Metallissa on tulevaisuus

Kolmannen polven konepajayrityksen omistajat uskovat metalliin. Lappeenrannan Rauhasta ponnistava Jotex Works Oy on vientiyritys, joka pysyy kilpailussa mukana investoimalla uuteen työstökoneeseen.

- Metallissa on tulevaisuus. Metallin vaativa työstö ei Suomesta häviä, uskoo yrityksen toimitusjohtaja Outi Pikkusilta.

Pikkusillan veli, Jotex Worksin laatupäällikkö ja hitsauskoordinaattori Jere Välimaa toteaa, että työtä riittää, mikäli laatu pidetään korkealla.
- Tuotantokoneet ja -laitokset kasvavat jatkuvasti.  Teräs on edelleen yksi käytetyimmistä konerakennusmateriaaleista. Ainakaan toistaiseksi 3D-tulostimet eivät yllä vielä meidän kokoluokkaamme, naurahtaa Välimaa.  

Jotex Works on perheyritys jo kolmannessa polvessa. Pikkusillan ja Välimaan äidin isä perusti konepajan Rauhaan 1974.
- Ukin jälkeen jatkoivat äiti ja isä ja meille yritys siirtyi vuonna 2011, kertoo Välimaa.

Sisarukset omistavat yrityksen yhdessä Outin miehen Tero Pikkusillan kanssa, joka on myös yrityksen tuotantopäällikkö. Outin ja Jeren äiti Sisko Välimaa toimii materiaalin ostajana ja osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajana.

Perheyrityksen tuotteet menevät vientiin

Jotex Works valmistaa komponentteja metalli-, paperi-, metsä- ja kaivosteollisuudelle asiakkaan piirustusten mukaan. Se tarjoaa myös huolto- ja asennuspalveluita paperitehtaille.  
- Konekantamme soveltuu erityisesti pitkien teräsrakenteiden hitsaukseen ja koneistukseen. Tarvittaessa osat käsitellään haponkestäväksi, huomauttaa Outi Pikkusilta.

Suurin osa 25-30 henkilöä työllistävän tilauskonepajan tuotteista menee suoraan tai välillisesti vientiin, lähinnä Eurooppaan.
- Meillä ei ole omia tuotteita, joten meidän pitää vakuuttaa asiakkaat kerta toisensa jälkeen, että prosessimme on niin hyvä, että se kannattaa ostaa, kertoo Pikkusilta.

Kilpailua alalla on paljon ja se on maailmanlaajuista. Yrityksen vahvuuksina Pikkusilta pitää joustavuutta, oikea-aikaisia toimituksia sekä korkeaa laatua ja vahvaa osaamista.

Investoinnit parantavat kannattavuutta

Kilpailuun Jotex Works vastaa investoimalla isoon työstökoneeseen ja pintakäsittelylaitteistoon. Pama-työstökoneen asentaminen aloitettiin syksyllä ja kone on käyttövalmis helmikuussa 2018. Peittauslinjasto valmistuu vuoden 2019 aikana. Investointien tavoitteena on yrityksen hallittu kasvu ja kannattavuuden parantaminen.  
- Koneinvestointi vahvistaa suurten kappaleiden koneistuskapasiteettiamme. Koneella voimme työstää erittäin mittatarkasti osia, jotka ovat 12 m pitkiä ja voivat painaa jopa 30 000 kiloa. Pintakäsittelylaitteisto puolestaan tukee tätä koneinvestointia ja parantaa ympäristöystävällisyyttä, kertoo Outi Pikkusilta.

Jotex Works sai investointeihinsa tukea maaseuturahastosta Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kautta. Outi Pikkusillan mukaan maaseuturahoituksen hakeminen investoinneille ei ollut vaikeaa, vain vähän työlästä.
- Rahoituksen hakeminen edellyttää tiedon siirtämistä päästä paperille. Investoinneille pitää olla suunnitelmat ja kustannuslaskelmat. Samalla tavalla yrittäjän pitää vakuuttaa kaikki rahoittajat - pankit ja vakuutusyhtiöt - vähänkin suuremmissa investoinneissa, toteaa Pikkusilta.

Nuoret yrittäjät uskovat metalliteollisuuden tulevaisuuteen, jos vain osaavaa, ammattitaitoista henkilöstöä löytyy. Tällä hetkellä koko Euroopassa on pulaa koneistajista sekä hitsaus- ja levysepistä.  
- Nuorille tiedoksi, että konepajateollisuus ei enää ole likaista työtä pimeissä halleissa. Ammattimies on alalla arvostettu ja saa myös hyvää palkkaa. Tarvittaessa myös koulutamme työntekijöitä oppisopimuksella, muistuttaa Outi Pikkusilta.


Maaseuturahoitusta voivat saada yritykset kaupunkikeskustojen ulkopuolella. Yritysten perustamista ja investointeja tuetaan, jotta maaseudulle syntyisi lisää yritystoimintaa ja työpaikkoja. Tutustu yritystukiin ja siihen, millaisiin asioihin rahoitusta voi saada täällä. Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen tai paikallisen Leader-ryhmän yritysasiantuntijat neuvovat tarvittaessa.


Kuvateksti: Tuotantopäällikkö ja yksi yrittäjistä Tero Pikkusilta tarkastelee perustuksia, joiden päälle uusi työstökone asennetaan. Perustuksiin kului 6 km harjaterästä ja 10 pumppuautollista betonia.
Kuva etusivulla: Jotex Works Oy:n yrittäjät, sisarukset Outi Pikkusilta ja Jere Välimaa toteavat, että metallintyöstössä työtä riittää, mikäli laatu pysyy korkeana. 
Teksti ja kuvat: Terhi Ojanen, sisällöntuottaja, KaakonKantri

Julkaistu tammikuussa 2018.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin