- Täällä Karjalassa luonnontuotteiden käyttö on ihmisillä edelleen verissä, sanoi parikkalalainen Ulla Nokelainen.
Hänen Ullan luonnontuotteet –yrityksellään on yhdeksäs toimintavuosi meneillään.
- Teen elintarvikkeita sienistä, marjoista ja yrteistä. Uusin viritys on pettulettujauhoseos. Aloitin aikoinaan keräämällä toiselle yritykselle hevosyrttejä, joilla hoidetaan hevosia, Nokelainen kertoi.
Hän osallistui keskiviikkona 5. huhtikuuta valtakunnallisen luonnontuotealan koordinaatiohankkeen info- ja keskustelutilaisuuteen Lappeenrannassa. Tilaisuudessa pohdittiin luonnontuotteiden keruun ja jalostuksen kehittämismahdollisuuksia Etelä-Karjalassa.
- Marjat ja muut luonnontuotteet metsistä paremmin hyötykäyttöön, tiivisti projektipäällikkö Juha Rutanen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista tilaisuuden tarkoituksen.
Hyödynnettävää Suomen metsissä todellakin on, sillä luonnonmarjojen biologisesta sadosta saadaan talteen vain 6 – 8 prosenttia. Luonnontuotealan toimialapäällikkö Anne Ristioja Lapin ELY-keskuksesta muistutti, että suomalainen metsämustikka on todellista superfoodia. Metsämustikan terveysvaikutteisina pidettyjen antosyaaniyhdisteiden pitoisuudet ovat 3 – 4 kertaa suuremmat kuin muualla maailmassa yleisemmin käytetyissä pensasmustikoissa.
- Suomalainen metsämustikka on the mustikka, kuten Bruce Oreck sanoo, Ristioja hehkutti ja kannusti brändäämään omaa mustikkaamme maailmalle, jossa sekä terveys, hyvinvointi että luomu ovat nousevia trendejä.
Suomen luonnontuotealan kasvun hidasteena on paitsi loistavien raaka-aineiden jääminen metsiin kerääjien puutteen vuoksi, myös alhainen jalostusaste. Jalosteet eivät myöskään koreile Suomen vientituotelistoilla.
- Ei viedä bulkkituotteita, niillä ei rahoiteta yritysten kasvuhyppyjä. Bulkkituotanto on tie, jolle jää junnaamaan, muistutti operatiivinen johtaja Mikko Kaipia Kaskein Marja Oy:stä.
Hän kannusti myös marjanviljelijöitä satsaamaan luomutuotantoon, sillä varsinkin kaukomailla luonnontuotteilta vaaditaan luomulaatua. Kotimaisille laitevalmistajillekin luonnontuoteala voi tarjota työtilaisuuksia.
- Marjojen puhdistuskoneiden tuotekehitystä kaivataan. Tarvitaan suomalaisille marjoille sopivia puhdistimia, Kaipia vinkkasi.
Yritysten kannattaa hyödyntää paikallista osaamista
Kaakkois-Suomessa kasvuhakuisilla yrityksillä on mahdollisuus hyödyntää paitsi alan projektien tarjoamia mahdollisuuksia, myös paikallisten oppilaitosten osaamista. Sekä Saimaan ammattikorkeakoulu että Lappeenrannan teknillinen yliopisto tekevät paljon yhteistyötä yritysten kanssa. Saimaan AMK:n painopisteisiin kuuluvat muun muassa innovaatioiden jalostaminen liiketoiminnaksi sekä pk-yritysten kasvu ja kansainvälistäminen. Opinahjon vahvuutena on lisäksi Venäjän liiketoimintaan, verkostoihin ja kulttuuriin liittyvä osaaminen.
Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta löytyy apua esimerkiksi kustannustehokkaan logistiikkaketjun suunnitteluun. Yliopiston vahva erotustekniikan osaaminen tarjoaa luonnontuotealalle kiinnostavia mahdollisuuksia.
- Erotustekniikalla on valtava rooli, kun bulkkituotteista ryhdytään kehittämään korkeamman jalostusasteen tuotteita, huomautti tutkijaopettaja Mari Kallioinen.
Luonnontuotteet talteen ja jalostukseen Etelä-Karjalassa –tilaisuuden järjestivät valtakunnallinen luonnontuotealan koordinaatiohanke LUMOA sekä maa- ja metsätalousministeriön rahoittama Luonnontuotteiden saatavuuden varmistaminen ja yhteistyömuodot –selvitys alueellisine yhteistyökumppaneineen.
Rahoitustukea kasvuhakuisille yrityksille on tarjolla esimerkiksi Manner-Suomen maaseutuohjelmasta. Tukimuodoista kannattaa kysyä Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta ja Leader-yhdistyksistä.
Teksti ja kuvat: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri
Kuvakooste:
Vasen yläkulma: Heli Berg (oik.) kerää kuudetta vuotta yrttejä, marjoja ja sieniä Ulla Nokelaisen yritykselle.
Oikea yläkulma: Mikko Kaipia kertoi luonnontuotteiden jalostamiseen erikoistuneen yrityksen arjesta.
Vasen alakulma: Mari Kallioinen valotti Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja yritysten yhteistyömahdollisuuksia.
Oikea alakulma: Anne Ristioja (oik.) ja Juha Rutanen vetivät luonnontuotealan kasvuun kannustavan tilaisuuden Lappeen Ruustinnassa.
Julkaistu huhtikuussa 2017.