Kansainvälisiltä kumppaneilta oppiminen kiinnostaa yrittäjiä ja nuoria

Suomalaiset yrittäjät ja yhdistykset etsivät kumppaneita Virosta ja Latviasta Kestävä ja kansainvälistyvä maaseutu-hankkeessa. Vierailuille mukaan lähtevät nuoret oppivat samalla sekä yrittäjyydestä että kansainvälisyydestä. 

Ensimmäiset vaihtarit, matkailuyrittäjä Pauliina Lunna ja matkailuvirkailijaksi opiskeleva Sini Vanhala matkustivat marraskuussa Viron Lahemaalle, jossa he tutustuivat Sirje Kuusikin Kuusikun luontotilaan. 
- Halusin tutustua, millaista kodinomainen majoitus Virossa on, sillä siellä sitä on toteutettu kauan. Minuun teki vaikutuksen virolaisten vahva omavaraisuuden ja käsillä tekemisen kulttuuri. Vierailemissamme paikoissa myytiin ja käytettiin paljon omia tai naapureiden käsitöitä, hilloja ja hunajaa. Virolaiset olivat hyödyntäneet myös hienosti EU-tuet ja rakentaneet luontopolkuja ja kunnostaneet kartanoita, ihastelee Majatalo Torpan yrittäjä Pauliina Lunna Kotkasta.

Yrittäjien ohella hankkeessa kansainvälistyvät myös nuoret, jotka saavat samalla kokemuksia yrittäjyydestä ja yrityskulttuurista eri maissa. Yrittäjän mukana vaihtoon lähtee joko yrityksen oma jatkajakandidaatti tai yhteistyöoppilaitoksesta löytynyt alan opiskelija. Lunnan kanssa Viroon matkasi Etelä-Kymenlaakson ammattiopistossa matkailua opiskeleva kotkalainen Sini Vanhala. 

- Tämä oli tosi hieno kokemus tutustua erilaisiin majoitusmahdollisuuksiin ja Viroon matkailumaana. Pääsimme tutustumaan useisiin erilaisiin matkailuyrityksiin pienistä BB-paikoista isoihin matkailukartanoihin. Samalla tutustuin kahden yrittäjän elämään vähän paremmin. Ei tämä vaihto ainakaan sulkenut sitä vaihtoehtoa pois, että voisin joskus olla itsekin yrittäjä, pohtii Vanhala. 

Kuusik saapuu Suomeen vastavierailulle keväällä paikallisen nuoren kanssa. Lunna ja Vanhala järjestävät heille vastavuoroisesti ohjelmaa Kotkan ja Haminan seudulta. 

Suomalais-balttilainen verkosto ideoi uusia yhteistyömuotoja

Yrittäjät ja yhteisöt kolmesta maasta muodostavat hankkeessa ison suomalais-virolais-latvialaisen verkoston, jonka yhteiset verkkosivut helpottavat yhteistyötä ja ideoiden vaihtoa. Parhaimmillaan verkoston jäsenet voivat markkinoida yhteisiä matkailu- ja palvelupakettejaan. 

Vierailujen lisäksi hankkeessa järjestetään työpajoja ja koulutuksia muun muassa markkinoinnista ja kansainvälistymisestä. Suomesta mukana on Leader Sepran lisäksi kaksi Leader-ryhmää, Pirkan Helmi ja Linnaseutu. Virolaisia ryhmiä on kolme ja latvialaisia kaksi. Yritysten lisäksi vaihtoon voivat hakeutua palveluja tuottavat yhdistykset.

- Sepran alueella yrittäjiä ja yhdistyksiä on hankkeeseen lähtenyt tosi hyvin. Ensimmäisen yrittäjäparin muodostimme jo elokuussa, jolloin suomalainen ja virolainen lihakanin kasvattaja löysivät toisensa. Ensimmäisen vierailun tekivät Pauliina ja Sini. Haasteena on löytää suomalaisille vaihdosta kiinnostuneille samankaltainen ja yhteistyöstä kiinnostunut yritys Virosta tai Latviasta, kertoo hankekoordinaattori Heidi Hansén Leader Seprasta.

Hanke jatkuu vuoden 2019 alkuun, joten aikaa tehdä balttilais-suomalaista yhteistyötä on kaksi kokonaista vuotta. Tavoitteena on, että jokaisesta Leader-ryhmästä hankkeeseen osallistuu kymmenen yrittäjää tai yhteisöä.


Kansainvälisyys on yksi Leader-toiminnan perusteemoista. Leader auttaa ruohonjuuritason kansainvälistymistä. Sen kautta haetaan oppia ja ideoita muista maista, tutustutaan ja tehdään yhdessä yli rajojen. EU:n alueella toimii yli 2000 Leader-ryhmää. Jos sinulla on kansainvälinen hankeidea, ota yhteyttä oman alueesi Leader-yhdistykseen, joka auttaa myös yhteistyökumppanien haussa.


Teksti: Terhi Ojanen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Kuva: Sini Vanhala (vas.), Sirje Kuusik ja Pauliina Lunna tutustuivat virolaiseen maaseutumatkailuun marraskuussa. Kuvaaja: Tiiu Raidmaa.
Kuva edellisellä sivulla: Sini Vanhala (vas.) ja Pauliina Lunna. Kuvaaja: Terhi Ojanen, KaakonKantri.

Julkaistu joulukuussa 2016.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin