Nuoret kotiutuivat Tirvan koululle

Seitsemän nuorta löysi uuden kodin Tirvan vanhalta koululta Kouvolassa. Vajaa vuosi sitten Nuorten Väylä Oy osti kiinteistön ja kunnosti koulun tilat ryhmäkodiksi 13-21-vuotiaille nuorille.

Nuorten Väylään sijoitetaan haasteellisessa elämäntilanteessa olevia nuoria, joilla on ollut ongelmia esimerkiksi päihteiden käytössä, perhesuhteissa tai koulunkäynnissä. Vaikeuksia voivat aiheuttaa myös nuorten tai vanhempien psyykkiset ongelmat. Tavoitteena on, että nuoret löytävät yksilölliset vahvuutensa ja rakentavat aikuisuuden, jossa vaikea lapsuus ei ole taakka vaan voimavara. 

- Kuntouttavalla puolella asuu neljä pitkäaikaisessa sijoituksessa olevaa nuorta, jotka käyvät koulua kotikoulussa, Valkealan yhteiskoulussa tai ammattikoulussa. Pysäytyspuolella paikkoja on kolme. Siellä tarkoituksena on saada joku haitallinen elämäntapa pysäytettyä ja saada elämä hallintaan, kertoo Nuorten Väylä Oy:n toimitusjohtaja Anna-Leena Kailio.

Nuorten Väylä Oy on perheyritys, jossa yrittäjinä toimivat Kailio ja hänen veljensä yhdessä puolisoidensa kanssa. Anna-Leena Kailio ja veljen puoliso Jutta Rinkinen ovat tehneet sosiaalityötä. Lisäksi Kailiolla ja hänen miehellään on kotonaan Pyhtäällä ammatillinen perhekoti.
- Havaitsimme työssämme, että nuorten ryhmäkodille on kysyntää. Etsimme isoa kiinteistöä kaupunkien ulkopuolelta, sillä ryhmäkoti asukkaineen ja työntekijöineen tuottaa ympäristöön ääntä ja liikettä. Haitaksi ei ole sekään, että paikasta ei ole kovin helppo lähteä karkuteille, toteaa Kailio.

Yrittäjät ilahtuivat kyläläisten vastaanotosta

Yrittäjät ostivat Tirvan koulun kesäkuussa 2016 ja kesän aikana tilat remontoitiin lattiasta kattoon. Lattiat ja pinnat uusittiin ja suihku- ja wc-tilat rakennettiin. Väliseinien avulla jokainen sijoitettu nuori sai oman tilavan ja valoisan huoneen. Entinen koulu soveltuu ryhmäkodiksi hienosti, sillä siellä on myös riittävästi yhteistiloja harrastuksiin ja koulunkäyntiin. Sivurakennukseen kunnostettiin tukiasunto itsenäistyvälle nuorelle.
- Kyläyhteisö on ottanut meidät erittäin hyvin vastaan. Järjestimme kesäkuussa kyläillan, jossa kerroimme itsestämme ja toiminnastamme avoimesti kyläläisille. Ihmisiä tuli enemmän kuin uskalsimme odottaa. Yhteiselo on käynnistynyt hyvin, olemme saaneet apua ja nuoret on kutsuttu esimerkiksi naapuriin perunannostoon.

Nuorten Väylä sai tilojen kunnostamiseen ja kalustamiseen tukea maaseuturahastosta Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kautta.
- Etenkin aloittelevalle yrittäjälle investointituki on hyvin merkittävä avustus. Papereiden tekoon piti panostaa ja hakeminen oli yllättävän byrokraattista, mutta hyvin meitä neuvottiinkin, muistelee Kailio.

Ryhmäkodin palveluita ostavat kuntien sosiaalitoimet. Asiakkaita on Kymenlaakson lisäksi Päijät-Hämeestä ja pääkaupunkiseudulta. Kaikilla ryhmäkodin 11 työntekijällä on sosiaali- tai terveysalan koulutus. Ryhmäkodin arjesta vastaa yksikön johtaja Nina Seppinen. Myös yrittäjät tekevät silloin tällöin työvuoroja.
- Meillä on puheliaita nuoria, jotka viihtyvät keskenään ja tulevat hyvin toimeen ohjaajien kanssa, kehuu Kailio.

Nuoret osallistuvat ryhmäkodin kaikkiin toimintoihin, ruuanlaittoon, tiski- ja pyykkäysvuoroihin. Pannuhuoneessa nuoret rassaavat mopoja ja lähimetsistä on löytynyt kivoja paikkoja sekä luontopolkuja. Yhden ohjaajan hevosilla nuoret ovat päässeet myös ratsastamaan maastossa.


Teksti: Terhi Ojanen, sisällötuottaja, KaakonKantri
Kuvat: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri
Kuvateksti: Anna-Leena Kailio (vas.) ja Nuorten Väylän ohjaajat Sanna Salonen ja Taija Rantanen keskustelevat ryhmäkodin nuorten viikko-ohjelmasta.

Julkaistu toukokuussa 2017.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin