Rantalomailua luonnonhelmassa

Kahta puolta avautuvat Pyhäjärven laajat selät. Upeat maisemat löytyvät aivan Parikkalan pohjoisreunamilta, Papinniemestä. Papinniemi Campingin yrittäjä Niko Hälvä esittelee tyytyväisenä leirintäalueen uusinta rakennusta, juuri pystyyn kohonnutta lomamökkiä.

Uutuuttaan hohkava rakennus on yksi osa Hälvän pystyttämän hankkeen toimenpiteistä. Hankkeen tarkoitus on kehittää yrityksen toimintaa entistäkin monipuolisemmaksi, sekä ympärivuotiseksi.
- Kolme uutta mökkiä, pintaremonttia ja sisustusta vanhempiin mökkeihin, päärakennuksen terassin lasitus, esiintymiskatos, lisää caravan -paikkoja, frisbeegolfrata, minigolf, leikkipaikka, ravintolalaitteistoa, vuokravälineistöä, kuten sup-lautoja vesillä liikkumiseen, Hälvä kertoilee hankkeen toimenpiteistä ja hankinnoista.

Yrittäjäluonnetta ja kotiseuturakkautta

Hälvä aloitti Papinnimessä yritystoiminnan vuonna 2016. Paikka oli hänelle tuolloin jo entuudestaan hyvin tuttu, sillä 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä mies pyöritti samaisella paikalla kesäisin leirintäaluetoimintaa useamman vuoden ajan. Välissä hän on ehtinyt perustaa vaimonsa kanssa myös toisen yrityksen, biisoniburgereistaan tunnetun Iloisen pässin maalaispuodin, joka toimii aivan kuutostien laidassa Koitsanlahdessa nyt jo seitsemättä vuottaan. Papinniemeen Hälvän veti takaisin paikan loistava potentiaali.
- Oli siinä myös jotain tämmöstä kotiseuturakkautta ja sidettä tähän paikkaan, kun mie oon täältä kotoisin, yrittäjä hymähtää ja jatkaa.
- Tämä on pitkään ollut hyvin suosittu matkailualue, mutta kyllä itselleni oli alusta asti selvää myös se, että alueen toimintaa täytyy lähteä kehittämään.

Kehittämisideoiden toteuttamiseksi Papinniemen matkailu Oy ryhtyi yhteistyöhön Etelä-Karjalan Kärki-LEADERIN kanssa.
- Hyvin yrittäjämyönteinen ja avulias asenne on ollut hankkeen kaikissa vaiheissa, kehaisee Hälvä Leader -yhteistyötä.

Vaikka hankkeen tiimoilta onkin vielä viimeistelytöitä jäljellä, ovat kehittämisen vaikutukset alkaneet jo Hälvän mukaan näkyä yrityksen toiminnassa. Konkreettisina esimerkkeinä hän nostaa esille mm. majoituskapasiteetin kasvun ja toiminnan laajenemisen hiljalleen kiireisen kesäsesongin ulkopuolellekin. Kehittämisen sivutuotteena Hälvä iloitsee alueen saavuttaneen myös lisää tunnettuutta ja positiivista näkyvyyttä.
- Tosi hyvää palautetta on tullut asiakkailta, Hälvä nyökyttelee tyytyväisenä.
- Samoja juttua oltaisiin varmasti tehty, mutta ilman Leaderin tukea aikataulu olisi ollut hitaampi, pohdiskelee Hälvä hankkeen merkitystä alueen kehittämisessä.

Lähimatkailua ja kansainvälisiä vieraita

Tulevaisuuteen Hälvä tähyilee hyvillä mielin.
- Mie näkisin, että esimerkiksi lähimatkailulla, jota tämä meidänkin toiminta osittain edustaa, on hyvät näkymät.

Papinniemeen tavoitellaan myös kansainvälisiä vieraita virittelemällä yhteistyötä muiden lähialueiden matkailutoimijoiden kanssa.
- Meillä on täällä käynnissä tämmöinen Leaderin rahoittama kolmen kunnan, Parikkalan, Rautjärven ja Ruokolahden matkailuhanke. Siinä pyritään luomaan matkailupaketteja ryhmille, joita voidaan sitten myydä kansainvälisille markkinoille, Hälvä kertoo.
- Ei se oo ainut se Lappi, minne kaikki haluaa, yrittäjä pohtii.

Suunnitelmia Papinniemi Campingin tulevaisuuteen riittää jatkossakin. Alueen valttina on ainutlaatuisen järviluonnon läheisyys ja sen säilyminen ja vaaliminen on Hälvällä aina mielessä kehittämissuunnitelmia tehdessään. Alkavana kesänä leirintäalueen rannasta Pyhäjärven vesille alkaa seilata mm. saunalautta. Ajatuksissa on myös terassin laajentaminen ja aurinkoenergian hyödyntäminen alueen energiatarpeisiin.

Papinniemi on avoinna majoittujien lisäksi myös muille vieraille. Upea uimaranta, sekä alueelta löytyvä lähiruokaravintola ja tapahtumat ovat olleet suosittuja myös päiväkävijöiden keskuudessa.
- Tänne saa tulla ihan kaikki vapaasti uimaan ja viettämään päivää, Hälvä vinkkaa.


Maaseuturahaston yritystukia haetaan Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen tai paikallisten Leader-ryhmien kautta. Ota yhteyttä ELY-keskukseen tai oman alueesi Leader-ryhmään ja kerro yrityksesi kehitystarpeista. 


Teksti ja kuvat: Henri Niiranen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Kuva: Yrittäjä Niko Hälvällä on vahva luotto Papinniemen vetovoimaan.
Etusivun kuva: Kehitystyön tuloksena Papinniemeen on kohonnut mm. uusia lomamökkejä.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin