Iittiläinen matkailuyritys satsaa kattaviin palveluihin

Iittiläinen Yli-Kaitalan lomamökit on perheyritys, joka on kehittänyt matkailupalveluitaan määrätietoisesti yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Ennen matkailualalle siirtymistä Yli-Kaitala oli karjatila.

Peltoja viljellään edelleen, mutta viimeiset eläimet lähtivät tilalta vuonna 2000.
- Kun EU:iin liittyminen mullisti tuottajahinnat, teimme melkein heti päätöksen, ettei maatalouteen kannata meillä suuremmin satsata, vaan investointien pääpaino on suunnattava matkailuun, kertoo Virpi Yli-Kaitala.
Koska tilalla oli omaa rantaa Kettujärvellä, Iitin Mankalassa, oli luontevaa siirtyä matkailualalle. Ensimmäisen lomamökin hirret kaadettiin perheen omasta metsästä ja veistettiin käsin. Nyt vuokramökkejä on jo kymmenen. Lisäksi Pihatalo Tuuliviiriä voidaan vuokrata koko talona tai yksittäisinä hotellihuoneina.

Kun Yli-Kaitalat huomasivat, että majoituspalveluiden ohella tarvetta oli myös ruokapalveluille, remontoivat he vanhan navetan ravintolaksi. Tilausravintola Ketunleipä aloitti toimintansa tilan pihapiirissä 2000-luvun alkupuolella.
Majoitus- ja ravintolatoiminnan ohella Yli-Kaitaloilla on tarjolla opastettuja kalastusretkiä, retkipaketteja sekä kokous- ja tyky-palveluita. Yritysasiakkaat ovat olleet erityisen innostuneita Kettujärven rannalla sijaitsevasta Sammalsaunasta, jonka lauteilla voi laulaa karaokea värivalojen loisteessa.
- Siellä voi saunoa isompikin ryhmä. Ulkona on myös ulkoporeallas ja pari paljua, Virpi Yli-Kaitala valaisee.

Maaseuturahastosta vetoapua investointeihin

Ravintolaa on vastikään laajennettu katetulla terassilla, jossa mahtuu järjestämään niin juhlia kuin erilaisia aktiviteetteja sateelta suojassa. Yritys sai projektiin rahoitusta Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kautta.
- Samalla toteutimme ravintolakeittiön laajennuksen ja hankimme muun muassa kalastusveneitä, kertoo Markku Yli-Kaitala.
Aiemmin yritys on saanut maaseuturahaston tukea Auringonsilta-huvilansa rakentamiseen sekä tehokkaaseen jätevesipuhdistamoon.
- Tuet ovat olleet tärkeitä, kun isompia projekteja on rahoitettu. Pienimuotoisemmin olisimme tehneet ilman maaseuturahaston yritystukimahdollisuutta, Virpi Yli-Kaitala huomauttaa.

Yli-Kaitalat ovat osallistuneet aktiivisesti esimerkiksi Kouvola Innovationin sekä Kotkan-Haminan seudulla toimivan Cursor Oy:n yhteistyöhankkeisiin. Eräästä hankkeesta löytyi kumppaniksi sveitsiläinen matkanjärjestäjä, jonka kanssa Yli-Kaitalat tekevät edelleen yhteistyötä.
- Sveitsistä meille on tullut paljon ryhmiä neljän-viiden vuoden ajan, Virpi Yli-Kaitala sanoo.
Yrittäjäpariskunta luottaa matkailualan vetoon myös tulevaisuudessa. Suurten tapahtumien merkitystä alueen yrityksille ei pidä vähätellä. Esimerkiksi viime talvella järjestetyt Lahden MM-kisat toivat seudulle 25 miljoonaa euroa.
- Tapahtumat ovat tärkeitä, että saadaan yöpyjiä. Tapahtumat tuovat rahaa myös huoltoasemille, kioskeille ja muihin yrityksiin. Meilläkin oli MM-kisojen aikana toistakymmentä maata edustettuina asiakkaissa. Selvästi näki kisojen vaikutuksen, Markku Yli-Kaitala summaa.


Maaseuturahasto tukee yritysten perustamista ja investointeja, jotta kaupunkikeskustojen ulkopuolelle syntyisi lisää yritystoimintaa sekä työpaikkoja. Katso kartasta, sijaitseeko yrityksesi tuettavalla alueella. Myös useamman yrityksen ryhmä voi kehittää toimintaansa yhteisillä sekä yrityskohtaisilla toimenpiteillä, lue lisää. Kysy lisätietoja ELY-keskuksesta tai oman alueesi Leader-ryhmästä!


Kuvateksti:
Virpi Yli-Kaitala uskoo matkailualan tulevaisuuteen Suomessa.
-Ei tätä ainakaan ulkomaille voi siirtää, hän hymyilee.
Kuva edellisellä sivulla: Tilausravintola Ketunleivän terassi katettiin vastikään.
Teksti ja kuvat: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri

Julkaistu heinäkuussa 2017.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin