Yrittäjäksi yrittäjien seurassa

Etelä-Karjalan Kärki-LEADER ry:n edustajat ja yhteistyökumppanit kävivät marraskuussa tutustumassa Pietarin nuoriin yrittäjiin. Tuliaisina matkalta oli ideoita maahanmuuttajille järjestettävään yrittäjyysseminaariin.

Kun tuoreen kurkun laittaa samaan tynnyriin suolakurkkujen kanssa, muuttuu tuore kurkkukin ennen pitkää suolakurkuksi. Tällaista vertausta käytti Yury Duka, joka puhui maahanmuuttajien motivoimisesta yrittäjiksi.
- On tärkeää, että yrittäjyyttä suunnitteleva integroidaan muihin yrittäjiin. Sillä on valtava merkitys, koska muut yrittäjät tekevät sinusta yrittäjän, hän muotoili.
Duka tietää, mistä puhuu, sillä hän aloitti itse yrittäjänä viisi vuotta sitten, 25-vuotiaana. Dukan yritys muun muassa myy internetin kautta lippuja Nevan risteilyille.
- Olen ollut yrittäjien verkostoissa mukana ja saanut sitä kautta itsekin rohkeutta. On olennaista, että yrittämisestä kertyy kaikenlaista kokemusta. Myös epäonnistuminen on tärkeä kokemus, hän sanoi.

Kieltä oppii puhumalla ja työtä tekemällä

Imatralainen Rita Wallenius on yrittäjä, Imatran Monikulttuuriyhdistys Kipinän toiminnanjohtaja sekä Etelä-Karjalan Kärki-LEADER ry:n hallituksen jäsen. Hän oli matkalla ennen kaikkea hakemassa ideoita ja yhteistyökumppaneita yrittäjyysseminaariin, jonka Kipinä aikoo järjestää maahanmuuttajille osana Kärki-LEADER:in Ikioma ihana Imatra –hanketta.
- Maahanmuuttajissa on paljon potentiaalia. Heillä on monenlaista osaamista, mutta kielitaidon puute estää usein työllistymisen. Työ olisi kuitenkin tärkeää juuri suomen kielen taidon kehittymiseksi ja suomalaiseen yhteiskuntaan integroitumiseksi, Wallenius tietää.
Hän uskoo, että yrittäjyys on monelle maahanmuuttajalle sopiva keino päästä tekemään omaa koulutusta vastaavaa työtä.
- Haemme seminaariin yrittäjien menestystarinoita esimerkiksi Venäjältä, missä yrittäminen on haastavampaa kuin Suomessa. Menestystarinat voivat kannustaa maahanmuuttajia kokeilemaan yrittäjyyttä, Wallenius arvioi.

Maassa maan tavalla

Rita Wallenius toimii myös Imatran Nuorkauppakamari ry:n puheenjohtajana.
- Nuorkauppakamari on kansainvälinen nuorten johtajien järjestö, joka tekee koulutuksia, yhteiskunnallisia projekteja sekä kovaa bisnestä. Se on itsensä kouluttamista työn ohessa, Wallenius kertoo.
Juuri kansainvälisen nuorkauppakamaritoiminnan ansiosta hän tutustui pietarilaisiin nuoriin yrittäjiin ja yrittäjille koulutusta sekä sparrausta Pietarissa tarjoavaan ”Menestyskeskukseen”. Keskuksessa projektipäällikkönä työskentelevä Elena Zhigareva antoi eteläkarjalaisille vinkkejä venäläisestä bisneskulttuurista, joka muuttuu hyvää vauhtia nuoren, koulutetun polven myötä.
- Uuden aallon 25-45 –vuotiaat yrittäjät puhuvat kieliä ja ovat kiinnostuneita kansainvälisestä toiminnasta, Zhigareva luonnehti.

Venäjällä on tapana luoda yhteistyökumppaneihin henkilökohtaiset suhteet ja on tavallista puhua liikelounaalla esimerkiksi perheasioista. Kohteliaisuus ja teitittely ovat kuitenkin tärkeää hallita.
- Venäjällä aika on edelleen abstrakti käsite ja aikataulut venyvät. Bisnestäkään ei aina suunnitella niin tarkasti. Ole siis joustava ja varaudu yllätyksiin, Zhigareva jatkoi.


Päivän pituinen tutustumismatka Pietariin oli osa Karelia ammattikorkeakoulun hallinnoimaa esiselvityshanketta, jonka tarkoituksena on tuottaa tietoa itärajan Leader-ryhmien Venäjä-yhteistyön tavoitteista, mahdollisuuksista ja yhteistyökumppaneista sekä edistää ryhmien yhteistyötä Venäjälle. Hanke saa rahoituksen maaseuturahastosta Joensuun seudun LEADER-yhdistys ry:ltä.


Kuvateksti: Etelä-Karjalan Kärki-Leader ry:n hallituksen puheenjohtaja Antti Kanerva (vas.), toiminnanjohtaja Riitta Bagge, hallituksen jäsen Taina Tolkki ja yritysasiantuntija Katja Vehviläinen Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy:stä. Oikealla Rita Wallenius ja maahanmuuttajien kotouttamista tekevän Liikunta yhdistää –hankkeen projektinvetäjä Joonas Selenius. Taustalla vasemmalla Yury Duka.
Kuva etusivulla: Yury Duka (vas.), Marina Sedova-Bahenskaya, Lena Mikhaylova ja Elena Zhigareva sovittavat Joonas Seleniuksen (toinen vasemmalta) luotsaaman hankkeen mainospipoja.
Teksti ja kuvat: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri

Julkaistu joulukuussa 2017.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin