- Meidän tehtävänä on valmistella liha sellaiseksi, että on se sitten kokki, perheen äiti tai isä tai lapset tai kuka hyvänsä siellä keittiössä sitä ruokaa tekeekään, niin jokainen onnistuu tällä meidän tuotteella.
Maatalon poikana karjan kasvatus ja elintarvikeala tulivat tutuksi Kotkan Lihamestareiden yrittäjä Panu Eerolalle jo lapsesta pitäen. Kun sitten tuli aika pohtia omaa ammatinvalintaa, ruoanlaitosta kiinnostunut nuori mies innostui kouluttautumaan kokiksi. Valmistumisensa jälkeen Eerola hakeutui pieneen lihafirmaan töihin, jossa hän opetteli lihan leikkaamisen ja makkaran valmistuksen. Samalla hän suoritti lihateollisuusteknikon koulutuksen oppisopimuksena.
- Siinä oli aika vahva pohja ponnistaa tälle alalle, Eerola muistelee.
Eerola osti Kotkan Lihamestarit (ent. Kotkan Lihatukku) vuonna 2009. Yritys käyttää tuotteissaan aina kotimaista lihaa. Markkinoilla Lihamestarit pyrkivät erottautumaan eritoten tuoreudella ja käsityön mukanaan tuomalla laadulla.
- Pointti on, että tänään tehdään ja tänään viedään kauppaan. Toisin kuin alalla yleisesti, meillä ei ole varastopäiviä tuotteille. Kun myö aamulla jauhetaan kello 6-8 välillä jauheliha, niin se on parhaassa tapauksessa jo yhdeksän aikaan kaupan tiskissä, josta asiakas voi sen mukaansa poimia, Eerola kertoo tyytyväisenä.
Kasvua määrätietoisella kehittämisellä
Kotkan Lihamestarit ovat pyrkineet kehittämään tuotantoaan määrätietoisesti eteenpäin. Viimeisimmän hankkeensa he saivat päätökseen vuoden 2018 lopussa.
- Kehittämistarve heräsi siitä, että meidän tuotteet saavuttivat kasvavaa kysyntää alueella. Meille olisi tullut uusia asiakkaita, mutta me ei pystytty niitä ottamaan, koska meillä ei riittänyt kapasiteetti hinnoittelun ohjaukseen.
Kotkan Lihamestarit hakivat ProAgrian yritysneuvojien opastuksella Kaakkois-Suomen ELY-keskukselta tukea laiteinvestointiin uutta pakkauslinjastoa varten. Yhteistyötä ELY-keskuksen ja ProAgrian kanssa Eerola kehuu saumattomaksi ja helpoksi.
- Ihan kuin pelattaisiin samassa joukkueessa, hän luonnehtii hymähtäen.
Investointihankkeen myötä yritys sai linkitettyä oman tuotannonohjausjärjestelmänsä uuden pakkauslinjaston hinnoittelujärjestelmään. Tämä taas mahdollisti kapasiteetin lisäämisen ja uudet asiakkaat. Hankkeen ja investointituen merkitystä Eerola pitää erittäin suurena.
- Ilman tukea en usko, että oltaisiin tässä haastavassa markkinatilanteessa lähdetty investoimaan, koska kyseessä on koko yrityksen historian ehdottomasti suurin investointi.
Sen lisäksi, että Lihamestarit ovat voineet nyt lisätä asiakkuuksiaan, he ovat investoinnin konkreettisena seurauksena pystyneet palkkaamaan joukkoonsa myös uuden työntekijän.
- Myö halutaan pitää suomalainen maaseutu virkeänä. Meillä on maailman puhtain liha ja tosi tunnollinen ja tutkimustietoon perustuva lihan tuotantoketju kasvatuksesta alkaen. Ja se tulee ihan tänne asti, kun me käsitellään liha ja toimitetaan se kauppaan, niin miksi myö jätettäisiin niin hieno raaka-aine käyttämättä, Eerola miettii ruoantuotantoa.
- Kun liha on kotimaista, tuoretta ja jos se on vielä lähellä tuotettua, niin ei ruoan valinnassa tarvitse silloin ihan hirveästi jarrutella.
Tulevaisuuteen Kotkan Lihamestarit tähyävät positiivisin mielin ja toimintaa kehitetään Eerolan mukaan varmasti jatkossakin.
- Yrityksenä halutaan olla kiinnostava ja luotettava toimija tällä alalla. Meillä on toimitusvarmuutta ja korkea laatuvaatimus ja uskon, että se täyttää myöskin kuluttajan tarpeet, Eerola summaa.
Maaseuturahaston yritystukia haetaan Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen tai paikallisten Leader-ryhmien kautta. Ota yhteyttä ELY-keskukseen tai oman alueesi Leader-ryhmään ja kerro yrityksesi kehitystarpeista.
Teksti ja kuvat: Henri Niiranen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Kuva: Kotkan Lihamestareiden yrittäjä Panu Eerola on tyytyväinen uuden pakkauslinjaston mukanaan tuomiin uusiin mahdollisuuksiin.
Etusivun kuva: Kotimaisuus, tuoreus ja käsityön mukanaan tuoma laatu ovat Kotkan Lihamestareiden tuotteiden perustana.