Toimivan yrityksen ostaminen on turvallinen alku yrittäjän uralle

Etelä-Karjalan Yrittäjissä on tekemisen meininki. Tarmo Soronen tarjoaa apua yritysten omistajavaihdoksiin ja Pasi Toropainen liputtaa paikallisen osaamisen puolesta.

Lounaskahvila, parturi-kampaamo, kyläkauppa, sähkö- ja rakennusalan yritys, esimerkiksi tällaisia yrityksiä on kaupan Etelä-Karjalan yrityspörssissä. Yhdessä, jos toisessakin myynti-ilmoituksessa mainitaan, että yritys on myynnissä yrittäjän eläköitymisen johdosta.
- Suuret ikäluokat, sotien jälkeen syntyneet, ovat nyt luopumassa yrityksistään, osa on jo luopunutkin. Jos nämä yritykset lopettavat toimintansa kokonaan, menetetään paljon, huomauttaa projektipäällikkö Tarmo Soronen Etelä-Karjalan Yrittäjistä.
Hän työskentelee kesäkuussa käynnistyneessä hankkeessa, jonka tarkoituksena on edistää yritysten omistajanvaihdoksia Etelä-Karjalan pienissä ja keskisuurissa yrityksissä.

Miksi kannattavan yrityksen myyminen esimerkiksi omistajan eläköitymisen yhteydessä on parempi vaihtoehto kuin toiminnan lopettaminen?
- Puhun tästä sellaisena missiona kuin liikevaihdon pelastaminen. Yrityskaupassa omistaja saa elämäntyöstään rahaa, joka jää vaikuttamaan eläkkeen aikaiseen toimeentuloon. Liikevaihto tuo myös jatkajalle toimeentuloa. Asiakasta helpottaa tieto, että palvelua saa jatkossakin, Soronen luettelee.
Yrityksen toiminnan ja rahaliikenteen jatkuminen on myös kansantaloudellisesti tärkeää, sillä se merkitsee veronmaksukyvyn ja ostovoiman säilymistä.
- Jos yritys menetetään, menetetään edellä mainitsemani asiat sekä ammattiosaaminen. Arvokkaan hiljaisen tiedon siirtäminen jatkajalle antaa tälle mahdollisuudet menestyä ja kehittyä. Jos hiljainen tieto häviää, ei menetystä voi rahassa mitata, Soronen sanoo.

Entä miksi toimivan yrityksen ostamista kannattaa harkita uuden yrityksen perustamisen sijaan?
- Aloittavalle yrittäjälle voi olla helpompaa ostaa jo käynnissä oleva liiketoiminta, koska siellä on valmiina asiakaskunta ja hallinnollinen toiminta, markkinointiakin on jo tehty. Toimivassa yrityksessä on valmiina monia sellaisia asioita, jotka tyhjästä aloittavassa yrityksessä joudutaan itse rakentamaan, Soronen summaa.
Lisäksi kannattava yritys turvaa jo alkuvaiheessa uudelle omistajalle liikevaihdon ja tuloa.
- Nollasta liikkeelle lähtevässä yrityksessä tulee väistämättä vastaan tilanne, jossa aloitusvaiheessa syntyy enemmän menoja kuin tuloja. Puhutaan kuolemanlaaksosta, Soronen kuvailee.

Tähän mennessä jo viitisenkymmentä yrityksensä myyntiä suunnittelevaa henkilöä on ollut Soroseen yhteydessä. Hän muistuttaa, että veloitukseton asiantuntijapalvelu on tarjolla muillekin kuin yrittäjäyhdistyksen jäsenille ja keskustelut ovat ehdottoman luottamuksellisia. Myös yrityksen ostamisesta kiinnostuneiden kannattaa hankkiutua Sorosen puheille.
- Riittävän aikainen varautuminen omistajanvaihdokseen on sekä myyjän että ostajan etu. Muun muassa yrityksen koko ja taloudellinen tilanne vaikuttavat siihen, kuinka paljon myyntiprosessiin kannattaa varata aikaa. Pienemmissä yrityksissä pari - kolme vuotta, vähän suuremmissa viisi vuotta on hyvä aikajänne, hän laskee.

Karjalove on tae paikallisesta osaamisesta

Toinen Etelä-Karjalan Yrittäjien kampanja, Karjalove, lanseerattiin puoli vuotta sitten.
- Nimi aiheutti alkuun naureskelua ja aiheuttaa vieläkin, mutta nimen pitääkin olla erottuva ja herättää keskustelua, projektipäällikkö Pasi Toropainen hymyilee.
Vähintään 50-prosenttisesti eteläkarjalaisessa omistuksessa oleva, luotettava ja hyvämaineinen yritys voi hakea Karjalove-sertifikaattia Etelä-Karjalan Yrittäjiltä. Tähän mennessä Karjalove-verkostoon on hyväksytty 75 jäsentä.
- Tuntuu siltä, että ihmiset ovat oivaltaneet, että kannattaa kuluttaa paikallisissa yrityksissä. Paikallinen kuluttaminen on hyvä, itseään ruokkiva kehä. Raha jää omalle paikkakunnalle, Toropainen kuvailee.

Karjalove-verkostossa on yrityksiä laidasta laitaan, alkutuottajista teollisuuden alihankkijoihin.
- Tällaiset pelkästään tehtaisiin toimittavat yritykset ovat lähteneet mukaan ihan yhteiskuntavastuusta ja haluavat olla tukemassa paikallisyrittäjyyttä, Toropainen kertoo.
Suurimpana ryhmänä verkostossa näkyvät ravintola-alan yritykset. Myös erilaiset terveydenhoitoalaan liittyvät palvelut erottuvat joukosta.
- Vastaanotto on ollut positiivinen. Sekä yrittäjät että asiakkaat näkevät paikallisuuden tärkeänä, Toropainen jatkaa.

Paitsi asiakkaat, myös verkostossa mukana olevat yrittäjät ovat löytäneet toisensa Karjaloven myötä. Yritykset ovat havahtuneet hyödyntämään toistensa palveluita.
-Verkosto toimii monella tasolla, projektipäällikkö summaa.
Lisää verkostoitumismahdollisuuksia on luvassa esimerkiksi Karjalove-yrityksille suunnatussa aamiaistilaisuudessa, jossa on tarjolla tietoa some-markkinoinnista sekä nettiturvallisuudesta.
____________________________________________________________________________

Omistajavaihdokset vauhtiin Etelä-Karjalan pk-yrityksissä –hanke on Etelä-Karjalan liiton rahoittama EAKR-hanke, joka jatkuu 30. syyskuuta 2019 saakka. Hanke on mukana Omistajanvaihdosseminaarissa Lappeenrannan Kehruuhuoneella 26.9.
____________________________________________________________________________

Kuvateksti: Pasi Toropaisen (vas.), Tarmo Sorosen ja toimitusjohtaja Jami Holtarin (oik.) tavoittaa Etelä-Karjalan Yrittäjien toimistolta Vapaudenaukion toimistotalosta Lappeenrannasta.
Kuva etusivulla: Tarmo Soronen ja Pasi Toropainen toivovat, että yrittäjät piipahtavat juttusille Etelä-Karjala Yrittäjien toimistolle.
Teksti ja kuvat: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri

Julkaistu syyskuussa 2017.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin