Lähes 80-vuotias puutarha siirtyi led-valoihin ja lämmittää kasvihuoneitaan hakkeella. Nykyisin Pousin Puutarhan led-lamppujen alla kasvaa jää-, lehti- ja friseesalaatteja.
Puutarhan perustivat 1939 nykyisen toimitusjohtaja Jarmo Pousin isovanhemmat Haminan Kolsilaan. Silloin avomaalla viljeltiin kaalia porkkanoita ja perunoita sekä kasvilavoilla taimia, varhaisvihanneksia ja kesäkukkia.
- Isoäiti oli käynyt puutarhakoulun ja isoisä oli käsistään kätevä. Hän rakensi sotien jälkeen 1947 ensimmäisen kasvihuoneen, jossa kasvatettiin tomaattia ja kurkkua, muistelee Jarmo Pousi.
1950- ja 60-luvuilla kasvihuoneiden rakentaminen kiihtyi ja vuonna 1972 Jarmo Pousin isä laajensi puutarhaa ostamalla Tikkamäestä lisää maata. Nykyisin viljelypinta-alaa on 2,5 hehtaaria.
- Kurkun viljelyn lopetimme 10 vuotta sitten ja viimeiset 1,5 vuotta olemme kasvattaneet ainoastaan salaatteja. Jää-, lehti- ja friseesalaatteja lähtee suomalaisten ruokapöytiin 9 miljoonaa kappaletta vuodessa, kertaa Jarmo Pousi.
Pousin Puutarhalla on oma tuotemerkki Aamukaste, mutta nykyisin lähes kaikki salaatit myydään keskusliikkeiden omien tuotemerkkien alla.
Kasvihuone on pitkälle automatisoitu. Valo, lämpö ja hiilidioksidin määrä säädellään tietokoneilla, mutta kirvat torjutaan biologisesti. Tärkeintä on turvata salaatin korkea laatu.
- Salaatin laatu on sitä parempi, mitä harvemmin siihen kosketaan. Istuttamisen jälkeen salaatit kiertävät kasvihuoneen. Kolmen viikon päästä ne poimitaan suoraan kuljettimelle, joka vie ne pakkauskoneelle. Nykyisin 85 % salaateista pakataan umpioituun pussiin, sillä pussisalaatti säilyy ruukkusalaattia paremmin.
Led-lamput jäljittelevät luonnon valoa
Pousin Puutarha Oy on kehittänyt toimintaansa rakentamalla Tikkamäen kasvihuoneille hakelaitoksen ja kuljetinjärjestelmän sekä vaihtamalla puolet lampuista led-valoiksi. Investoinneissa yritys on hyödyntänyt ELYn investointiavustuksia.
- Hakkeella lämmittäminen mahdollisti led-lamppuihin siirtymisen. Nyt puolet lampuistamme on ledejä ja puolet perinteisiä valoja. Vaikka led-lamppuihin siirtyminen lisäsi vähän hakkeen käyttöä, lämmitys on edelleen paljon halvempaa kuin ennen maakaasulla. Salaattipuolella olimme ensimmäisiä Suomessa, jotka tekivät näin mittavan led-investoinnin, kehaisee Pousi.
Puutarhan liikevaihtoon suhteutettuna investoinnit olivat isot, joten niitä mietittiin pitkään.
- Tuskin olisimme investoineet Ilman ELYn avustusta. Tai sitten olisimme toteuttaneet investoinnit pienemmässä mittakaavassa.
Investoinnit ovat Pousin mukaan kannattaneet. Hakelämpölaitos on kuolettanut itsensä viidessä vuodessa ja ledien käyttö mahdollistaa pääsemisen lähemmäksi luonnon valon spektriä pimeänäkin vuodenaikana.
- Sinisen ja punaisen valon suhdetta säätämällä voimme testata, missä valossa kasvit kasvavat parhaiten. Oikeanlaisessa valossa salaatit kasvattavat paksumman lehden, jolloin myös säilyvyys paranee.
Pousin mukaan uusien lajien testaus on työn suola ja rikkaus.
- Suurin osa niistä menee hukkaan, mutta saamme ainakin itse maistella niitä, naurahtaa Pousi.
Pousin Puutarha sai tukea kasvihuonetuotannossa tarvittaviin rakentamisinvestointeihin Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta. Maatalouden investointitukia voi hakea myös kotieläintalouden rakentamisinvestointeihin, kuivaamoihin, konevarastoihin ja energiantuotantoon. Tutustu tarkemmin täällä tai kysy lisää ELY-keskuksen asiantuntijoilta.
Kuvateksti: Puutarhan vajaasta 30 työntekijästä suurin osa on ulkomailta, pääosin Virosta. Jarmo Pousi tarkastelee, kun Ly Talvik (vas.) ja Marika Zaharova istuttavat salaatteja.
Teksti: Terhi Ojanen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Kuvat: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri
Julkaistu helmikuussa 2018.