Viherpeukalot on ennakkoluuloton edelläkävijä

Valkealalainen Suomen Viherpeukalot Oy tunnetaan ympäri Suomen koteihin jaettavista kasvikuvastoistaan. Yritys on muuttunut 20 vuodessa maatalousyrityksestä etäkaupaksi.

- Kaikki alkoi 1970-luvun puolivälissä, kun isä alkoi viljellä gladioluksia kotitalonsa pellolla Aitomäessä, kertoo toimitusjohtaja Jari Heinonen.
Nykyiselle paikalleen yritys siirtyi 1980-luvun puolivälissä ja uusia kasvihuoneita rakennettiin vuoden välein.
- Liljansipuleiden viljely oli iso projekti, vaikka kukaan ei suostunut uskomaan, että sitä voisi tehdä Suomessa, Heinonen hymähtää.
Kotilieden päätoimittajan vierailu oli Viherpeukaloiden tulevaisuuden kannalta merkittävä tapaus.
- Hän taisi ensimmäisenä sen sanoa, että miksi ei myytäisi värililjoja lehden lukijoille. Jutun yhteyteen laitettiin tilauslomake ja siitä se lähti.

Suomeen tuli oikea liljabuumi ja Viherpeukalot myi kukkasipuleita kotiin sekä puutarhanhoitoon erikoistuneiden aikakauslehtien kautta. 1990-luvun alkupuolella yritykselle oli kertynyt omaa asiakasrekisteriä ja lehtiä ei enää tarvittu myyntikanaviksi.
Viherpeukalot alkoi postittaa kotitalouksiin omaa kuvastoaan. Vuonna 1997 yritys perusti nettikaupan.
- Olimme edelläkävijöitä. Se oli iso projekti TE-keskuksen, ELY-keskuksen edeltäjän kanssa. Uskoin, että verkkokauppa tulee olemaan tärkeä, vaikka kukaan muu ei uskonutkaan, Heinonen muistelee.

Aluksi verkkokauppa muodosti prosentin yrityksen liikevaihdosta ja kasvoi vuosittain prosenttiyksikön verran, kunnes lähti nopeaan kasvuun vuonna 2004.
- Nyt se on meille ylivoimaisesti suurin myyntikanava, yli 80 prosenttia liikevaihdosta.
Myös kuvastolla on edelleen oma tärkeä roolinsa: asiakkaat selaavat ensin lehtisen ja menevät sitten nettikauppaan. 
- Tänä vuonna on postitettu kaikkiaan 3,8 miljoonaa kuvastoa, Heinonen huomauttaa.

Yrityksen kannattaa pysyä mukana kehityksessä

Viherpeukalot on muuntautunut ja sopeuttanut toimintaansa aina sitä mukaa, kun maailma on muuttunut. Suomen liittyminen Euroopan unioniin oli iso mullistus, sillä esimerkiksi tuontisuojat ja tullit poistuivat yhdessä yössä. Samalla alkutuotanto muuttui arvolisäverolliseksi.
Yrityksellä oli ollut kukkien viljelyn ohella myös tukkukauppaa, tuontia, vientiä, transitokauppaa ja 12 myymälää. Säännösten muuttuessa nähtiin järkeväksi myydä kukkakaupat pois ja ajaa lopulta myös tukkukauppa sekä tuotanto alas.
- Nyt bisneksenä ovat pelkästään etäkauppa sekä Valkealan puutarhamyymälä. Ne menevät hyvin, Heinonen kuvailee.

Yksi Viherpeukaloiden menestyksen salaisuuksista on ollut aktiivinen ja korkeaa osaamista vaativa kehittämistoiminta. Jari Heinonen on tehnyt toistakymmentä projektia, joissa yhteistyökumppaneina ovat olleet esimerkiksi Tekes, Finnvera tai ELY-keskus. Tällä hetkellä yrityksellä on meneillään nettikaupan sekä toiminnanohjausjärjestelmän uudistaminen, johon osa rahoituksesta tulee EU:n maaseuturahastosta Kaakkois-Suomen ELY-keskukselta. Uusi verkkokauppa on jo käytössä.
- Meillä on ollut paljon hankkeita ja tulee olemaan jatkossakin. Seuraava iso projektikin on jo suunnitteilla, Heinonen kertoo.
Suomen Viherpeukalot Oy työllistää vakinaisesti parikymmentä henkilötyövuotta. Sesonkiaikoina pakkaamossa työskentelee jopa 40 kiireapulaista.


Kaipaatko vauhtia yrityksesi bisnekseen? Tutustu tarkemmin maaseuturahaston yritysrahoitukseen. Kysy lisätietoja suoraan Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta tai oman alueesi Leader-yhdistyksestä.


Kuvateksti: Elävien kasvien etäkauppa on logistisesti haastavaa ja vaatii teknisesti paljon sekä verkkokaupalta että tuotannonohjausjärjestelmältä. Myös toimitusten hallinta on monimutkaista, sillä keväällä tuotteet toimitetaan asiakkaille sitä mukaa, kun lumiraja etenee pohjoiseen.
Kuva etusivulla: Jari Heinosella on useita kaupallisen alan tutkintoja, puutarha-alan oppi on tullut kantapään kautta. Nykyisin hän työskentelee Suomen Viherpeukaloiden toimitusjohtajana.
Teksti ja kuvat: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri

Julkaistu lokakuussa 2017.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin