KaakonKantri on Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ja Leader-yhdistysten yhteinen tiedotuskanava.

Luontohoiva tarjoaa maatiloille uusia tulonlähteitä

Mikkeliläisen Lenjuksen tilan emäntä Jonna Pekonen kertoo perheensä olevan luontolähtöisen hoivapalvelun uranuurtajia Etelä-Savossa. Kehitysvammaisten hoitajan koulutuksen saanut Pekonen innostui asiasta vuonna 2011 Luontohoiva-hankkeen Tanskan retkellä.

Ensimmäinen kehitysvammainen poika tuli tilalle perhehoitoon syksyllä 2014. Nyt 42 lehmän lypsykarjatilalla käy neljä 12-21-vuotiasta poikaa perhehoidossa. He asuvat tilalla joka kuukausi kolmesta päivästä kahteen viikkoon.
- Luonto ja eläimet ovat mukana arjessamme. Olemme paljon ulkona ja pojat osallistuvat eläinten hoitoon, peltotöihin, puutarhan hoitoon ja koneiden kunnossapitoon kykyjensä mukaan. Heidän unirytminsä on meillä parantunut ja myös kahden pojan diabetes -lääkitystä on pystytty vähentämän merkityksellisesti, iloitsee Pekonen. 

Nuoret viihtyvät tilalla hyvin. Pekosen mukaan tilalla asumisen vaikutus näkyy pojissa rauhallisuutena vielä kolmen vuorokauden jälkeenkin.
- Tämä on tulevaisuuden ala, uskoo Pekonen.

Työskentely tilalla antaa onnistumisen kokemuksia

Juvalainen Suikkolan emolehmätila hyödyntää maaseutua, eläimiä ja luontoa kehitysvammaisten päivätoiminnassa. Tilalla käy kerran viikossa kaksi kehitysvammaista miestä.
- He nauttivat saadessaan tehdä jotain hyödyllistä ja kokiessaan olevansa tarpeellisia. Täällä he saavat onnistumisen kokemuksia, kertoo emäntä Anu Asikainen.


Miehet osallistuvat tilan töihin, esimerkiksi polttopuiden ja aidan tekoon sekä eläinten hoitoon. Asikainen kertoo, että kanssakäyminen ihmisten ja eläinten kanssa on heille tärkeää.
- Aluksi he vähän pelkäsivät isoja emolehmiä, mutta nykyisin he ruokkivat niitä mielellään. He tarttuvat myös aiempaa rohkeammin uusiin tehtäviin ja haluavat tehdä työnsä tarkasti, mainitsee Asikainen.

Etelä-Savossa luontolähtöisestä hoivasta on kehitetty lisätuloa maatiloille jo vuodesta 2011 lähtien. Luontohoiva- ja Hoivafarmi-hankkeet on toteuttanut Mikkelin Ammattikorkeakoulu ESR-rahoituksella.


Eteläkarjalaiset luontohoivasta kiinnostuneet toimijat tutustuivat Etelä-Savon toimintaan GreenCareLab-hankkeen retkellä huhtikuussa. Hankkeessa Green Care –yritystoiminnasta kiinnostuneita autetaan testaamaan ja kehittämään yritys- ja tuoteideoitaan sekä palvelukonseptiaan oikeiden asiakkaiden kanssa.

GreenCareLab - hanketta toteuttaa Työtehoseura yhdessä Hämeen ammattikorkeakoulun ja ProAgria Etelä-Suomen kanssa. Hanketta toteutetaan maaseutuohjelman rahoituksella Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson lisäksi Kanta- ja Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Uudellamaalla.


Kuvateksti: Eteläkarjalaiset luontohoivasta kiinnostuneet ihmiset tutustuivat Etelä-Savon toimintaan huhtikuisella retkellä. Kuvassa vasemmalta Sanna Lento-Kemppi, Tuula Kokkonen, Raili Serenius , Milja Nikamaa, Teija Malinen ja Lenjuksen tilan emäntä Jonna Pekonen.
Kuva edellisellä sivulla: Jonna Pekonen on Etelä-Savon luontohoivan uranuurtajia. Tilalla on ollut kehitysvammaisia poikia perhehoidossa vuodesta 2014.
Teksti ja kuvat: Terhi Ojanen, sisällöntuottaja, KaakonKantri

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Ota yhteyttä

Toimisto:
Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin