Romukaupasta kiertotalouteen

Metallia on kierrätetty aina. Viime vuosikymmenien aikana metallia on alettu yhä enemmän kierrättää uudelleen käytettäväksi. Kotkalainen Firomet tehosti toimintaa investoimalla liikuteltavaan metallin murskaimeen.

Firomet Oy:n toimitusjohtajan Tuomas Vainion vanhemmat aloittivat metallin kierrätyksen Kotkassa 1980-luvun lopussa. Tuomas Vainio aloitti yrityksessä 1995. Hänen lisäkseen perheyritys työllistää neljä perheenjäsentä, Vainion vaimon, veljen ja vanhemmat sekä yhden ulkopuolisen henkilön.
- Metallia on kierrätetty niin kauan kuin on ollut metalliakin. 1980-luvulla metalli lähti sulattamolle. 1990-luvulla ja varsinkin 2000-luvulla metallia on alettu kierrättää yhä enemmän takaisin käyttöön. Kiertotaloudessa on järkevää, jos tuotteelle saadaan vaikka muutamakin vuosi lisää käyttöaikaa, toteaa Vainio.

Firomet kerää kaikkia metalleja lukuun ottamatta jalometalleja: rautaa, ruostumatonta terästä, alumiinia, kuparia ja kuparin seoksia kuten messinkiä. Suurin osa kerätystä metallista myydään suomalaisille terässulattamoille, josta metalli sulatetaan ja toimitetaan uudelleen valmistettavaksi.
- Ostamme konepajoilta ja tehtailta ylijääneet metallit. Lajittelemme ne ja jos mukana on myyntikelpoista tai puolivalmista tuotetta kuten rappusia, säiliöitä, tasoja ja putkia, pyrimme kauppaamaan ne eteenpäin. Loput käsitellään sellaiseen muotoon, että sulatto ottaa ne vastaan.

Metallin murskain tehostaa toimintaa

Parantaakseen metallin käsittelyvalmiuksiaan ja toimittaakseen sulattamolle tasalaatuista materiaalia Firomet hankki liikuteltavan metallin murskaimen.
- Murskain nostaa meidän liikevaihtoa ja käsittelyastetta. Sen avulla saamme silputtua metallin sulattamon toivomaan muotoon. Myös rahtikustannukset pienenevät, koska rekan kyytiin mahtuu enemmän materiaalia.

Murskain mahdollistaa myös tuotantomäärien kasvattamisen, sillä parhaimmillaan sen läpi voi mennä jopa 10 tonnia metallia tunnissa. Investointiin yritys sai Kaakkois-Suomen ELY-keskukselta 20 % tukea kokonaiskustannuksista.  
- Täällä maalla on tottunut ajattelemaan, ettei rahoitusta kuitenkaan saa. Päätin kuitenkin ottaa itseäni niskasta kiinni ja kokeilla. Jälkikäteen voin sanoa, että rahoituksen saaminen meni kivuttomasti ja helposti. Se ei ollut niin hankalaa kuin pelkäsin. Pääosa papereista meillä oli jo valmiina, joten rahoituksen haku ei työllistänyt kovin paljoa.

Nyt investointi on tehty ja ELY-keskukselta rahat saatu. Maksatuksen hakeminen sujui Vainion mukaan helposti – kuin sormia napsauttamalla.   

Juurikorvesta löytyy tavaraa, jota rautakaupasta ei saa

Firomet sijaistee Kotkan maaseudulla Juurikorvessa vanhassa, komeassa tiilirakennuksessa, jossa ennen toimi huonekalutehdas ja tiilitehdas. 2000-luvulla tiilirakennukseen perustettiin myymälä, jossa myydään kierrätetyn materiaalin lisäksi jonkin verran uutta käyttörautaa ja puutavaraa, esimerkiksi vaneria.
- Asiakkaamme hakevat sellaista tavaraa, jota rautakaupasta ei yleensä saa.  Käyttörautaa kuten esimerkiksi palkkeja, putkia, levyjä sekä vaneria. Niiden varastotilanteen voi tarkistaa nettisivuiltamme. Jonkin verran meillä käy myös aarteen keräilijöitä ja ihastelijoita, myhäilee Vainio.

Vainion mukaan maaseudulla sijainnista on yritykselle sekä hyötyä että haittaa. Romun käsittelylaitos ei ole kenenkään suosikkinaapuri, mutta haittana on, että asiakkailla on Juurikorpeen matkaa.
- Muuten sijaintimme on hyvä. Vaikka sijaitsemme maaseudulla, meillä on kuitenkin Kotkassa satama. Se helpottaa metallin rahtausta.  


Kiertotaloudessa pyritään siihen, että jätettä syntyy mahdollisimman vähän. Tehokkaimmin tähän päästään, jos kerran tehty tuote huolletaan, käytetään uudelleen tai valmistetaan uudelleen. Kiertotalouden kehittäminen on yksi nykyisen hallituksen kärkihankkeista. Tutustu, mihin maaseudun yritysrahoitusta on mahdollista saada esimerkiksi maaseutu.fi-sivuilta.


Kuvateksti: Tuomas Vainio toteaa, että liikuteltava metallin murskain tehostaa yrityksen toimintaa ja mahdollistaa myös tuotantomäärien kasvattamisen.
Teksti: Terhi Ojanen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Kuvat: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri

Julkaistu helmikuussa 2018.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin