Yrittäminen on simppeliä hommaa

Tietoliikennetekniikan insinööri ja maanviljelijä Toni Uotila perusti keittiökalusteiden verkkokaupan keskelle maaseutua.
- Viisi vuotta sitten olin sitä mieltä, etten ikinä muuta kotitilalle takaisin ja ala maanviljelyä harrastamaan, muistelee Uotila.

Vaan toisin kävi. Sukupolvenvaihdos tehtiin 2014 ja Uotila muutti perheineen kotitilalle Elimäen Rahikkalan kylään. Uotila viljelee kasvitilaa maatalousyhtymänä yhdessä isänsä kanssa.
- Tietoliikennealalta ei töitä löytynyt, joten pyöritin sedän keittiökalustefirmassa Kite Kalusteessa verkkokauppaa. Kotitilalle muutettuamme aloin miettiä, voisiko työtä tehdä täältä käsin.

Kalusteweb-verkkokauppa siirtyi Uotilan nimiin 2015 ja samalla sen toimitilat Elimäelle Uotilan autotalliin. Kalusteweb tekee keittiö-, kylpyhuone- ja wc-kalusteita sekä liukuovia mittojen mukaan. Asiakas voi tilata kalusteet suoraan verkkokaupan suunnitteluohjelman avulla tai pyytää suunnitelmat Uotilalta.Verkkokauppa toimii Uotilan mukaan maaseudulla yhtä hyvin kuin kaupungissakin. Tilaukset toimitetaan pääosin kuljetusliikkeiden ja postin kautta.

Kalustewebin varasto on pieni, sillä Uotila hakee tarvikkeet tilausten perusteella maahantuojan isosta varastosta Lapinjärveltä.
- Alusta loppuun teen ainoastaan liukuovet, jotka harvoin ovat määrämittaisia. Tarvittaessa kokoan myös kaapit valmiiksi. Jos asiakas haluaa itse kasata keittiön, kerään kalusteiden rungot, ovet ja muut tarvikkeet samalle kuormalavalle ja toimitan ne asiakkaalle.

Yrityksen toimitilat rakennettiin vanhaan navettaan

Muihin keittiökalustefirmoihin nähden Kalustewebin valtti on nopea toimitusaika. Netissä toimiva suunnitteluohjelma mahdollistaa sen, että asiakas voi omalla vaivannäöllään pienentää kustannuksia. Valmiit nettitilaukset ovat myös Uotilalle nopea kauppa.
- Suurin osa asiakkaistani on tee se itse -miehiä, jotka tietävät, mitä tilaavat, osaavat usein kasata kaapit ja arvostavat edullista ja nopeaa toimitusta.
Vakiasiakkaiden joukossa on myös kirvesmiehiä, jotka piirtävät käsin suunnitelman.

Yritys on työllistänyt Uotilan hyvin ja hän on pitänyt monipuolisesta työstä. Työntekijän palkkaaminen on suunnitteilla.
- Olen saanut tehdä pitkää päivää. Parin vuoden aikana olen ehtinyt pitää lomaa pätkissä vain pari viikkoa.

Kalustewebin toiminta alkoi autotallista, mutta sen tilat jäivät nopeasti ahtaiksi. Lisätilaa saadakseen Uotila kunnosti vanhaan navettaan toimintatilat yritykselle. Remonttikustannuksiin Kalusteweb sai tukea maaseuturahastosta.
- Rahoitusta kannatti hakea. Uusien tilojen myötä työ on helpottunut ja tehostunut paljon, sillä isot ja korkeat tilat helpottavat työntekoa. Pystyin ostamaan myös trukin, jolla kuorman lastaus ja purku onnistuu viidessä minuutissa. Käsipelin siihen meni kaksi tuntia.

Uotila kannustaa ihmisiä yrittäjyyteen, mutta suosittelee suunnittelemaan asiat hyvin.
- Aika simppeliä hommaa tämä on. Vaikeinta yrittämisessä on lomien pito. Tosin yrittäjänä saa olla tarkkana, sillä virheistä rokotetaan eri tavalla kuin työntekijää. Jos jotain hajoaa tai asiakkaalle lähtee väärää tavaraa, se on omasta pussista pois, perustelee Uotila.


Investointitukea voi saada esimerkiksi toimi- ja tuotantotilojen rakentamiseen sekä koneiden ja laitteiden hankintaan. Tuen määrä on 20 % toteutuneista kustannuksista. Loput 80 % yrittäjä kustantaa itse. Tutustu, millaisia tukia yritys voi saada.


Teksti ja kuvat: Terhi Ojanen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Kuvateksti: Toni Uotila pakkaa asiakkaille lähteviä tilauksia. Verkkokauppa onnistuu maaseudulla yhtä hyvin kuin kaupungissakin, sillä tilaukset toimitetaan pääosin kuljetusliikkeiden ja postin kautta.

Julkaistu elokuussa 2017.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin