kiljusen kehittämä uudenlainen Ovelus-paneelirakennejärjestelmä.
- Ajatus lähti liikkeelle vuonna 2002, kun rakensimme taloa ja päällystin makuuhuoneen kattoa tavallisella paneelilla, hän kertaa.

Panelointi on ollut tapana tehdä niin, että aloitus- ja lopetuskappaleet ovat samanlevyiset. Kiljunen ryhtyi miettimään, kuinka paneloinnin voisi aloittaa keskeltä, jolloin molempiin reunoihin jäisi automaattisesti yhtä leveät kaistaleet.
Pohdinnan tuloksena syntyi rakennejärjestelmä, jossa paneelin molemmissa kanteissa on naaraspontit. Paneelien väliin tulee kapeampi välilista, jossa puolestaan on urospontit.
- Listalla aloitetaan keskitetysti, jonka jälkeen voi lähteä etenemään molempiin suuntiin. Paneeli on piilokiinnitettynä alustaansa väli- eli kiinnityslistan avulla, yrittäjä kuvailee.

Kiljunen pyöritteli itse sirkkelillä ensimmäisen mallit tuotteestaan. Kului aikaa, kunnes hän ryhtyi pohtimaan keksintönsä suojaamista. Patenttiasiamies näytti idealle vihreää valoa ja monivaiheisen prosessin seurauksena Ovelus sai Euroopan laajuisen tavaramerkin.
Äskettäin paneelijärjestelmän rinnalle tuli rimakattosysteemi, josta voi rakentaa arkkitehtuurisesti näyttävää seinä- tai kattopintaa. Muitakin innovaatioita on tulossa.

Yhteistyöverkosto on apuna tuotekehityksessä

Oveluksen takana on vuosien kehitystyö, joka jatkuu edelleen. Hans Kiljunen on yksinyrittäjä, mutta hänen tuotteittensa kehitystyössä ja valmistamisessa on mukana tukku muitakin yrityksiä. Puutavara höylätään Vankkapuulla Lappeenrannan Joutsenossa ja pintakäsitellään Teknolistalla Savitaipaleella.
Tuotteistamisessa apuna ovat sisustussuunnittelutoimisto Uudistin sekä Studio Arto Forsblom. Verkostossa on mukana vielä muutama muukin eteläkarjalainen yritys. 
- Oveluksen ympärille on syntynyt yhteistyökuvioita. Verkoston sisällä syntyy uusia ajatuksia, jotka ruokkivat toinen toisiaan, Kiljunen kuvailee.

Tällä hetkellä yrityksen nettisivut ovat uusiutumassa.
- Kun sivut ja tuotevalikoima on saatu valmiiksi, ryhdytään tuotteille etsimään jälleenmyyjiä, Kiljunen kertoo.

Entä mistä tulee nimi Ovelus?
- Siinä meni yksi pääsiäinen, kun selasin suomen- ja englanninkieliset nimet. Sen jälkeen piti siirtyä latinalaisiin. Löysin sanan novellus, joka tarkoittaa uudenlaista ja uutta, yrittäjä tarinoi.
Nimi oli jo käytössä, joten pari kirjainta poistamalla syntyi Ovelus. Onhan tuote paitsi uudenlainen, myös varsin ovela systeemi.

Leader Länsi-Saimaa ry on myöntänyt Ovelus Oy:lle perustamistukea asiantuntijapalveluiden hankintaan yritystoiminnan käynnistämistä ja kehittämistä varten. 


Teksti ja kuvat: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri
Kuvateksti: Oveluksen puutuotteista voidaan rakentaa näyttäviä seinä- ja kattoverhouksia erilaisia puulaatuja ja maalattuja pintoja yhdistämällä. Yrittäjä Hans Kiljunen on tuotemerkin takana.

Juttu on julkaistu kesällä 2019.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin