Tarinat ovat elämystalouden polttoainetta 

Ocracoke-saari Yhdysvaltojen itärannikolla on kuuluisa hurjamaineisesta merirosvokapteeni Mustaparrasta, joka seilasi ryöstöretkillä pitkin Karibianmerta ja Yhdysvaltojen rannikkoa. Vuonna 1718 Mustaparta menetti taistelussa päänsä juuri Ocracoke-saarella, jonne myös lukuisat laivat ovat haaksirikkoutuneet.

Suositun matkailusaaren yrittäjät hyödyntävät tuotteissaan Mustaparran legendaa ja kummitustarinoita haaksirikkoutuneista. Esimerkiksi paikallinen panimo on nimetty Mustaparran kuolinvuoden mukaan.
- Kun kaikki alueen yrittäjät tukevat tarinaa, se saa voimaa, muistuttaa Power Animals United –yrityksen toimitusjohtaja Reetta Ranta
Hän on tullut suurelle yleisölle tutuksi televisiossa esitetystä Metsien kätkemä –sarjasta. Suomen rikasta luontoa ja mytologiaa esittelevän ohjelman suosion myötä esimerkiksi Lohjalla ja Pyhä-Nattasen alueella Sodankylässä matkailijamäärät ovat lähteneet nousuun.

Historian elävöittämisen keinoille vain taivas on rajana

Joulukuun alussa Ranta puhui Tarinoista tuotteiksi -seminaarissa Lappeenrannassa. Seminaari oli Rural Explorer –hankkeen ensimmäinen näkyvä ulostulo. Humanistisen ammattikorkeakoulun ja Saimaan ammattikorkeakoulun yhteinen hanke etsii Kaakkois-Suomesta kiinnostavia tarinoita ja tapoja hyödyntää niitä matkailualalla. Tarinoita kaivetaan esiin muun muassa erilaisista julkaisuista ja arkistoista.
- Monet mielenkiintoiset tarinat ovat tuntemattomia usein paikallisillekin, saati sitten matkailijoille, projektipäällikkö Juha Iso-Aho huomauttaa.
Seminaarissa kuultiin hienoja esimerkkejä kaakkoissuomalaisista tarinoista, kuten iittiläisestä tukkijätkästä, joka pelasti Tauno Palon Mankalan koskesta kesken elokuvanteon. 

Historian elävöittämisen keinoille vain taivas on rajana. Esimerkiksi elokuussa 2017 Kouvolassa ja Iitissä järjestettiin Kymijoki-antologia bussiretkenä, joka oli aikamatka paikallishistoriaan ja sen meheviin hahmoihin.
Lights on! -hankkeessa puolestaan nostettiin Suomen ja Viron muinaisia rauniolinnoja ja linnoituksia ihan kirjaimellisesti valokeilaan, kun niissä toteutetut valotaideteokset vetivät ihmisiä paikalle tuhatmäärin. Hankkeessa hyödynnettiin nykyteknologiaa ennakkoluulottomasti.
Rauniolinnoissa järjestettiin valomaalaustyöpajoja ja historia heräsi henkiin esimerkiksi 360 asteen kauhuelokuvassa sekä lisätyn todellisuuden mobiilipelissä.

Rural Explorer –hanke tuottaa matkailussa hyödynnettävää tarinamateriaalia ja myös valmiita matkailutuotteita eri puolille Kaakkois-Suomea.
- Kehitteillä on lisäksi työkalu maaseutumatkailijan profilointiin. Tarinallisuus ja yksilöllisyys ovat vahva trendi matkailussa. Tarinoiden avulla matkailukokemuksista saadaan elävämpiä ja yksilöllisimpiä, Iso-Aho muistuttaa.
Hanke jatkuu vuoden 2019 loppuun saakka ja se saa rahoitusta maaseuturahastosta Kaakkois-Suomen ELY-keskukselta. Hanke esiintyy Facebookissa nimellä Rural Explorer Stories ja Instagramissa ruralexplorerstories.


Reetta Rannan vinkkejä tarinoiden tuotteistamiseen

1. Kerää ainutlaatuisia tarinoita haastattelemalla paikallisia ja tutustumalla alueen historiaan sekä suomalaiseen mytologiaan.
2. Sielukkaita, ainutlaatuisia kokemuksia on helppoa luoda, kun rakennat niitä suoraan sydämestäsi.
3. Tunne asiakkaasi – lue tutkimuksia, seuraa trendejä ja tiedosta tärkeimmät asiakasryhmäsi.
4. Matkaile maailmalla ja huomioi, mitä muualla on tehty onnistuneesti.
5. Työskentele taitavien ammattilaisten kanssa. Verkostoidu sellaisiin ihmisiin ja yrityksiin, joilla on samanlaiset kiinnostuksen kohteet kuin sinulla, ja taitoja tuotteistamiseen ja markkinointiin.


Teksti: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri
Kuvaaja: Henri Niiranen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Kuva: Tarinoista tuotteiksi -seminaarissa joulukuun alussa puhunut Reetta Ranta on kotoisin Imatralta. 
Kuva etusivulla: Juha Iso-Aho luotsaa Rural Explorer -hanketta, joka jalostaa paikallisia tarinoita matkailuyritysten hyödynnettäviksi.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin