Itä-Suomeen kaivataan lisää kalatalousyrittäjiä

Itä-Suomen alueella toimii noin sata ykkösluokan kaupallista kalastajaa ja parisenkymmentä kalastusmatkailuyrittäjää. Potentiaalia yrittämiseen runsaskalaisilla vesistöillä olisi reilusti enemmän. Kalatalousyrittäjien ja yrittäjiksi aikovien tukena on Itä-Suomen kalatalousryhmä, joka kannustaa ja tukee ammattikalastuksen ja kalastusmatkailun kehittämistä paikallisten hankkeiden kautta. 

–  Itä-Suomen kalavedet ovat alikalastettuja, sekä kalastajille että kalastusmatkailuyrittäjille olisi tilaa, kertoo Pekka Sahama
– Jyväskylän yliopisto on tutkinut, että muikun kestävä vuotuinen tuotto on 8-13  miljoonaa kiloa. Muikkua kalastetaan Suomessa kuitenkin vain 2-5 miljoonaa kiloa vuosittain. Myös särjen kestävä tuotto on valtava, arviolta noin 20 miljoonaa kiloa vuosittain, Sahama kertoo.  
–  Hyvää tuotetta hyödynnetään aivan liian vähän, jatkaa Teemu Hiltunen.

Pekka Sahama ja Teemu Hiltunen työskentelevät Itä-Suomen kalatalousryhmän aktivaattoreina. Heidän tehtävänään on edistää kalatalouden kehittämistä ja elinkeinomahdollisuuksien esille tuomista Pohjois- ja Etelä Karjalan sekä Pohjois- ja Etelä-Savon alueilla.
– Autamme kalatalouden yrittäjiä hyvin laajalla pohjalla. Yksi tehtävämme on luoda verkostoja, Sahama ja Hiltunen kertovat.

Joulukuun alusta Sahaman työparina aloittanut Teemu Hiltunen pyörittää työnsä ohella kalastusmatkailun yritystä. Aktivaattorina hän haluaakin edistää erityisesti kalastusmatkailua.
– Kalastusmatkailussa olisi paljon potentiaalia. Kauden kesto tuottaa haastetta, mutta talvikalastuksesta kaudelle voisi saada lisää pituutta, Hiltunen sanoo.
– Talvikalastus on tuotteistamatta. Uudet talvikalastusmenetelmät, kuten hauen täkyonginta ja kaikuluotaintekniikka tuovat uutta mielenkiintoa kalastukseen ja mahdollistavat isotkin saaliit, Sahama jatkaa. 
Kotimaan asiakkaat ovat nykyisin isossa roolissa kalastusmatkailussa. Erityisesti yritysasiakkaita on paljon. Järvikaloja arvostetaan enemmän ja esimerkiksi Etelä-Suomesta tullaan itään hauen perässä, Hiltunen ja Sahama kertovat.  

Kalatalouteen on saatavilla tukea 

Itä-Suomen kalatalousryhmä rahoittaa kalatalouden kehittämiseen liittyviä hankkeita EU:n meri- ja kalastusrahastosta, paikallisen kehittämisen osiosta. Hankkeet haetaan sähköisesti Hyrrä-järjestelmässä, kuten muutkin kehittämishankkeet. Päätöksen hankkeen tarkoituksenmukaisuudesta tekee kalajaosto, jossa on neljä edustajaa kaikista neljästä maakunnasta: kalatalousyrittäjiä, kehittämis-, neuvonta- ja koulutusorganisaatioiden edustajia, sekä yksi Leader-edustaja maakuntaa kohden. 

–  Tällä kaudella meillä on ollut 14 hanketta ja kuntarahasta olemme rahoittaneet joitakin esiselvityshankkeita. Lisäksi olemme ohjanneet hankkeita muihin rahoituslähteisiin, aktivaattori Pekka Sahama kertoo.
– Meneillään on esimerkiksi koko alueelle tehtävä puroselvitys, jossa etsitään potentiaalisia kunnostuskohteita. Yksi mielenkiintoinen hanke, jossa kalatalousryhmä on mukana, on ammattikalastajille suunnattu saalisilmoituksen mobiilisovellus. Sovelluksella voidaan ilmoittaa saaliin kilomäärät suoraan luonnonvarakeskukselle ja seurata esimerkiksi kuljetusketjun lämpötiloja. Sovellusta kehitetään edelleen esimerkiksi tehostamaan kalan logistiikkaa, Sahama kertoo. 

Minkälaista tukea Itä-Suomen kalatalousryhmä voi sitten antaa yrittäjälle tai yrittäjäksi aikovalle?
– Tukea voidaan myöntää hankkeisiin, joilla tähdätään oman elinkeinotoiminnan kehittämiseen.  Kalatalousryhmä auttaa hakijoita esimerkiksi työturvallisuuden tai ergonomian parantamisessa, Sahama ja Hiltunen kertovat. 
Yksi asia, mihin tukea voi saada, on vastuullinen kalastaminen. Tukea voi saada esimerkiksi rysiin, joilla korvataan verkot.
–  Tuki räätälöidään tilanteen mukaan. Kun tarve tai idea syntyy, kannattaa ottaa heti yhteyttä joko meihin aktivaattoreihin tai oman alueen ELY-keskukseen, Sahama ja Hiltunen neuvovat.  


Tutustu Itä-Suomen kalatalousryhmän Kalan vuoksi –nettisivuihin. Ota kalatalousryhmä seurantaan myös Facebookissa ja Instagramissa @itasuomenkalatalousryhma.
Kouvolan seutua palvelee Sisä-Suomen kalatalousryhmä ja Kotkan-Haminan seutua Etelä-Suomen kalatalousryhmä ESKO.


Teksti: Anna-Maria Hämäläinen, hankeneuvoja, Joensuun seudun Leader-yhdistys
Kuvaaja: Mari Voutilainen, tiedottaja, Maakaista.fi 
Kuva: Aktivaattorit Teemu Hiltunen (vas.) ja Pekka Sahama työskentelevät koko Itä-Suomen alueella kalatalouden kehittämisen hyväksi.
Kuva etusivulla: Talvikalastuksen tuotteistaminen voisi tuoda lisätuloja kalatalousyrittäjille.

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin