Kantria ja kahisevaa Helismaa – Rautavaara -meiningillä

- Se oli koulupäivä ja meillä oli kaksi tuntia vapaata aikaa. Jawoll oli kaupan nimi, Jawollilta ostin vihreen kitaran silloin, muistelee Sven Langbein huvittuneena hymähdellen ensimmäisen kitaransa ostohetkeä.
Soittopeli maksoi 40 Saksan markkaa. Bändikaverit Vesa Winberg ja Joni Takalo naureskelevat vieressä Svenin tarinaa.

Dark Ride Brothers -yhtyeessä soittavat miehet ovat lähdössä syyskuun alkupuolella Country & Cash -kiertueelle yhdessä Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ja Leader-yhdistysten yhteisen KaakonKantri -viestintähankkeen kanssa. Kiertueella tarjoillaan rahoitustietoa yrittäjille ja yhdistyksille hyvän musiikin siivittämänä.

Idea kiertueeseen alkoi muhia, kun Sven selasi Instagram-kuvapalvelusta kantri-hästägin käyttäjiä ja törmäsi näin KaakonKantriin. Jonkin ajan kuluttua Sven törmäsi hankkeeseen uudestaan työnsä yhteydessä ja tällöin hän päätti läpällä heittää ajatuksen ilmoille: ”Millo myö tehää jotakin yhdessä, meillä on kantribändi ja teillä on KaakonKantri?”
Järjestelyt lähtivät rullamaan ketterästi eteenpäin ja tuleva kiertue alkoi hahmottua.

Saksasta Suomeen

Saksasta kotoisin oleva Sven sai ensikosketuksensa Suomeen opiskellessaan yliopistoaikanaan Pietarissa. Siellä hän tutustui suomalaisiin ja suomen kieleen.
- Se alkoi vähän läppänä, toinen heitti jotain suomeks ja mie vastasin jotain, ja siitä se sitten lähti kasvamaan.

Kipinä Suomea kohtaan oli syttynyt. Sven halusi oppia puhumaan kieltä paremmin, eivätkä lyhyet jutustelut tai sähköpostiviestien kirjoittelu tuntuneet kielen omaksumiseen riittävän. Kesälomalla Sven otti ja lähti Suomeen maatilalle hommiin.
- Lypsämään lehmiä, ajamaan traktoria, tekemään polttopuita... Kaikkea tämmöstä. Navetassa kuuntelin Ylen radioo, Sven jatkaa ja saa radiossa työskentelevät Vesan ja Jonin virnuilemaan.

Sven jatkoi maatilahommiaan neljänä kesänä. Yliopistosta valmistuttuaan hänellä heräsi halu kokeilla myös talven viettoa Suomessa. Sattui niin, että samana talvena eteen tuli työpaikkailmoitus, jossa etsittiin saksan kielen taitoista asiakaspalvelijaa. Sven sai paikan ja niinpä hän jäi Suomeen pidemmäksi aikaa.

Musiikki tuli mukaan kuvioihin

Soittoharrastus oli jäänyt taka-alalle, kunnes ensimmäinen Suomessa vietetty pimeä talvi herätti inspiraation musisoinnin pariin uudelleen. Sven soitti Saksaan vanhemmilleen ja pyysi heitä lähettämään vihreän kitaran Suomeen.
- Mie sain sen tänne ja soitin aika paljon. Meni pari vuotta ja sitten myö tavattiin Vesan kanssa.

Toisin kuin Svenillä, Vesalla oli jo paljon kokemusta erilaisissa bändeissä soittamisesta. Aiemmat bändit olivat kallistuneet raskaamman rokin puolelle, mutta hiljalleen Vesasta oli alkanut tuntua, että omat korvat kaipaavat jotain vaihtelua. Country-vivahteinen musiikkityyli oli kytenyt taustalla jo pidemmän aikaa.
- Meillä himassa, sähkökitaroiden ja hevilevyjen keskellä soitimme kahdella akustisella kitaralla. Se oli tosi kiva, kun yhtäkkiä kaikki on niin riisuttua, kaikki on niin hiljaista ja kuulu vaan ne kitarat ja laulu, Vesa muistelee ensimmäistä soittotuokiota Svenin kanssa.

Mukaan soittelemaan hyppäsi muutamia kavereita ja Dark Ride Brothersin ura lähti liikkeelle kolmen akustisen kitaran ja akustisen basson muodostamalla meiningillä. Hieman myöhemmin kokoonpanoon liittyi myös viulisti. Ensimmäisiä biisejä äänittäessä kuitenkin huomattiin, että bändi ei ole bändi ilman selkeää rytmistä elementtiä ja niinpä rumpuja soittava Joni astui mukaan kuvioihin. Sittemmin bändin musiikki on soittimiltaan osin sähköistynyt, mutta akustisuus kulkee edelleen vahvasti mukana.

Työ kantaa hedelmää

Tällä hetkellä Dark Ride Brothers tavoittaa uusia kuulijoita ja lisää tunnettuuttaan koko ajan, paitsi Suomessa, myös kansainvälisesti. Syyskuussa bändi esitellään saksalaisella TV-kanavalla, joka tavoittaa jopa 10 miljoonaa ihmistä. Tähän päästäkseen bändin jäsenet ovat tehneet taustalla kovasti töitä niin bändin markkinoinnin, kuin musiikin tekemisen ja treenaamisenkin parissa. 
Nyt meneillään on keikkaputki, johon myös tuleva Country & Cash -kiertue lukeutuu. Toiveissa on, että mahdollisimman suuri yleisö löytää tiensä konsertteihin.

Sven työskentelee yritysneuvojana Imatran Seudun Kehitysyhtiössä, joten hänellä on kosketuspintaa myös Country & Cash -kiertueella esiin nousevaan rahoitusasiaan.
- Mitä isompi projekti, sitä isompi merkitys rahoituksella luonnollisesti on. Jos rakentaa miljoonan euron hallin ja saa tuen siihen, niin se tarkoittaa noin 200 000 euroa suoraa rahoitusta. Se on aika jees. Sillon kannattaa jo nähdä hakemisen vaiva, Sven kommentoi yritysrahoitustukia.

Country & Cash -kiertueen alkaa 8.9. Lemin kesätorilta ja jatkuu myöhemmin samana päivänä Ruokolahden S-Marketin pihalla. 15.9. pysähdytään puolestaan maatiloilla Haminassa ja Kouvolassa.
- Musta on kiva mennä noihin paikkoihin, nähä niitä ihmisii ja mennä tohon ympäristöön. Se on osa sitä country -hommaa, kommentoi Vesa tulevan kiertueen odotuksia.
- Mukava käydä pienissä paikoissa. Siinä on oma viehätyksensä, tiettyä romantiikkaa, Joni pohtii.

Vesalle maaseudulla kiertämisestä soittamisen merkeissä tulee mieleen Helismaa - Rautavaara -meininki. Kiertueen konserteissa bändi esiintyy akustisesti.
- Vähän niiku back to the roots, koska siitä ollaan lähetty siitä akustisesta.  Innolla kyllä odotan, summailee Sven tunnelmiaan.


Country & Cash -rahoitusinfokiertue 8.9. klo 10-12 Lemillä (Toukkalantie 2) ja klo 14-16 Ruokolahdella (Liisanpolku 2), sekä 15.9. klo 10-12 Aholafarmilla Haminassa (Kirkkovuorentie 291) ja klo 14-16 Lukkarin maatilalla Myllykoskella (Kiskotie 80). Lue lisää kiertueesta.


 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin