KaakonKantri on Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ja Leader-yhdistysten yhteinen tiedotuskanava.

Pöljällä panostetaan hevosen hyvinvointiin

Hevosen kokonaisvaltainen hoito sai Michel Verbaanin kiinnostumaan lämpökamerakuvauksesta. Sen avulla voidaan nähdä, jos hevosen lihaksistossa on muutoksia, esimerkiksi tulehduksia, rasitusvammoja tai arpikudosta.

- Hevonen on pakoeläin, joka pärjää vaivojensa kanssa pitkään niitä näyttämättä. Vika voi olla jossain muualla kuin ensin näyttäisi. Esimerkiksi kipeä jalka voi johtua selän jumista, kertoo Siilinjärven Pöljällä asuva Verbaan.

Hollantilaissyntyinen Verbaan muutti Suomeen 2008 ja työskentelee Pohjois-Savossa kengitysseppänä.
- Hevosen hyvinvointi on minulle tärkeää. Jos hevoselta vaatii jotain, pitää myös varmistaa, että hevonen on kunnossa, painottaa Verbaan.

Kymmenen vuotta sitten Verbaan tutustui Keski-Euroopassa ja USA:ssa paljon käytettyyn lämpökamerakuvaukseen ja pääsi vuosi sitten sitä kehittäneen hollantilaisen Hans Arendsenin oppiin.
- Kuvaaminen on tutkimusmuoto, joka antaa suuntaa, millaista hoitoa hevosen vaiva saattaa tarvita. Kuvat täytyy osata myös tulkita ja hoitaa. Tulkinnassa apuna on Arendsenin kehittämä tietokoneohjelma

Lämpökamerakuvaus auttaa löytämään syyt hevosen vaivoihin 

Lämpökamerakuvausta käytetään sekä urheilu- että harrastehevosilla. Verbaanin mukaan hevonen kannattaa kuvauttaa erityisesti silloin, jos sillä on vaivoja, jotka eivät ole lääkärin hoidosta huolimatta parantuneet tai ne ovat uusiutuneet. Urheiluhevoset kannattaa kuvata myös silloin, kun tapahtuu valmennuksellisia muutoksia.
- Kuvaamisen lisäksi pitää ottaa huomioon hevosen historia, mm. mahdolliset aiemmat loukkaantumiset. Säännöllinen kuvaaminen esimerkiksi kahdesti vuodessa auttaa löytämään vaivat jo niiden ollessa pieniä ja pientä hoitoa vaativia, muistuttaa Verbaan.

Verbaan perusti lämpökamerakuvausta varten yrityksen ja sai paikalliselta Leader-ryhmältä, Kalakukko ry:ltä, avustusta lämpökameran ja tietokoneohjelman hankintaan.
- Erittäin tärkeä oli myös saamamme uuden yrityksen perustamistuki. Sitä kannattaisi käyttää enemmänkin, kehuu vaimo Anu Verbaan.

Verbaan opiskelee lämpökamerakuvausta Arendsenin opissa, mutta järjestää jo nyt hevosille kuvauspäiviä noin kahden kuukauden välein. Kuvaukset ja niiden tulkinnat hän tekee opiskeluaikana Arendsenin valvonnassa. Kuvauspäiviin osallistuu myös hollantilainen osteopaatti, joka tarvittaessa käsittelee hevosen niveliä ja pehmytkudosta.
- Osteopatia auttaa hevosen kehoa toimimaan luontaisesti ja hoitamaan itse itseään. Siksi työskentelen mielelläni osteopaatin kanssa ja toivoisin löytäväni Suomesta hyvän hevosiin erikoistuneen osteopaatin yhteistyökumppaniksi, kertoo Michel Verbaan.

Verbaanilla on paljon hevostuttuja, mutta hän kertoo ihmisten hieman arastelevan uutta hoitomuotoa. Kuvaukseen voidaan tulla ensin yhden hevosen kanssa, mutta seuraavalla kerralla tuodaankin jo useampi hevonen tallista.

- Puskaradio ja ihmisten hyvät kokemukset levittävät tietoa lämpökamerakuvauksen hyödyistä. Tähän mennessä tehtyjen kuvausten perusteella jatkohoitoa on saanut jo yli 30 hevosta.


Millainen yritys voi saada tukea maaseutuohjelmasta ja mihin sitä voi käyttää? Lue lisää.


Teksti ja kuvat: Terhi Ojanen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Kuva: Michel Verbaan voi käydä kuvaamassa hevosia myös kauempana, sillä lämpökamera on pieni ja helposti mukana kuljetettava.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Ota yhteyttä

Toimisto:
Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin