Toiveesta toteutukseen

- Myö oltiin haaveiltu pitkään, että jos tämä paikka joskus myyntiin tulee, niin tämä ostetaan, muistelevat Marita ja Sami Vanhala Mustajärven erä ja luonto yrityksensä alkukipinää.

Istumme juttutuokiolla vanhaan navettaan rakennetussa uudessa taukotilassa. Taukotilan toteutuminen on osa yrityksen meneillään olevaa hanketta. Tarkoituksena on rakentaa Kotkan lähettyvillä sijaitsevalle alueelle uudet ja monipuoliset metsästysmatkailupalveluita tarjoavat tilat.
- Se oli yhden jo lapsuusvuosilta asti tutun henkilön toivomus. Hän harrastaa seisovien lintukoirien kanssa metsästämistä ja toivoi, että voitaisiinko me tehdä tämmöinen fasaanitila, kertaa Sami metsästysmatkailupalvelun taustalta kumpuavaa tarvetta.

Yritystuki mahdollistaa laadukkaan kehittämisen

Yrittäjäpariskunta innostui tuttavan ilmoille heittämästä toiveesta ja Mustajärven erä ja luonnon toiminta käynnistyi vuoden 2018 alkupuolella. Alusta asti oli selvää, että pelkkä fasaanien tarhaus ei riitä.
- Ajateltiin, että täällä pitää voida järjestää kokouksia tai illanviettoja, löytyy nettiyhteys, on yöpymismahdollisuus, löytyy laavut makkaran paistoa ja eväiden syöntiä varten, Vanhalat listaavat.

Toimintansa suunnitteluvaiheessa Vanhalat kuulivat niin ikään tuttujensa kautta Maaseuturahaston yritystuista. He ottivat yhteyttä alueella toimivaan Leader Sepraan ideansa tiimoilta. Yhteydenotto poiki rahoitusyhteistyön.
- Myö ollaan Sepran toimintaan tosi tyytyväisiä, yhteistyö on ollut avuliasta, vuorovaikutteista ja tosi helppoa, yrittäjät kehuvat.

Toimintansa aloittavan yrityksen kohdalla saadun yritystuen merkitys nousee Vanhaloiden mukaan esille mm. siinä, että tuki mahdollistaa toiminnan polkaisun kerralla kunnolla käyntiin sen vaatimalla laajuudella. Myös tehtävien toimenpiteiden laatuun voidaan satsata enemmän, kuin ilman saatua tukea, yrittäjät pohtivat.
- Rahoitusprosessin aikana on myös tullut mietittyä asioita ehkä hieman vielä tarkemmin, kuin jos oltaisiin mietitty ihan vain kahdelleen, Marita arvelee hankkeen hyötyjä pohtiessaan.

Yhteistyöllä monipuolisuutta

Yrittäjillä on edessään toimelias vuosi. Hankkeen tiimoilta on tarkoitus rakentaa alueelle vielä muutamia laavuja, sekä kosteikko vesilintuja varten. Myös asiakkailta tulevia toiveita ja palautetta kuunnellaan tarkasti toiminnan kehittäminen mielessä.
- Ne on tosi tärkeitä kehittämisideoita, Sami pohtii.

Yrityksen pääsiallista kohderyhmää ovat tällä hetkellä lintukoiraharrastajat, mutta samalla Vanhaloiden visoissa siintävät myös monipuolisemmat mahdollisuudet luontomatkailun parissa. Lähettyvillä sijaitsee esimerkiksi Valkmusan kansallispuisto ja ajatuksissa onkin tarkastella alueen luontoa laajemmin, kuin vain yrityksen oman toiminnan kautta. Erilaisia matkailupalveluita tarjoavien yrittäjien kanssa toteutettavan yhteistyön voimin alueen luontoa voisi tuoda esille monenlaisia mahdollisuuksia tarjoavana kokonaisuutena.
- Tällä hetkellä on sellainen odottava tunne, että mitä kaikkea vielä tulee, yrittäjät myhäilevät ja jatkavat.
-Tuntuu siltä, että tulevaisuuden näkymät ovat loistavat.


Maaseuturahaston yritystukia haetaan Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen tai paikallisten Leader-ryhmien kautta. Ota yhteyttä ELY-keskukseen tai oman alueesi Leader-ryhmään ja kerro yrityksesi kehitystarpeista.


Teksti ja kuvat: Henri Niiranen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Kuva: Marita ja Sami Vanhala odottavat innolla tulevaa ja yrityksensä kautta avautuvia mahdollisuuksia.
Etusivun kuva: Yrittäjät Marita ja Sami Vanhala laittoivat pystyyn hankkeen, joka tähtää uuden luontomatkailupalvelun tarjoamiseen.

Juttu on julkaistu toukokuussa 2019.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin