KaakonKantri on Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ja Leader-yhdistysten yhteinen tiedotuskanava.

Lasinpuhallusta ja maaseutumatkailua

Hauhon Lautsialle kokoontui syyskuussa monikymmenpäinen joukko suomalaisia, virolaisia ja latvialaisia tutustumaan Hämeenlinnan seudun ja Pirkanmaan maaseutukohteisiin. Opintoretket olivat osa kansainvälistymishanketta, jossa maaseutuyrittäjille ja -toimijoille tarjotaan erilaisia kouluttautumis- ja tapaamistilaisuuksia.

Kolmen päivän aikana vieraat pääsivät tutustumaan monipuolisten opintoretkien avulla suomalaiseen maaseutuun. Yksi retkistä suuntautui Pirkanmaalle, jossa vieraille esiteltiin Ilolan maatilan toimintaa, Nuutajärven lasikylää sekä pienpanimotoimintaa. Lisäksi vieraat kävivät tutustumassa hyvinvointipalveluita tuottavaan pienyritykseen sekä Tarttis-torin toimintaan.

Kestävä ja kansainvälistyvä maaseutu -hankkeessa on Linnaseutu ry:n lisäksi mukana Leader-ryhmät Pirkan Helmi ry sekä Sepra ry. Kaakkois-Suomesta, Sepran alueelta, mukaan oli lähtenyt myös suomalainen Pauliina Lunna, joka pyörittää Majatalo Torpan toimintaa Kotkassa.
Lunna oli jo aiemmin osallistunut yrittäjävaihtoon, jossa yrittäjät vierailevat toistensa luona muutaman päivän ajan ja kertovat omasta toiminnastaan ja alueestaan. Vierailupaikkana oli Viron Lahenmaa, jossa vierailu Kuusikun luontotilalla kesti kolme päivää.
- Halusin nähdä, millaista kodinomainen majoitus Virossa on. Minua kiinnosti paikallinen ruoka ja näimme upeita kartanoita ja luontopolkuja. Oli hienoa nähdä, miten Virossa on suhteellisen lyhyessä ajassa kunnostettu paikkoja EU-rahan avulla. Sain lyhyessä ajassa paljon uutta oppia, Pauliina Lunna kertoi.

Vastavuoroisesti Lunna sai virolaisen Sirje Kuusikin ja hänen miehensä vieraakseen Kotkaan kolmen päivän ajaksi. Vieraille esiteltiin niin ikään oman yrityksen ja alueen toimintaa.
- Suosittelen vaihtoa ehdottomasti myös muille. Lähteminen oli todella yksinkertaista ja helppoa. Kynnys lähteä mukaan on hyvin matala, koska matkat ja majoitus maksetaan. Omasta aikataulusta löytyy varmasti pieni väli vaihdolle, Pauliina Lunna hymyili.


Lue lisää Kestävä ja kansainvälistyvä maaseutu 2016 - 2019 -hankkeesta Leader Sepran sivuilta. Koko jutun Hämeenlinnan seudun ja Pirkanmaan opintoretkestä voit lukea Hämeenraitin nettisivuilta.


Teksti: Lyhennelmä Ulla Harjun tekstistä.
Kuvat: Ulla Harju, Hämeenraitti

Kuvateksti: Kotkalainen Pauliina Lunna oli mukana opintoretkellä ja pääsi ihastelemaan omia lasinpuhallustaitojaan Nuutajärvellä. Lunna oli jo aiemmin ollut hankkeen puitteissa yrittäjävaihdossa Virossa.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Ota yhteyttä

Toimisto:
Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin