Repoveden kansallispuisto ja maailmanperintökohde Verla on ainutlaatuinen yhdistelmä

Keskeltä Pohjois-Kymenlaakson maaseutua, mutkittelevien kyläteiden takaa paljastuu kulttuurihistoriallinen helmi, UNESCO:n maailmanperintökohde Verla. Vain kivenheiton päässä 1800-luvun lopulla rakennetusta ruukkikylästä on esihistoriallisia kalliomaalauksia sekä jääkaudella muodostunut hiidenkirnu.

Parinkymmenen kilometrin päässä avautuu Repoveden kansallispuisto, joka tunnetaan jylhistä kallioistaan ja vaihtelevista vesistöistään.
- Kyllä se on ainutlaatuinen kombinaatio. Maailmanperintökohde ja yksi Etelä-Suomen suosituimmista kansallispuistoista ihan vierekkäin, matkaa alle kaksi tuntia pääkaupunkiseudulta, kuvailee Kouvola Innovation Oy:n luontomatkailuasiantuntija Päivi Tommola.

Pohjois-Kymenlaaksoon ja Etelä-Savon lounaisosaan sijoittuvan Repoveden seutua on kehitetty viime vuosina useiden projektien voimin. Yhtenä haasteena on ollut pirstaleinen ja osin riittämätön palvelutarjonta. Esimerkiksi majoitustila loppuu kesken huippusesongin aikana.
- Viime vuonna Repoveden kansallispuistossa oli lähes 150 000 kävijää, mikä on uusi ennätys, Tommola huomauttaa.
Myös kulkeminen voi aiheuttaa matkailijalle päänvaivaa, jos omaa autoa ei ole käytettävissä.
- Sekä Kouvolaan että Mäntyharjuun pääsee helposti julkisilla kulkuvälineillä, mutta loppumatka kansallispuistoon voi olla vaikea, Tommola tietää.

Vaikka Repoveden kävijämäärä on nykyään jo varsin mittava, suuri osa matkailijoista tekee alueelle pikavisiitin.
- Kävijät pitäisi saada viipymään alueella pidemmän aikaa. Jos saamme matkailijan viipymään alueella yhdenkin yön, hänen käyttämänsä rahamäärä on aika paljon suurempi kuin päivämatkailijan, muistuttaa asiantuntija Jukka Penttilä Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta.

Luontomatkailun liiketoimintaan luodaan yhteistyöllä kestävää kilpailukykyä

Tällä hetkellä näihin haasteisiin haetaan ratkaisuja Päivi Tommolan luotsaamalla ”Yhdessä enemmän – kestävää kilpailukykyä luontomatkailun liiketoimintaan” –hankkeella. Tavoitteena on, että Repovesi-Verlan alueelle sekä Kymijoen seutuville saadaan lisää laadukkaita, vetovoimaisia matkailupalvelutuotteita.
Tähän pyritään yrittäjien ja muiden toimijoiden verkostoitumista syventämällä, mikä edistää myös seudun näkyvyyttä.
- Tästä aika konkreettinen esimerkki on GoExpo-messut keväällä Helsingin messukeskuksessa, jonne me hankkeen toimijat sekä viisi seudun yritystä osallistumme yhteisosastolla, projektipäällikkö kertoo.

Viime vuonna käynnistyneessä hankkeessa on ehditty toteuttaa jo esitteitä, joissa Repoveden ja Verlan luontokohteita on paketoitu helposti toteutettaviksi päiväretkiksi. Seudun tapahtumista ilmestyi viime kesänä oma esitteensä, samoin kulkuyhteyksistä kansallispuiston alueelle.
- Myös vesistöliikenteen kyydissä pääsee retkelle puistoon, Tommola mainitsee.
Lisäksi kesällä haettiin kansainvälistä näkyvyyttä tuomalla Repovedelle matkanjärjestäjiä saksankielisestä Keski-Euroopasta ja Britanniasta.
- Silloin totesimme, että alue ja nähtävyydet ovat tosi kiinnostavia, mutta palvelujen paketoimisessa on kehittämistä, ennen kuin niitä voi myydä ulkomaille, Tommola jatkaa.

Repovesi-Verlan alueelle pääkaupunkiseudun asukkaat ovat tärkeä kohderyhmä. Ulkomaalaisten kävijöiden osalta painopiste vaihtelee maailman taloudellisten suhdanteiden mukaan.
- Venäläisten matkailijoiden määrä oli laskussa, mutta on nyt elpymään päin. Saksankielinen Eurooppa on nousussa, projektipäällikkö kertoo.

Paikallishistoriaa geokätköilijöille ja vettä pitkin kansallispuistoon

Hankealueen kesäpainotteista matkailukautta halutaan jatkaa muille vuodenajoille. Yhtenä keinona sesongin pidentämiseen ovat teemapohjaiset palvelut. Esimerkiksi ensi keväänä huomioidaan geokätköilyn harrastajat, jotka saavat Repoveden ja Verlan paikallishistoriaan liittyvän geokätköreitin.
Kesällä puolestaan järjestetään vesistömatkailun teemapäivä. Se liittyy niin sanotun vesistöportin lanseeraukseen.
- Kansallispuistossa on kolme maaporttia. Vesistöväylä on tavallaan neljäs portti, Tommola kuvailee.

Yhdessä enemmän –hanketta rahoittaa Kaakkois-Suomen ELY-keskus Manner-Suomen maaseutuohjelmasta. Hanke on alueiden välinen Etelä-Savon kanssa ja sitä hallinnoi Kouvola Innovation Oy. Osatoteuttajina ovat Metsähallitus ja Mäntyharjun Seudun Elinkeinojen Kehitys Oy.


luontoon.fi - Repovesi
visitkouvola.fi - Repoveden ja Verlan alue


Teksti: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri.fi / Leader Länsi-Saimaa ry
Kuva: Lapinsalmen sisääntulo Repovedelle on niin suosittu, että kesäviikonloppusin riippusillalle saattaa joutua jonottamaan. Kuvaaja: Päivi Tommola
Kuva edellisellä sivulla: Päivi Tommola on luontomatkailun liiketoimintaa kehittävän Yhdessä enemmän –hankkeen projektipäällikkö. Kuvaaja: Saija Räty

Julkaistu helmikuussa 2017. Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran maaseutu.fi-sivustolla.

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin