Koristemetallitöitä, kilpa-autoja ja koiraportteja. Haminan Sivatissa alkuvuodesta 2017 toiminut SK-hitsaus tekee monipuolisesti erilaisia hitsaus- ja metallialan töitä.
- Korjaan autoja, korjaan ja valmistan metallituotteita ja teen erilaisia hitsaus- ja koristemetallitöitä, esimerkiksi seinäkoristeita, kaiteita ja portteja. Myös sooda- ja hiekkapuhallukset onnistuvat, listaa yrittäjä Sami Kortelainen.
Kortelaisella on monipuolinen työkokemus. Hän on työskennellyt pitkään turvallisuus- ja metallialalla, mutta myös rakennuksilla ja tatuoijana. Käsistään taitava mies rakentaa harrastuksenaan kilpa-autoja drifting-autotiimin mekaanikkona.
Kun työt turvallisuusalan erikoisyksikössä loppuivat, ei paluu rivivartijaksi houkutellut. Sen sijaan Kortelainen alkoi miettiä, voisiko harrastuksesta saada leipätyötä.
- Minulla oli polte tehdä käsillä jotain. Mutta mietin pitkään, haluanko ryhtyä yrittäjäksi.
Helmikuussa SK-hitsaus aloitti omakotitalon piharakennuksessa. Yrittäjänä Kortelainen on saanut toteuttaa itseään.
- Olen saanut tehdä melkein mitä vain metallista. Puisen koiraportinkin tein – niin hyvää hitsausta kuin se vaatiikin, naurahtaa Kortelainen.
Kilpa-autojen rakentaminen olisi Kortelaisesta mieluisinta, mutta valitettavasti työ ei elätä täysipäiväisesti. Autoja on kuitenkin tasaisesti työn alla, sillä harrastuskavereiden keskuudessa sana on kiertänyt.
- Saan tänään auton valmiiksi ja pihalla odottaa jo toinen, johon pitäisi rakentaa turvakaaret.
Osaaminen, joustavuus ja luovuus tuovat asiakkaita
Yrittäjä laskee vahvuuksikseen vahvan metalli- ja hitsausalan osaamisen sekä joustavat työajat. Tarvittaessa hän voi hakea asiakkaalta korjattavan kohteen. Selvästi hän myös nauttii saadessaan keksiä, miten jonkun asian saa toimimaan.
- Mielelläni tekisin luovuutta vaativia töitä enemmänkin. Jos joku kysyy, pystynkö tekemään hänelle portin, saatan kysyä, tehdäänkö hienokin? Saanko käyttää mielikuvitusta?
Metallialan yritykselle on Kymenlaaksossa Kortelaisen mukaan tilausta. Helpolla toimeentuloa ei kuitenkaan saa.
- Vielä rahaa ei ole tullut ovista ja ikkunoista. Töitä saa tehdä, mutta uskon siihen, että yrityksellä on edellytykset elää ja minulla mahdollisuudet saada oikeasti palkkaa.
Kortelainen toivoisi voivansa tehdä yhteistyötä suurempien teollisuustoimijoiden kanssa, mutta myöntää yhteistyön käynnistymisen vaativan aikaa ja pitkäjänteisyyttä.
- Yritykseni voi myydä alihankintana esimerkiksi kokoonpanohitsausta isommille toimijoille joustavasti. Olen viritellyt yhteistyötä myös naapurin moottorikoneistamon ja autokorjaamon kanssa.
SK-hitsaus sai yritystoiminnassa välttämättömien työkalujen ja laitteiden hankintaan tukea ELY-keskuksen kautta maaseuturahastosta. Laskelmien teossa hän sai apua Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiön, Cursorin, neuvojalta. Yrityslainan takaa Finnvera.
- Vaikka ihmiset uskovat, että ELY-keskukselta rahaa saavat vain miljoonafirmat, päätin hakea. Eihän hakeminen maksa mitään!, muistuttaa Kortelainen.
Maaseuturahastosta tuetaan toimintaansa aloittavia ja kehittäviä mikro- ja pienyrityksiä, jotka sijaitsevat maaseudulla. Investointituen suuruus on 20 % kokonaiskustannuksista. Maaseuduksi lasketaan kaikki kaupunkikeskustojen ulkopuoliset alueet. Tarkista aluerajauskartat täältä tai kysy tarkemmin ELY-keskuksen tai Leader-ryhmän asiantuntijalta.
Lisätietoja maaseudun yritystuista.
Kuvateksti: Sami Kortelaisen harrastuksesta tuli ammatti, kun hän perusti yrityksensä SK-hitsauksen.
Teksti ja kuvat: Terhi Ojanen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Julkaistu lokakuussa 2017.