Yrittäjä haluaa parempaa tulosta ja kannattavuutta

Maaseudulla toimivat pienet yritykset voivat saada tukea yritystoiminnan aloittamiseen, yrityksen kehittämiseen ja investointeihin kuten rakentamiseen ja koneiden ja laitteiden hankintaan. Maaseutuohjelman rahoitusmahdollisuuksista tiedottaa ja yrittäjiä tuen hakemisessa auttaa ProAgria Etelä-Suomen Yhteistyöllä kilpailukykyä -hanke.

ProAgrian yrityksiä sparraavat asiantuntijat Carita Liikanen ja Antero Parkkonen kehottavat yrityksiä keskustelemaan kehittämissuunnitelmistaan ulkopuolisen asiantuntijan kanssa.
- Silloin ajatus usein selkiintyy ja idea kiteytyy. Osaamme myös arvioida, onko idea toteuttamiskelpoinen sekä neuvoa, millaista tukea siihen on saatavissa, kannustaa palvelupäällikkö Antero Parkkonen ProAgriasta. 

Kehittämisideoiden, investointitarpeen ja kannattavuuden parantamisen lisäksi yrittäjät keskustelevat asiantuntijoiden kanssa uusien asiakasryhmien hankinnasta ja toimintamuodon muutoksesta. Joskus neuvot ovat tarpeen myös sukupolven vaihdokseen tai yrityksen myymiseen.
- Autamme idean kehittelyssä ja tarvittaessa suunnitelman kirjoittamisessa sekä tukihakemuksen syöttämisessä sähköiseen järjestelmään, lisää Yhteistyöllä kilpailukykyä -hankkeen projektipäällikkö Carita Liikanen.

Investointitukien lisäksi hyviä tukimuotoja ovat yrityksen perustamistuki ja yritysryhmähankkeet.
- Perustamistuessa alle kolme vuotta toiminut yritys voi saada oman toiminnan ja palveluiden kehittämiseen tukea jopa 35 000 euroa. Tuki on tarkoitettu lähinnä asiantuntijapalveluiden ostamiseen ja sitä voi käyttää esimerkiksi brändäykseen, myynti- ja markkinointikanavien rakentamiseen ja tuotekehitykseen, muistuttaa Parkkonen.

Pienten yritysten kannattaa verkostoitua

Jokainen yrittäjä tavoittelee parempaa tulosta ja haluaa kehittää yrityksensä kannattavuutta. Erityisesti pienet yritykset voivat hyötyä verkottumisesta. Vähintään kolmen yrityksen muodostamassa yritysryhmähankkeessa yrityksillä on yhteinen kehittämisosio, jonka lisäksi yrittäjät saavat tukea yrityskohtaiseen kehittämiseen, esimerkiksi oman osaamisen kehittämiseen, ammattitaidon vahvistamiseen tai vaikka tuotekehitykseen ja hinnoitteluun.
- Yrityskohtaiset kehittämiskohteet voivat olla erilaisia ja eri suuruisia, mutta jokainen maksaa vain siinä suhteessa kuin on tukea saanut. Tukea yritysryhmähankkeessa voi saada jopa 75 % eli paljon enemmän kuin yrityskohtaisissa kehittämistuissa, kertoo Liikanen.

Yritysryhmähanke sopii Liikasen mukaan hyvin esimerkiksi maaseudun pienille matkailuyrityksille, jotka hyötyvät verkostossa toimimisesta.

Maaseutu ei ole vain maataloutta

Maaseutuohjelma ja ProAgria yhdistetään usein maatalouteen. Molemmat palvelevat kuitenkin kaikkia maaseudulla sijaitsevia pieniä ja keskisuuria yrityksiä, joilla ei tarvitse olla maatilakytköstä. Maaseutuohjelman ulkopuolelle on rajattu ainoastaan kaupunkien keskusta-alueet.  


Yhteistyöllä kilpailukykyä-hanke tarjoaa maksutonta asiantuntijapalvelua yritykselle tai yritystoimintaa suunnittelevalle yhden työpäivän (8 h) verran yhtä kehittämisideaa kohden kalenterivuoden aikana. ProAgrian verkostosta löytyy eri alojen asiantuntijoita. Asiantuntija-apua saa myös Leader-ryhmien yritysneuvojilta sekä elinkeinoyhtiöiltä.


Teksti ja kuva: Terhi Ojanen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Kuva edellisellä sivulla: Antero Parkkonen ja Carita Liikanen kannustavat yrittäjiä ottamaan yhteyttä ulkopuoliseen asiantuntijaan pohtiessaan kehittämisideoitaan. Kuva: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri

Julkaistu huhtikuussa 2017.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin