Natusen leipomossa on nyt kaikki toiminnot saman katon alla

Leipurin työ vaatii jauhopeukalon lisäksi vuorokausirytmin, joka ei välttämättä kaikille istu.
- Itse tulen aamuyöllä kolmeksi tai neljäksi töihin ja käyn illalla seitsemältä tai kahdeksalta nukkumaan. Viikonloput menevät samalla rytmillä, oli töitä tai vapaata, kuvailee imatralaisen Natusen leipomon yrittäjä Mikko Kenttämaa.

Kenttämaa otti leipomoalaan tuntumaa jo 15-vuotiaana, jolloin hän kävi tekemässä leivän juuria Piia Natusen (nykyään Tyrisevä) vuonna 1987 perustamassa leipomossa. Mikko Kenttämaan äiti Arja Kenttämaa osti yrityksen Tyrisevältä vuosituhannen vaihteessa.
Kun Arja Kenttämaa otti yrityksen sukupolvenvaihdoksen poikansa kanssa puheeksi ensimmäisen kerran vuonna 2008, ei alan vaihto ollut Mikko Kenttämaalle aivan itsestään selvä vaihtoehto.
- Tein siihen aikaan ravintola-alan hommia. Vuoden päivät sulattelin asiaa, hän kertoo.
Mikko Kenttämaa osti leipomon äidiltään vuonna 2009 ja äiti jatkoi yrityksessä työntekijän roolissa.
Siihen aikaan leivät paistuivat vielä vanhassa leipomorakennuksessa, joka oli alkanut käydä ahtaaksi ja vaati muutenkin ajanmukaistamista.
- Jauhovarasto oli vuokrattu Rajapatsaalta, eikä ollut edes leipomon yhteydessä, yrittäjä huomauttaa.

Yritysneuvontaa ja -rahoitusta saa useasta osoitteesta

Kun uuden toimitilan suunnittelu tuli ajankohtaiseksi, sai Kenttämaa rahanarvoisen vinkin. Tuttu asiakas kehotti selvittämään, voisiko projektiin saada yritystukea maaseuturahastosta. Kenttämaa otti yhteyttä paikalliseen Leader-yhdistykseen ja asia alkoi edetä.
- Rahoitushakemuksen ja muidenkin hakemusten, kuten rakennusluvan kanssa meni jokunen aika. Se olisi ehkä voinut olla hankala prosessi, mutta Antikaisen Markku-Pekka Etelä-Karjalan Kärki-Leaderistä oli apuna ja homma sujui mallikkaasti, hän iloitsee.
Yrityksen liiketoimintasuunnitelman laadinnassa tukena oli Antti Oravuo Imatran seudun kehitysyhtiöstä.
- Apua löytyi tosi hyvin, Kenttämaa kiittelee.

Uusi leipomorakennus valmistui vanhan viereen vuonna 2016.
- Nyt kaikki toiminnot jauhovarastoa myöten ovat samassa paikassa ja uuden leipomon ansiosta ylimääräiset varastokulut jäivät pois. Leipomo työllistää minun lisäkseni neljä kokoaikaista työntekijää, yrittäjä sanoo.
Leader-rahoitus kattoi noin 20 prosenttia rakennushankkeen kokonaiskustannuksista.
- Kyllä siitä oli apua, vaikka uusi leipomo olisi tehty joka tapauksessa. Rajat olisivat tulleet vastaan, jos olisimme halunneet laajentaa tai pitää toiminnan edes entisellään.
Uuden leipomon valmistuttua yrittäjä innostui kehittämään pari uutta tuotetta, perinneruisleivän sekä vanhan ajan ohrarieskan.
- Kolmas on kehitteillä. Tarkoituksena on, että saamme sen pääsiäiseksi markkinoille, Kenttämaa myhäilee.


Tietoa rahoitusvaihtoehdoista ja apua hakemuksen tekemiseen löytyy useasta osoitteesta. Kysy rohkeasti paikallisesta Leader-yhdistyksestä, Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta, oman alueesi elinkeinoyhtiöstä tai ProAgriasta! Linkki yhteystietoihin.


Kuvateksti: Mikko Kenttämaa (oik.) ja Burhan Akkan valmistelevat päivän viimeisiä leipiä uuniin. Leipomon alkuperäiset tuotteet ovat kaurarieska, ohrarieska, porkkanarieska ja luomuruis. Leipiä on myynnissä ympäri Etelä-Karjalaa.
Etusivun kuvateksti: Mikko Kenttämaa näkee aamuyöhön ja aamuun painottuvan työn myönteisenä asiana, sillä valoisa aika jää harrastuksille ja perheelle.
Teksti ja kuvat: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri

Artikkeli on julkaistu helmikuussa 2018. 

 

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin