KaakonKantri on Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ja Leader-yhdistysten yhteinen tiedotuskanava.

Intohimoina hyvä olo, jooga ja ruoka

Pohjoiskarjalaisesta Liperin kunnasta kotoisin olevan Satu Malisen haaveena oli asua ja työskennellä maalla yhteisöllisesti. Hän ehti kiertää maailmalla, kunnes Liperin Ahonkylän vanha alakoulu opettajien asuntoloineen tuli myyntiin neljä vuotta sitten.

Palaset alkoivat loksahdella paikoilleen. Satu osti kiinteistön Janne Vehviläisen kanssa ja osassa rivitalon asunnoista oli jo vuokralaiset valmiina. Tällä hetkellä vanhan koulun asuinhuoneissa ja rivitalon asunnoissa on yhteensä 12 asukasta.
- Kun paikka on tullut ihmisten tietoisuuteen, oikeita ihmisiä vain tipahtelee tänne, Satu kuvailee.

Satu innostui joogasta ulkomailla asuessaan ja muutto Ahonkylän kouluun avasi uudenlaisia mahdollisuuksia.
- Mietin, että tulisikohan tunneille porukkaa, jos rupeaisin vetämään koulun salissa joogaa, hän kertoo.
Puskaradio oli alkuun lähes ainoa, mutta varsin tehokas markkinointikanava. Kylän emännät ja isännät tutustuivat joogan maailmaan ja nykyään viikkotuntilaiset tulevat osuuskunta Sun Ahonlaidan salille esimerkiksi läheisestä Outokummusta, Viinijärveltä sekä Joensuusta saakka. Satu käy vetämässä joogaharjoituksia myös Joensuussa toisen Sun Ahonlaidassa asuvan ja työskentelevän joogaohjaajan Ammeri Kankaiston kanssa.

Osuuskunta Sun Ahonlaidassa järjestetään joogatuntien ohella erilaisia kursseja ja työhyvinvointitoimintaa, joiden teemat liittyvät joogan ohella kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, puhdistavaan kasvisruokaan, luovuuteen sekä henkiseen kasvuun.
- Intohimoinamme ovat hyvä olo, jooga ja hyvä ruoka. Siinä on niin hyvät ainekset, että niiden ympärille voimme rakentaa vaikka mitä. Meillä on myös hiljaisuutta ja puhdas luonto ympärillä, Satu kuvailee.

Entinen kyläkoulu muovautui Sun Ahonlaidaksi maaseudun yrityksille suunnatun tuen avulla vuosina 2012 - 2014. Esimerkiksi lämmitysjärjestelmän ja päärakennuksen ulkovuorauksen uusimiseen, salin lattian ja kylpyhuoneiden remontointiin, grillikodan rakentamiseen ja kokoustekniikan sekä joogasalin tarvikkeiden hankintaan tuli investointitukea Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta paikallisen Leader–yhdistyksen kautta.
- Joensuun seudun Leader on tosi huippu paikka. Siellä neuvotaan ja heidän kanssaan pystymme suunnittelemaan yhdessä. Asiat on tehty helpoiksi, Satu kiittelee.
Osuuskunnan tulevaisuudensuunnitelmat ovat moninaisia.
- Tarkoituksena on, että osuuskunnan kautta pystymme työllistämään enemmän ihmisiä, se on asian ydin. Tavoitteena on saada lisää asiakaskuntaa. Katsomme, mikä lähtee vetämään ja panostamme siihen, Satu kiteyttää.


Haluatko tietää lisää maaseudun yritystuista? Lue lisää osoitteista maaseutu.fi ja mahdollisuuksienmaa.fi tai ota yhteyttä oman alueesi ELY-keskukseen tai Leader-ryhmään. Ennen kuin täytät tukihakemuksen, olethan yhteydessä ELY-keskukseen tai Leader-yhdistykseen.


Teksti ja kuvat: Saija Räty, KaakonKantri
Kuva: Sun Ahonlaidan päärakennuksessa on yhteinen olohuone, joka on sekä asukkaiden että esimerkiksi kurssilaisten käytössä. Kuvassa ovat Satu Malinen (vas.), Eeva Pentikäinen, Ammeri Kankaisto, Barry Reddin sekä Katja Malinen.
Kuva edellisellä sivulla: Satu Malinen on toteuttanut unelmansa maalla asumisesta ja työskentelystä.

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Ota yhteyttä

Toimisto:
Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin