Kuninkaantie yhdistää rannikon matkailuyrityksiä

Turusta Viipuriin johtanut, Suomen keskiaikaisiin maanteihin lukeutuva Kuninkaantie eli liikenteellisesti vilkkainta kauttaan 1700-luvulla. Se palveli tuolloin Tukholman ja Pietarin välisenä postitienä. 

Kesällä 1997 Kuninkaantie viitoitettiin matkailutieksi, jonka tunnuksena ovat ruskeapohjaiset, kruunulla koristellut kyltit Turun ja Vaalimaan välillä.
- Uudenmaan liitto luopui Kuninkaantie-tavaramerkistä, joka siirtyi viime joulukuussa perustetulle Kuninkaantie-yhdistykselle, kertoo Mia Aitokari Kuninkaantie uuteen kukoistukseen –hankkeesta.
Jotta vanha väylä lähtisi elämään matkailutienä uutta nousukauttaan, tarvitaan tien varrelle kiinnostavia, helposti saavutettavia käyntikohteita.
- Mitä enemmän tiellä on kohteita tarjolla, sitä kiinnostavampi se on, tietää matkailualan asiantuntija Soila Palviainen Entra Oy:stä.
Kuninkaantie uuteen kukoistukseen –hanke on tuonut viime syksystä lähtien vanhan postitien seudun yrittäjiä yhteen näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Hanketta toteutetaan seitsemän eteläsuomalaisen Leader-ryhmän alueilla ja se saa rahoitusta Manner-Suomen maaseutuohjelmasta.

Kartanoromantiikkaa ja torppareiden elämää

Etelä-Kymenlaakson matkailutoimijat kokoontuivat vapun jälkeen Jamilahden opistolle Kuninkaantien tuotteistamisen merkeissä. Tilanne alueella on siinä mielessä hyvä, että tien varrella on jo erilaisia matkailupalveluita ja käyntikohteita. Nämä on vain saatava linkitettyä osaksi Kuninkaantie-brändiä. Myös paikallislähtöistä kysyntää on valmiiksi olemassa.
- Täällä on hirveästi yhdistyksiä, jotka kaipaavat sopivia päiväretkikohteita lähiseudulta. Yhdistykset eivät välttämättä halua lähteä kauas. Tällöin rahakin jää paikkakunnalle, huomauttaa hankekoordinaattori Heidi Hansén Leader Seprasta.

Jamilahden tilaisuudessa Keisarintien tuotteistaminen lähti mallikkaasti käyntiin.
- Olen etsinyt yhteistyökumppaneita ja verkostoa omalle yritykselleni. Nyt saimme tuotepaketin tosi hyvälle alulle, iloitsee haminalainen Sanna Puonti.
Hänen Hyvinvoiva hevonen –yrityksensä tarjoaa paitsi ratsastukseen liittyviä palveluita, myös eläinavusteista green care –toimintaa ja tyky-palveluita. Tarjolla on esimerkiksi lyhyitä retkiä vuohia talutellen ja luonnosta nauttien.
- Tuotteistamisryhmässämme kaikilla oli jo tuote valmiina. Nyt me yrittäjät löysimme toisemme ja liitämme Kuninkaantien historian tuotteisiimme, Puonti kuvailee.
Hänen ryhmänsä valmistelee retkipakettia, jonka aikana tutustutaan muun muassa torppareiden elämään ja Kiviniemen kartanon historiaan.
- Toivomme, että yrittäjät pitävät aktiivisesti yhteyttä keskenään. Leader Sepra ja muut yhteistyökumppanit ovat tuotteistamistyössä apuna ja tukena, Heidi Hansén lupaa.

Kymenlaakson rannikolla odotetaan, että Kuninkaantie-paketteja saataisiin jo ensi syksyksi myyntiin. Vanhan postitien tunnelmasta pääsee nauttimaan valtakunnallisena Avoimet kylät –päivänä 10. kesäkuuta, jolloin järjestetään vanhojen autojen Kuninkaantie-ajot. Tapahtuman pääpaikkana on Kotka.


Kuninkaantie uuteen kukoistukseen –hanketta hallinnoi Leader Ykkösakseli. Kaakkois-Suomesta hankkeessa on mukana Leader Sepra. Hanke järjestää ensi syksynä Kuninkaantien opaskoulutuksen, jonka ilmoittautumisaika päättyy 1. kesäkuuta.


Kuvateksti: Jaana Rinne (vas.) Kiviniemen kartanosta, Pauliina Lunna Majatalo Torpasta sekä Sanna Puonti (oik.) Hyvinvoiva Hevonen –yrityksestä ideoivat yhteistä Kuninkaantie-retkipakettia. Leader Sepran toiminnanjohtaja Marjo Tolvanen seuraa työn edistymistä.
Kuva edellisellä sivulla: Sanna Puonti on haminalainen green care –yrittäjä.

Teksti ja kuvat: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri

Julkaistu toukokuussa 2017.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin