Perheyritys vastaa kysyntään laajentamalla

Korialainen Palviliha Oy on kahden perheen perheyritys jo kolmannessa polvessa.  Nyt yrittäjinä toimivat isiensä ja isoisiensä jälkeen Heidi Linnala ja Ville Ruuda, jotka ottivat vetovastuun perheyrityksestä alkuvuonna 2016. Nuoruusvuosien kesätyöpaikasta tuli oma yritys.

Palviliha on perustettu 1975 ja sen toiminta perustuu palvituotteisiin ja makkaraan. Linnalan ja Ruudan lisäksi yhtiön osakkaita ovat molempien sisarukset. Yritys työllistää yrittäjien lisäksi kahdeksan työntekijää.
- Valmistamme palvituotteet perinteisesti leppähaloilla lämmitetyssä palviuunissa.  Palvituotteiden ja makkaroiden lisäksi valmistamme kausituotteita. Pääsiäiseksi teemme lampaan- ja karitsapaisteja, kesällä erikoisgrillituotteita ja –makkaroita, syksyllä hirvituotteita ja joulun alla joulumakkaraa.  Juhlatilaisuuksiin palvaamme myös kokonaisia possuja, kertoo Ville Ruuda.

Suurin osa yrityksen tuotteista myydään kaupoissa Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Hämeen alueilla. Lisäksi yritys tekee erikoistuotteita maatilatoreille ja pienasiakkaille tilauksesta. Tuotekehityksestä ja myynnistä vastaa keittiömestariksi kouluttautunut Ruuda ja kaupallisen koulutuksen saanut Linnala hoitaa myymälän, pakkaamon ja hallinnolliset asiat.

Pieni lihanjalostusyritys kilpailee laadulla

Tuoreille yrittäjille oli selvää, että yritystä pitää uudistaa, jotta se pystyy vastaamaan kysyntään paremmin. Pienen yrityksen valtteja ovat laatu, erikoistuotteet sekä nopeat ja joustavat toimitukset.
- Lähellä tuotetun ruuan arvostus on kasvussa. Toinen makkarauuni mahdollistaa paremman laadun ja isomman valmistuskapasiteetin. Sen lisäksi myymälää pitää laajentaa. Kiireisimpään kesäaikaan ostajat ovat joutuneet jonottamaan pihalla, koska myymälään mahtuu vain muutama ihminen kerrallaan, kertoo Heidi Linnala.

Investointeihin tuoreet yrittäjät hakivat tukea Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta. Hakemuksen täytössä he saivat apua Kouvolan elinkeinoyhtiöltä Kinnolta ja liiketoimintasuunnitelman tekemisessä auttoi ProAgrian asiantuntija.
- Loppujen lopuksi hakemuksen täyttö oli varsin yksinkertaista, kiittelee Ruuda.

Liiketoimintasuunnitelman Ruuda määrittelee hyödylliseksi työkaluksi, joka auttaa erityisesti tuoretta yrittäjää näkemään kokonaisuuden selkeämmin.
- Aiomme myös tulevaisuudessa säännöllisesti seurata, miten kehittämistavoitteemme toteutuvat, toteaa Ruuda.

Vajaan vuoden yrittäjäkokemuksen omaavat Palvilihan yrittäjät toteavat, että työtä ja opittavaa riittää.
- Päätös yrittäjäksi ryhtymisestä oli oikea. Olen viihtynyt, toteaa Linnala.

Palviliha Oy sai investointitukea toiseen makkarauuniin ja myymälätilojen laajentamiseen maaseutuohjelmasta Kaakkois-Suomen ELY-keskukselta.


Jos suunnittelet investointia, voit saada tukea sen edellytysten ja toteuttamisen selvittämiseen. Tuki on tarkoitettu asiantuntijapalveluiden hankintaan. Lue lisää toteutettavuustutkimuksesta ja muista yritystuista.


Teksti ja kuvat: Terhi Ojanen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Kuvateksti: Uusi makkarauuni mahdollistaa suuremman tuotannon, toteavat Palvilihan yrittäjät Ville Ruuda ja Heidi Linnala.

Julkaistu syyskuussa 2016.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin