KaakonKantri on Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ja Leader-yhdistysten yhteinen tiedotuskanava.

Ruisviskiä ja kaalikääryleitä

Kun Kyrö Distillery laittoi kolme vuotta sitten yritystoiminnan käyntiin, ei toimitusjohtaja Miika Lipiäinen voinut edes kuvitella millaisessa todellisuudessä tänä päivänä elettäisiin. Saunan lauteilla kaveriporukasta lähtenyt idea suomalaisen ruisviskin kaupallisesta valmistuksesta ei aluksi vakuuttanut kaikkia, mutta pohjalaisella periksiantamattomuudella ja isosti ajattelemalla tislaamo on päässyt ennätysajassa maailmankartalle.

Viskiä ja giniä valmistava Kyrö Distillery voitti arvostetussa kansainvälisessä kilpailussa maailman parhaan ginin palkinnon viime vuonna.

-Olemme vieneet tuotteitamme viiteentoista eri maahan, Lipiäinen lisää.

Nuoren yrityksen tarina on loistava esimerkki siitä, kuinka hurjalta tuntuva idea voi lähteä lentoon ja tuottaa tuloksia varsin nopeastikin.

Menestys on vaatinut Kyrö Distilleryn väeltä paitsi palavaa intoa ja uskoa omaan tekemiseen, myös ankarasti työtä. Alkutilanteessa yrityksen perustaneet viisi kaverusta olivat kaikki päivätöitä tekeviä tietotyöläisiä.

-Tuotannosta meillä ei ollut hajuakaan. Paitsi että yhdellä meistä oli tietoa oluenvalmistuksesta, toimitusjohtaja huomauttaa.

Miehet käyttivät kaikki viikonloppunsa harjoitteluun ja tiedonhankintaan. He esimerkiksi maksoivat siitä, että pääsivät skotlantilaiseen tislaamoon töihin.

-Siellä meille naureskeltiin, että tuossa ovat ne hölmöt, jotka maksoivat päästäkseen lapioimaan mäskiä, Lipiäinen virnistää.

Kyrö Distilleryn tähtäin asetettiin korkealle jo varhaisessa vaiheessa.

-Päätimme, että olemme maailman tunnetuin ruistislaamo vuonna 2022. Teemme koko ajan systemaattisesti töitä tämän eteen, Miika Lipiäinen sanoo.

Maaseuturahasto tukee yritysten kasvua

Keskisuomalaisella elintarvikealan perheyrityksellä Vaissi Oy:llä on pitkä historia, joka juontaa juurensa Vaissin tilalle 1800-luvun alkupuolelle. Yrityksessä on ehditty tehdä jo useita sukupolvenvaihdoksia, ja vuosien varrella Vaissi Oy on kohonnut Suomen merkittävimmäksi kaalikääryleiden valmistajaksi.

-Meillä on vientiä Ruotsiin, Viroon ja Saksaan. Teemme kaksitoista miljoonaa käärylettä vuodessa, valottaa yrityksen hallituksen jäsen Juho Vaissi.

Vaissi Oy ja Kyrö Distillery ponnistavat hyvin erilaisista lähtökohdista, mutta yhteistä yrityksille on se, että ne ovat rakentaneet kasvua Manner-Suomen maaseutuohjelman rahoitustyökalujen avulla. Yritysten edustajat kertoivat menestystarinoistaan Yrittäjyys ja mahdollisuuksien maaseutu –kiertueen käynnistystilaisuudessa Helsingissä 28. tammikuuta. Väläyksiä yritysten vaiheista kuullaan ja nähdään Lappeenrannan Kehruuhuoneellakin, jonne kiertue saapuu 18. helmikuuta. Mukana on myös paikallisia yrittäjiä avaamassa kokemuksiaan maaseuturahaston tuista. Kouvolassa vastaava tilaisuus järjestetään huhtikuussa.

Mahdollisuuksien maaseutu – rahoitusta yrittäjille! Kehruuhuone, Kristiinankatu 20, Lappeenranta 18. helmikuuta kello 17.30 – 20.00. Ilmoittautumiset viimeistään 15. helmikuuta kello 12. Ohjelma ja ilmoittautumiset tästä linkistä.

Teksti ja kuva: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri

Kuva: Miika Lipiäinen kertoo, että Kyrö Distillerylle kotimaisuus on tärkeä arvo. Kaikki yrityksen käyttämä ruis tulee tänä vuonna Pohjanmaalta.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Ota yhteyttä

Toimisto:
Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin