Aktiivinen kehittäminen näkyy ja kannattaa Kiviojan Ponitallilla

- Ajatus oli vain hankkia paikka mihin saataisiin omat ponit ja pystyttäisiin sitten työn ohella harrastelemaan.
Hevostoiminta oli alkanut nostamaan pikkuhiljaa päätään ja tuolloin vielä kaupungissa pienellä omakotitalotontilla asunut Tarmo Kivioja alkoi etsiä perheensä kanssa harrastamiseen paremmin soveltuvaa maapaikkaa.

Pitkän etsinnän ja monien eri kohteissa käyntien jälkeen sellainen lopulta löytyi Lappeenrannan Vilkjärveltä. Paikalla oli hurjahkossa kunnossa oleva autiotila.
- Näin silloin vision, että kun ei tunteja laske, nii kyllä tästä kovalla työllä saadaan paikka rakennettua.
Kiviojat ostivat tilan, remontoivat remontoitavissa olevat rakennukset ja rakensivat palstalle kokonaan uuden asuintalon.
- Sitten rupesikin tulemaan kyselyitä, että voisitteko pitää tunteja ja pääsisikö lapset ratsastamaan. Siitä se sitten lähti.

Tarmo alkoi pyörittää perheensä kanssa ratsastuskoulua. Vuosien kuluessa Kiviojan Ponitallin kävijämäärät kasvoivat kasvamistaan. Tällöin isäntäväki päätti laajentaa talliaan rakentamalla lisää karsinapaikkoja, sekä uuden pihaton. Laajennusten myötä ratsastajamäärä nousi kertaheitolla 80 ratsastajaan.
- Me ajateltiin, että se riittää kyllä, että nyt tässä on ihan sopivasti työtä ja touhua ja ratsastajia mukavasti. Mutta meni hetki, nii rupesi taas jääkaapin ovessa lista pitenemään. Eli tuli puhelua ja sähköpostia, että haluttaisiin tunneille, että kaverikin käy ja hänkin haluaisi.
Kiviojat päättivät vastata kysyntään ja he alkoivat miettiä uusia kuvioita ratsastuskoulun toiminnan kehittämiseksi.

Maaseudun yritystukea toiminnan kehittämiseen

Haastavat keliolosuhteet rajoittivat ratsastustuntien pitämistä. Talvella sään pumpatessa vesisateen ja pakkasen välillä ratsastuskenttä jäätyi niin liukkaaksi, etteivät ponit meinanneet pysyä pystyssä. Ratsastustunteja ei voitu näin ollen myöskään järjestää. Asialle täytyi tehdä jotakin.
- Haluttiin varmistaa, että pystytään tarjoamaan asiakkaille laadukasta ja turvallista ratsastusta, niin sitten tuli tämä maneesi -hanke.
Samalla heräsi idea kokonaan uudenlaisen toiminnan luomisesta ratsastuskoulun yhteyteen.
- Vaimolla oli ollut haaveena kahvilan pito ja ruvettiin miettimään, miten sen saisi hyödynnettyä tähän samaan.

Kiviojan Ponitalli sai maneesin ja kahvilan rakentamiseen maaseudun yritystukea Kaakkois-Suomen ELY-keskukselta. Maneesi valmistui syksyllä 2017 ja tallin vintille rakennettu kahvila avautui käyttöön keväällä 2018. Investoinnit ovat laajentaneet ja kasvattaneet toimintaa entisestään. Maneesi on mahdollistanut mm. esteratsastus tuntien pitämisen ympäri vuoden. Kiviojat myös kasvattavat Suomessa vielä harvinaisia dartmoorinponeja, sekä connemaraponeja ja kasvatustoimintaan kuuluu olennaisena osana jalostusarvostelu ja näyttelyissä käyminen.
- Suomessa Hippos järjestää näitä näyttelyitä ja heillä on semmoinen linjapäätös, että he antavat näyttelyitä vain sellaisiin paikkoihin, missä on maneesi.

Uuden maneesin myötä Kiviojan Ponitallilla päästiin viettämään ensimmäistä kertaa suurta näyttelypäivää syyskuun lopulla. Näyttelypäivänä uusi kahvilakin oli luonnollisesti avoinna. Tallikahvila Wintti palvelee asiakkaita myös tavallisten ratsastustuntien aikaan. Lisäksi tila on varattavissa yksityiskäyttöön esimerkiksi ratsastusaiheisten syntymäpäivien pitopaikkana.

Kiviojan ponitallille pääsee ratsastamaan varaamalla ajan joko sähköisen Hopoti -varausjärjestelmän kautta, tai ottamalla isäntäväkeen yhteyttä puhelimitse. Yhteystiedot löytyvät tallin omilta verkkosivuilta.

Videolla tutustutaan Kiviojan Ponitallin toimintaan ja Tarmo Kivioja kertoo ajatuksiaan kehittämisprosesista ja kehittämisen vaikutuksista.


Yritykset voivat saada maaseuturahaston tukea investointeihinsa ja toimintansa kehittämiseen Kaakkois-Suomen ELY-keskukselta, sekä Kaakkois-Suomen Leader-ryhmiltä. Lue lisää.


Teksti ja kuvat: Henri Niiranen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Kuva: Tarmo Kivioja kehittää perheensä kanssa Kiviojan Ponitallin toimintaa koko ajan eteenpäin.
Kuva etusivulla: Uudessa maneesissa vietettiin ensimmäistä näyttelypäivää syyskuun lopulla.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin