• Etusivu
  • Uutiset
  • Kyläläiset rakensivat Heituinlahdelle kevyen liikenteen väylän

Kyläläiset rakensivat Heituinlahdelle kevyen liikenteen väylän

Vuosikymmenien haikailun jälkeen Savitaipaleen heituinlahtelaiset rakensivat kesällä 2014 kylälle 1,7 km pitkän kevyen liikenteen väylän Virmajärventien risteyksestä kyläkaupalle. Olennaista oli turvata kyläkoulun 33 oppilaalle turvallinen koulumatka sekä kulku reilun kilometrin päässä Nuorisoseurantalolla sijaitseviin liikuntatiloihin. 

- Runsaan raskaan liikenteen lisäksi tästä ajavat Vekaranjärvellä varusmiespalvelustaan suorittavat lappeenrantalaiset. 50 kilometrin nopeusrajoitus ei paljon paina, kun on kiire lomille, kertoo Heituinlahden Nuorisoseuran puheenjohtaja Heikki Tiainen.

Kevyen liikenteen väylä tehtiin Heituinlahden Nuorisoseuran ja Savitaipaleen kunnan yhteistyönä, kun selvisi, että asiaan oli saatavissa tukea Manner-Suomen maaseutuohjelmasta. Kunnan hankevastaava, teknisen osaston osastopäällikkö Vesa Roiko-Jokela toteaa, että yhteistyö kyläläisten, Nuorisoseuran ja Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen liikennepuolen kanssa sujui hyvin. Kunta hoiti hankkeen paperityöt ja kilpailutuksen, kyläläiset neuvottelivat maanomistajien kanssa, raivasivat alueen kannoista ja risuista sekä poistivat pintamaan. Asfaltoinnin jälkeen kylän talkoolaiset vielä heinittivät luiskat ja sorastivat asfaltin reunan.
- Alkuvaiheessa vähän hirvitti, tuleeko talkootyöstä keskellä kesää mitään, muistelee hankevastaava Roiko-Jokela.

Kyläläisten puuhamies, maanrakennusurakoitsija Mikko Vainikka kuittaa, että pelkoa ei ollut.
- Mitä enemmän koneita oli mukana, sitä enemmän isännät innostuivat. Kyläläiset sopivat työt keskenään niin sujuvasti, että paikalla oli joka kerta kaivuri ja vähintään kolme traktoria, kehuu Vainikka. Suurimmasta raivausurakasta ja pintamaan poistosta selvittiin viikossa.

Kevyen liikenteen väylä on kyläläisille tärkeä turvallisuustekijä. Tekijät ovatkin saaneet runsaasti kiitosta eikä kukaan jupissut vastaan edes suunnitteluvaiheessa. Mittavan talkoopanoksen lisäksi Nuorisoseura laittoi hankkeeseen vajaat 9000 euroa, josta osan se keräsi lahjoittajilta. Suurimman osuuden lähes 450 000 euron kokonaiskustannuksista maksoi Savitaipaleen kunta.
- Ilman ELYn tukea emme olisi saaneet pyörätietä Heituinlahteen ikipäivänä, muistuttaa Roiko-Jokela.

Vastaavanlaisia väyliä on tehty Manner-Suomen maaseutuohjelman tuella Kaakkois-Suomessa myös Pyhtään Purolaan ja Lappeenrannan Ylämaalle.

Maaseuturahaston tukea voi saada alueen palveluiden parantamiseen. Lue lisää.

Teksti ja kuvat: Terhi Ojanen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Kuvat: Heikki Tiainen (vas.) ja Mikko Vainikka iloitsevat Heituinlahden kevyen liikenteen väylästä.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin