Pellolta pulloon - Takatalo ja Tompuri tekee Virolahdella olutta 

Maanviljelijöiden ja lapsuuskavereiden Juha Kokkalan ja Mikko Suur-Uskin hullu idea toteutui. Virolahtelaisen pienpanimon ensimmäinen olut, kylmäsavulager, tuli myyntiin joulun alla. 

Kokkalan ja Suur-Uskin kotitilat ovat olleet samalla suvulla jo 1600-1700-luvulta lähtien. Rakennusalalla toiminut Kokkala otti Tompurin tilan isännyyden neljä vuotta sitten ja keittiömestarina toimineen Suur-Uskin maanviljelijän ura alkoi kaksi vuotta sitten. 
- Aika äkkiä selvisi, että ainakaan tämä sukupolvi ei pitkää sukupolvien ketjua katkaise, muistelee Mikko Suur-Uski päätöstään.

Selvää oli myös se, että maatalouden rinnalle piti kehittää jotain muuta toimintaa. Miehet alkoivat suunnitella pienpanimoa kolmisen vuotta sitten tosissaan. 
- Haluamme jatkojalostaa tilan tuotteita ja kunnioittaa omaa raaka-ainetta. Ohra ja vesi tulevat omalta tilalta. Ensimmäisen oluemme, kylmäsavulagerin, maltaat savustimme oman metsän lepällä ja katajalla. Paikallisuus on meille tärkeää ja pellolta pulloon –teemaa käytämme myös markkinoinnissamme, kertovat Suur-Uski ja Kokkala.  

Miehet hakivat Leader Sepralta ensin tukea investoinnin toteutettavuustutkimukseen. Sen avulla tuore panimo, Takatalo & Tompuri Brewery, osti asiantuntijapalveluita selvittääkseen sopivaa mäskäystekniikkaa ja tarpeellisten laitteiden hankintaa.
- Luulimme tietävämme paljon oluenpanosta, mutta nopeasti paljastui, että emme tiedä mitään. Ilman ulkopuolista apua emme olisi osanneet ostaa edes meille sopivia keittokattiloita. Oluen panemisessa riittää miljoonia vaihtoehtoja. Eri maltaat, hiivat, humala, käytetty vesi ja keittotapa muuttavat väriä ja makua, kiittelee Suur-Uski toteutettavuustutkimuksen tukea.  

Kuluttajat antavat superhyvää palautetta

Marras-joulukuun vaihteessa markkinoille tuli maailman ensimmäinen kylmäsavulager Kaski, joka edellytti tuotekehittelystä vastaavalta Suur-Uskilta 26 koekeitosta. Lopullisen tuotteen sinetöi Suomen parhaiden oluen maistajien sokkotestissä antama kommentti: ”Vau!”. 
- Oli uskomattoman hieno hetki päästä vihdoin keittämään ensimmäistä 2000 litran oluterää. Kylmäsavulagerin lisäksi teemme alkuvaiheessa ainakin pilsneriä ja pikimustaa kauraportteria, kertoo Suur-Uski. 

Hätäisen miehen hommaa oluen teko ei ole. Käyminen vie oluttyypistä riippuen kolmesta viiteen viikkoon. Alkavan panimon toiminnalle jännitystä ovat tuottaneet myös tavarantoimittajat. Ravintoloille menevät oluttynnyrit ja pullotuskoneen asentaja ehtivät paikalle vasta viime tingassa.

Ensimmäinen oluterä myytiin loppuun parissa päivässä ja kuluttajien palaute on ollut yrittäjien mukaan "superhyvää". Myös paikalliset ravintolat ja vähittäiskaupat ovat ottaneet Kymenlaakson ainoan panimon tuotteet erinomaisen hyvin vastaan. 
- Olemme iloisesti yllättyneet, että kaupoista ja ravintoloista on otettu meihin yhteyttä. Paikallisuus kiinnostaa selvästi. Tällä hetkellä olutta menee kymmenkuntaan ravintolaan ja useisiin paikallisiin kauppoihin, kehaisee Kokkala.  

Panimon nykyisillä laitteilla voidaan tuottaa 100 000 litraa olutta vuodessa.
- Jos myynti kehittyy suunnitelmiemme mukaan, on selvää, että emme tule kahdestaan pärjäämään. Mutta vaikka tuotanto paisuisi kuinka, tilojemme ohra riittää! Tuotannon laajentuessa lisäämme vain käymistankkien määrää, kertoo Kokkala. 


Pienyritykset voivat saada maaseuturahaston tukea investointeihinsa ELY-keskuksen ohella myös Kaakkois-Suomen Leader-ryhmiltä. Leader Sepra toimii Kotkan ja Haminan seudulla, Pohjois-Kymen Kasvu ry Kouvolan seudulla, Leader Länsi-Saimaa ry Lappeenrannan seudulla ja Etelä-Karjalan Kärki-Leader ry Imatran seudulla. Yhteystiedot.
Lue lisää investointituesta ja investoinnin toteutettavuustutkimuksesta. 


Teksti ja kuvat: Terhi Ojanen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Kuvateksti: Mikko Suur-Uski (vas.) ja Juha Kokkala jatkojalostavat tilojensa viljasta kylmäsavulageria ja kauraportteria.
Kuva edellisellä sivulla: Mikko Suur-Uski tarkastelee, miten Kaski-kylmäsavulagerin käyminen on onnistunut.

Julkaistu joulukuussa 2016.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin