• Etusivu
  • Uutiset
  • Etelä-Karjalan Kärki-LEADER ry liputtaa uusiutuvan energian puolesta

Etelä-Karjalan Kärki-LEADER ry liputtaa uusiutuvan energian puolesta

Etelä-Karjalan Kärki-LEADER ry aloittaa KaakonKantrin juttusarjan, jossa esitellään Kaakkois-Suomen Leader-ryhmien sekä ELY-keskuksen henkilöstöä ja ajankohtaisia asioita.

Ensi syksynä 20-vuotista taivaltaan juhlivan Etelä-Karjalan Kärki-LEADER ry:n isona tavoitteena on edistää alueellaan ajatusta energia-omavaraisesta kylästä. Aiheesta on käynnistymässä infokierros.
-Haemme jokaisesta kunnasta yhtä kiinteistöjen ryhmää, jossa asukkaat ja yrittäjät voisivat omassa porukassaan miettiä uusiutuvan energian hyödyntämistä. Toivomme, että kylissä ainakin harkittaisiin yhteistyön mahdollisuutta, etteivät kaikki puuhaisi yksinään, toiminnanjohtaja Riitta Bagge valaisee.
Parikkalan Kirjavalassa on jo järjestetty yksi tilaisuus, jossa kyläläiset sekä sähköyhtiön ja laitetoimittajan edustajat tutkivat yhteisten energiaratkaisujen mahdollisuuksia. 
-Toivomme, että kyläläiset miettisivät ensin keskenään, voisiko aiheeseen olla kiinnostusta, ja kutsuisivat sitten meidät paikalle. Meidän kauttamme saa asiantuntijoita, kun ryhmiä on tiedossa, lupaa hankeneuvoja Markku-Pekka Antikainen.

Valokuitua kylille

Toinen painava asia Etelä-Karjalan Kärki-LEADER ry:n strategiassa on valokuituyhteyksien vieminen maaseudulle.
-Edelleen on alueita, joissa on verkkoyhteyksissä pahoja katvealueita. Kun kaikki palvelut ovat menossa nettiin lääkäripalveluista alkaen, pitäisi yhteyksissä saavuttaa jonkinlainen taso, Bagge huomauttaa. 
Leader-yhdistyksen kautta on mahdollista rahoittaa pieniä valokuituhankkeita, mutta suuret kokonaisuudet ohjataan hakemaan rahoitusta Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kautta.
-Potkimme asiaa eteenpäin, ettemme jää kehityksen junasta, Bagge kuvailee.

Kärki-LEADER haluaa viedä paikallislähtöisen kehittämisen idean kaupunkiin

Suurten tavoitteiden ja toimenpiteiden rinnalla on tuloillaan koko joukko pienempiä. Etelä-Karjalan Kärki-LEADER ry on hakenut Euroopan sosiaalirahastosta tukea maaseudulla hyväksi havaitun Leader-mallin viemiseksi Imatran kaupunkialueelle.
-Verkkoja on vesissä ja alahankeaihioita kirjoitettu. Kun olemme tehneet pitkään tätä hommaa, tiedämme että mitä enemmän hankkeet ovat paikallislähtöisiä, sitä parempia tuloksia saadaan aikaiseksi, Bagge sanoo.
Manner-Suomen maaseutuohjelman puolelta Leader-ryhmä on päättänyt hakea rahoitusta teemahankkeelle, jossa kohderyhmänä ovat lapsiperheet ja nuoriso. Ajatuksena on, että esimerkiksi kerhoihin voitaisiin hankkia harrastustoimintaa monipuolistavia välineitä.

Yrityksiä Kärki-LEADERin väki herättelee huomaamaan yritysryhmähankkeiden tarjoamat mahdollisuudet. Asiantuntijapalveluiden ostamiseen voi hakea rahoitusta 75 prosentin tukitasolla, kun yhteistyöhön lähtee mukaan ainakin kolme yritystä. Pitää löytyä myös ulkopuolinen hallinnoija, joka voi olla esim. kehitysyhtiö tai kunta.
-Jos yli kaksi euroa kolmesta saadaan ulkopuolelta, niin onhan se valtava summa, Antikainen muistuttaa. 

Hankeraha on kimmoke yhdessä tekemiseen

Riitta Bagge kuuluu 20 vuotta täyttävän Etelä-Karjalan Kärki-LEADER ry:n perustajajäseniin. Hän toimi yhdistyksen puheenjohtajana yli neljä vuotta, vuoden 2000 loppuun saakka. Keväästä 2002 saakka hän on työskennellyt yhdistyksen toiminnanjohtajana. 
Parikkalassa Leader-toiminta heräsi ylhäältä päin ohjatun Mallikylä-hankkeen seurauksena.
-Se oli liikkeellepaneva voima. Huomattiin, ettei ylhäältä päin ohjattu kehittäminen toimi, Bagge kertoo.
Maaseudun tulevaisuus –lehden takasivulta bongattu ilmoitus Leader-toiminnasta sattui hyvään saumaan.
-Siihen täällä tartuttiin ja olemme edelleen samoilla jäljillä. Suurta reivaamista ei ole tarvinnut tehdä.

Markku-Pekka Antikainen oli toiminut opettajana paikallisessa maaseutuoppilaitoksessa, joka lakkautettiin vuonna 1993 ja siirtyi sitten Imatran ammattioppilaitoksen alaiseksi yksiköksi.
-Olin kuullut jännittävistä kehittämishankkeista, ei muuta kuin etsimään tietoa ja hakemaan.
Hän sai hankittua kolmelle projektille rahoitusta ja pääsi Leader-kuvioihin mukaan hankkeiden käytännön toteutuksen kautta. Etelä-Karjalan Kärki-LEADER ry:ssä Antikainen aloitti vuonna 1997, vajaa vuosi yhdistyksen perustamisen jälkeen.

Antikaisen mielestä Leader-yhdistyksessä työskentelyssä parasta antia on elinkaarten kokeminen sekä kokemuksen tuoma näkemys.
-Mukaan tulee uusia toimijoita, joilla on sama hengen palo kuin joillain toisilla 20 vuotta sitten. Perusajatus toiminnassa ei muutu, vaikka ihmiset ja teemat vaihtuvat.
Bagge muistuttaa, että Leader-projekteissa ei ole tärkeää vain se, että hanketuella saadaan korjattua kylätalo tai markkinoitua paikallisia matkailuyrityksiä.
-Tärkeää on se, että ihmiset alkavat tehdä yhdessä, eivätkä vain odota, että joku muu hoitaa asiat kuntoon. Rahallinen tuki toimii kimmokkeena, hän sanoo.

Bagge ja Antikainen pitävät polttopuuhommista

Särkisalmella asuva Riitta Bagge liikkuu vapaa-ajallaan koiransa Herkon kanssa ja lukee mielellään aiheesta kuin aiheesta.
-Olen vakituinen kirjastossa kävijä. Muuta tekemistä leimaa kausiluonteisuus. Nyt on menossa villasukkavaihe, hän kertoo. 
Bagge on edelleen myös kyläaktiivi. Hän oli pitkään Särkisalmen kyläyhdistyksen puheenjohtaja, nyt rahastonhoitaja, jota näkee usein raivaussahan kanssa kylän talkoissa. Lasten ja lapsenlapsen (pian toisenkin) ohella tärkein asia on kesämökki Savonlinnassa. Mökkielämään kuuluvat oleellisesti metsätyöt, kalastaminen ja polttopuuhommat.

Polttopuusavotta kuuluu myös Markku-Pekka Antikaisen elämään. Vapaa-ajallaan hän ajaa usein kotitilalleen Siilinjärvelle, missä aika kuluu maa- ja metsätöissä. Särkisalmella asuva Antikainen nauraa, että hänen elämäänsä mahtuu aina yksi harrastus kerrallaan.
-Tällä hetkellä se on taitoluistelu. Kaksi vuotta on takana ja koko ajan mennään eteenpäin. 
Luistelussa häntä kiehtoo ryhmähenki sekä mahdollisuus haastaa itsensä ja kisata. Kesäkuun puolivälissä on edessä, ei enempää eikä vähempää kuin aikuisharrastajien maailmanmestaruuskisat Saksan Oberstdorfissa.
-Sinne tulee 429 luistelijaa ympäri maailmaa. Edessä on minuutti 40 sekunnin suoritus, jota on treenattu vuosi, Antikainen kuvailee. 

Etelä-Karjalan Kärki-LEADER ry:n kevätkokous järjestetään Imatralla 20. huhtikuuta. Lue lisää.

Teksti ja kuva: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri

 

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin