• Etusivu
  • Uutiset
  • Sepra panostaa vihreään talouteen ja kansainvälisyyteen

Sepra panostaa vihreään talouteen ja kansainvälisyyteen

Etelä-Kymenlaaksossa toimiva Leader Sepra panostaa vihreään talouteen, kansainvälisyyteen, perinnematkailuun, kaupunkilähtöiseen kehittämiseen ja kalatalouteen.

- Bioenergian, lähiruoan ja luontonäkökulman ympärille syntyy toimintaa ja rahoitettavia hankkeita, uskoo Leader Sepran toiminnanjohtaja Marjo Tolvanen.

Kevään aikana sepralaiset ovat jalkautuneet alueelle ja kertoneet rahoitusmahdollisuuksista teematapahtumissa, joiden aiheina on ollut matkailu, käsityötapahtumat, verkostot ja markkinointi, kalatalous sekä kaupunkitoiminta. Huhtikuun lopussa ämpärikaupalla Leader-tietoa jaetaan vielä Virolahdella (26.4) ja Haminassa (28.4).
- Olemme tavoittaneet hyvin uusia hakijoita ja Leader –hankkeisiin on paljon kiinnostusta, iloitsee Tolvanen.

Pitkän tähtäimen tavoitteet Tolvasella ovat jo 2020-luvulla, jonka eteen tehdään töitä jo nyt.
- Ihmisten vaikutus- ja osallistumismahdollisuudet lisääntyvät edelleen. Siksi olisi tärkeä tehdä rahoituksen hakemisesta hakijalle mahdollisimman yksinkertaista. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että Leaderin, kalatalouden ja kaupunkityön välisiä raja-aitoja häivytetään.

Sepralaisten kevään ponnistus ovat yhdessä yhteistyökumppanien kanssa järjestetyt Kymenlaakson maaseutumarkkinat, jotka pidetään 21.5.2016 Haminan Raatihuoneentorilla – keskellä historiallista ympyräasemakaavaa. Markkinoilla myydään ja esitellään kymenlaaksolaisia lähiruokia, käsitöitä ja palveluita ja siellä voi tutustua alueen toimijoihin ja yhdistyksiin.  

Sepralaiset innostuvat työssään

Sepralaiset ovat innostuneita työstään ja kehuvat alueen ihmisten aktiivisuutta, toimiston hyvää henkeä sekä toimivaa yhteistyötä hallituksen kanssa.
- Tykkään työstäni ihan älyttömästi. En tullessani uskonut, että voisin missään työssä viihtyä näin pitkään. Olen aina kaivannut uusia haasteita ja niitä Leader-työssä riittää vielä 15 vuoden jälkeenkin, iloitsee toiminnanjohtaja Tolvanen.

Toiminnanjohtajan tehtävät painottuvat yleishallinnon ja koordinoinnin lisäksi sidosryhmäyhteistyöhön ja kansainväliseen yhteistyöhön. Kansainvälisyys on Tolvaselle luonnollista ja suomi vaihtuu englantiin joustavasti myös kotona, jossa perheen arkielämää on avittanut au pair tai kansainvälinen harjoittelija jo kuuden vuoden ajan.

Hankekoordinaattori Heidi Hansén on työskennellyt Seprassa viisi vuotta. Tällä hetkellä hän kehittää asukaslähtöisen kehittämisen toimintamallia Kotkan kaupungissa ja puhuu perinnematkailun puolesta.
- Parasta ovat ihmiset ja monipuolinen työ. Yksikään päivä ei ole samanlainen, kertoo Hansén. Vapaa-aikani menee poikien kuskaamisessa jalis- ja vpk-harjoituksiin sekä viiden lapsenlapsen kanssa puuhatessa. Lisäksi olen mukana järjestötoiminnassa Kymenlaakson ensi- ja turvakotiyhdistyksessä, Kotkan korttelikotiyhdistyksesä ja Kymenlaakson kylissä.

Yrittäjien neuvonnasta Seprassa vastaa 6 vuotta yhdistyksessä työskennellyt hankekoordinaattori Kirsi Pohjankoski.
- Neuvon yrittäjiä rahoituksen haussa, mutta tärkeä osa työtäni on myös rohkaista ja kuunnella yrittäjiä. Voin myös neuvoa jossain muussa, esimerkiksi miten jonkun asian voi tehdä helpommin, mainitsee Pohjankoski.

Pohjankoski on vastikään suorittanut yritysneuvojan erikoisammattitutkinnon. Vapaa-ajasta suuren osan vievät lapset ja heidän jalkapalloharrastuksensa, jonka lisäksi Pohjankoski toimii Haminan pelastakaa lapset ry:n puheenjohtajana.

Yleishyödyllisten hankkeiden kanssa Seprassa työskentelee toimiston konkari, jo 1990-luvun lopulta kehittämisyhdistyksessä työskennellyt hankeneuvoja Marja Sorvo. Hän on positiivinen ja rauhallinen järjen ääni ja käytännön toiminnan peruspilari. Miesenergiaa toimistolle tuo Etelä-Suomen kalatalousohjelma ESKOn projektipäällikkö Esko Taanila

Ämpärikaupalla Leader-tietoutta saa 26.4.2016 Virolahdella, 28.4.2016 Haminassa ja 9.5. Kotkassa. Lue lisää.

Teksti ja kuvat: Terhi Ojanen, sisällöntuottaja, KaakonKantri

Sivun kuva
: Monipuolinen ja ihmisläheinen työ viehättävät sepralaisia. Vasemmalta Heidi Hansén, Kirsi Pohjankoski, Marjo Tolvanen ja Marja Sorvo.
Kuva edellisellä sivulla: Marja Sorvo ja Kirsi Pohjankoski suunnittelevat Maaseutumarkkinoita yhdessä yhteistyökumppanien, Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston, MTK Kaakkois-Suomen, Pro Agria Etelä-Suomen, Kaakonkulman 4H:n, Haminan kaupungin, Kymenlaakson kylät ry:n, Kehittyvä Hamina ry:n ja Haminan yrittäjien, kanssa.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin