Pylväät lähtevät Iitistä maailmalle

Iittiläinen perheyritys Finprofile vie puupylväitä maailmalle, jossa suomalaista suoraa ja oksatonta mäntyä arvostetaan.

- Betoni- tai rautapylväisiin verrattuna puupylväät ovat kustannustehokkaita ja helppoja asentaa. Niitä on kevyt käsitellä, ne joustavat ja kestävät kolhuja. Sähkö- ja puhelinlinjoja voi puupylväistä rakentaa myös maanjäristysalueille, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Lauri Kokko. 

Kokko johtaa 15 henkilöä työllistävää perheyritystä, jonka tuotteista yli 90 % menee vientiin. Pylväiden ohella yritys valmistaa ovi-, ikkuna- ja porrasaihioita.
- Olemme puhtaasti vientiyritys. Pylväitä viedään Iso-Britanniaan, Saksaan, Israeliin, Baltian maihin, Italiaan, Turkkiin ja Kreikkaan. Lisäksi viemme sahatavaraa jonkin verran Marokkoon ja Tunisiaan.

Kasvava tuotanto edellyttää investointeja

Pylvääksi soveltuvia puita yritys ostaa noin 200 kilometrin säteeltä. Puut kuoritaan ja kasataan taapeleihin kuivumaan Iitin Tillolankankaan pylväsasemalla. Kuivuminen kestää kahdeksasta kuukaudesta vuoteen, jonka jälkeen puut ovat kyllästyskuivia. Matka maailmalle voi alkaa
- Pylväiden valmistus vie tilaa ja aikaa. Kasvava tuotanto edellyttää myös investointeja. Esimerkiksi metsäkoneen hankinta tuli ajankohtaiseksi, koska emme pystyneet keräämään pylväitä sitä tahtia kuin tuotanto veti.

Finprofile sai metsäkoneen hankintaan investointitukea ELY-keskukselta, maaseuturahastosta. Aiemmin se on saanut tukea myös puuntyöstökoneisiin.

Vuosituhannen vaihteessa perustettua Finprofilea lama ei ole hetkauttanut. Irtisanomisten sijaan yritys on palkannut lisää työntekijöitä ja tehnyt joka vuosi voitollisen tuloksen. Toimitusjohtaja uskoo tasaiseen kasvuun myös jatkossa.
- Jos jossakin markkinat heikkenevät, muut markkinat kasvavat, uskoo Kokko.

Finprofile palkittiin Kymen Yrittäjien maakunnallisella yrittäjäpalkinnolla syksyllä 2016. Palkitsemispäätökseen vaikuttivat kasvun ja kansainvälisyyden ohella onnistunut sukupolvenvaihdos.


Yrityksen kansainvälistymiseen ja viennin aloittamiseen on saatavissa neuvontaa ja tukea esimerkiksi ELY-keskuksen Team Finland –verkostolta.


Teksti ja kuvat: Terhi Ojanen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Kuvateksti: Iitin Tillolankankaan pylväsasemalla puut kuoritaan ja niitä kuivatetaan taapeleissa kahdeksasta kuukaudesta vuoteen.
Kuva edellisellä sivulla: Finprofilen toimitusjohtaja Lauri Kokko uskoo yrityksen tasaiseen kasvuun myös jatkossa.

Julkaistu lokakuussa 2016.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin