Hoivapalveluyrittäjien verkostossa jaetaan arjen ilot ja haasteet

Sote-alan yritykset voivat hyödyntää maaseuturahaston monipuolisia yritystukia sekä yksin että yhdessä. Esimerkiksi Simpeleellä rahoitus mahdollisti hoivakodin perustamisen maaseudun rauhaan.

Yrittäjä Eeva Siitonen tutustui maaseuturahastoon vuonna 2008, kun vanhaa Änkilän koulua Rautjärven Simpeleellä ryhdyttiin muuttamaan ympärivuorokautista hoivaa tarjoavaksi Silamuskodiksi. Silamuskodin taustalla oleva Änkilän hoivapalvelu Oy sai osan rahoituksesta muutostöihin Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kautta. 
- Ilman ELY:n rahoitusta emme olisi mitä suuremmalla todennäköisyydellä perustaneet Änkilän hoivapalvelua ja alkaneet kunnostaa entistä koulua. Rahoitus mahdollisti isohkon yrityksen pystyyn nostamisen maaseudulla, Siitonen kuvailee.

Sekä yritysasiantuntijat että yrittäjä Eeva Siitonen kannustavat sote-alan yrittäjiä yhteistyöhön.
- Silamuskoti verkostoitui lähes heti alusta alkaen kuuden samankokoisen tehostettua palveluasumista tuottavan yrityksen kanssa. Verkostoitumisesta on se hyöty, että voi pohtia eteen tulleita ongelmakohtia toisen samanlaisen yrittäjän kanssa ja jakaa ilon hetkiä. Myös koulutuksia on hyvä järjestää isommalle porukalle ja kysyä arkeen liittyviä neuvoja toiselta yrittäjältä, Siitonen listaa.
Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen asiantuntija Anni Peltola muistuttaa, että kun yritykset ryhtyvät kehittämään toimintojaan kimpassa, voidaan yhteisiä sekä yrityskohtaisia toimenpiteitä rahoittaa myös maaseuturahastosta. Esimerkiksi Ruokolahden yrittäjät ovat järjestäneet yhteisiä kielikoulutuksia.

Yhteistyö luo pienille sote-alan yrittäjille uusia mahdollisuuksia

Ensix Oy:n yrittäjä Jerena Juutilainen vaikuttaa Imatran seudun yrittäjäjärjestössä ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä Eksotessa. Hän näkisi kotipalvelu- ja muut sote-alan yritykset mielellään tiiviissä yhteistyössä. Juutilainen arvioi, että tekeillä oleva sote-uudistus ja valinnanvapaus ovat toteutuessaan pienyrittäjien etu.
- Hoiva-alan toimijoille on jatkuvasti tulossa erilaisia pilottihankkeita, joissa Eksotekin on vahvasti mukana. Jotta mekin pääsisimme mukaan näihin hankkeisiin ja saisimme alihankintasopimuksia, olisi meidän hyvä verkottua ja tarjota yhdessä palvelujamme, hän sanoo.

Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy:n eli Kehyn yritysasiantuntija Miia Ruohio muistuttaa, että yrittäjien kannattaa myös liittyä Eksoten ylläpitämään yksityisetpalvelut.fi-sivustoon, jonka kautta asiakkaan on helppo hakea sopivia palveluyrityksiä oman kotikunnan alueelta. Myös Eksoten tukipalvelutuottajien rekisteriin tai valtakunnalliseen sosiaali- ja terveyspalvelujen Valveri-rekisteriin voi hakea. Jos yrityksellä on oikeus tuottaa palveluita arvonlisäverottomasti, siitä kannattaa kertoa, sillä alvittomuus on etu sekä asiakkaalle että yrittäjälle.
- Yrittäjä voi hakeutua myös Eksoten palveluseteliyrittäjäksi Eksoten asettamien kriteereitten mukaisesti. Asiakkaille kannattaa kertoa alvittomuuden lisäksi oikeudesta kotitalousvähennykseen, kun asiakas ostaa kotiin vietäviä palveluita, Ruohio vinkkaa.

Kehittyville yrityksille on tarjolla rahoitusta

Anni Peltola kannustaa sote-alalla toimivia yrityksiä tutustumaan maaseuturahaston yritystukiin, joita voi hakea ELY-keskuksen tai paikallisen Leader-yhdistyksen kautta. Rahoitusta on mahdollista saada esimerkiksi liiketoimintaan tai markkinointiin liittyvän osaamisen kehittämiseen tai vaikkapa rakentamiseen ja laitehankintoihin.
- Jos yrityksellä on esimerkiksi tarve muuttaa toimitiloja tarkoituksenmukaisemmiksi, voi hakea investointitukea, Peltola valottaa.
Yrittäjän kannattaa keskustella kehittämisajatuksistaan jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ELY-keskuksen tai Leader-yhdistyksen asiantuntijoiden kanssa.
- Meillä on tietoa myös muista rahoitusvaihtoehdoista, joita yrittäjät voivat hyödyntää, Peltola vinkkaa.


Tutustu maaseuturahaston yritysrahoitukseen kaakonkantri.fi-sivustolla ja valtakunnallisessa maaseutu.fi-osoitteessa. Keskustele yrityksesi kehittämistarpeista oman alueesi rahoitus- ja yritysasiantuntijoiden kanssa. Yhteystietoja löydät täältä!


Kuva: Imatran seudulla toimivat hyvinvointialan yrittäjät verkostoituivat ja nauttivat Vuoksen syysmaisemista Imatran saunalautalla lokakuun puolivälissä. Ensix Oy:n ja Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy:n järjestämässä tilaisuudessa yrittäjät saivat viimeisintä tietoa tarjolla olevista rahoitusmahdollisuuksista sekä hankkeista, joiden palveluita yritykset voivat hyödyntää. Kuvaaja: Saija Räty
Kuva etusivulla: Eeva Siitonen on yksi Silamuskodin yrittäjistä. Kuvaaja: Kati Lahtinen
Teksti: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri

Julkaistu marraskuussa 2017.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin