Katettu katsomo käänsi katsojaluvut nousuun

Harri Rissanen on vuoden 2015 hankevetäjä Etelä-Karjalan Kärki-LEADER ry:n alueella.

Teatteri Parikanpäreissä Parikkalassa oli ollut jo pitkään haaveena, että kesäteatterin katsomo saataisiin katettua. Katsomon kymmeniä vuosia vanhat penkit tulivat lopulta tiensä päähän ja jotain oli tehtävä, jotta teatteritoiminta saattoi jatkua.

-Parikkala on kesäkunta. Täällä on vilkasta kesällä ja paljon kesäasukkaita. Pitäähän täällä kesäteatteri olla, sanoo Harri Rissanen Parikkalan teatteriyhdistyksestä.

Uuden katsomon rakentamista oli viritelty jo vuonna 2010, mutta silloin korkeaksi karannut kustannusarvio ei rohkaissut teatteriväkeä tekemään vielä haaveista totta. 

Vuonna 2013 perustettiin Parikkalan teatteriyhdistys ja asiat lähtivät rullaamaan nopealla vauhdilla. Uuden, katetun katsomon kustannusarvio saatiin hiottua kohtuulliseksi ja Etelä-Karjalan Kärki-LEADER ry:n kautta oli mahdollista saada tukea yhdistyksen yleishyödylliseen investointihankkeeseen. Talouden kanssa haluttiin toimia varman päälle ja Harri Rissanen soitteli alueen suurimmat yritykset läpi ennen projektin alkua.

-Kyselin, ovatko he valmiita lähtemään tukihommiin.

Yritykset innostuivat sponsoroimaan teatterirakenteiden uudistamista ja vastineeksi ne saivat mainosnäkyvyyttä sekä teatterissa että nettisivuilla.

-Omarahoitusosuuden keräämiseksi teimme myös pikkujoulunäytelmän, jota myimme firmoille ja yhdistyksille. Lisäksi myimme yrityksille teatterilippupaketteja ja heitimme joulupukkikeikkaa, Rissanen kuvailee.

 Katettu katsomo valmistui kesäksi 2014 ja siitä lähtien katsojaluvut ovat olleet nousujohteisia.

-Viime kesänä meillä oli 2700 katsojaa, mikä on pienellä paikkakunnalla paljon, Rissanen huomauttaa.

Ryhmiä on käynyt aiempaa enemmän, sillä katoksen ansiosta sääriski on poistunut katsomon puolelta.

-Parhaimmillaan meille on tultu viidellä linja-autolla näytökseen. Kävijöitä on ollut esimerkiksi Etelä-Savoa ja Pohjois-Karjalaa myöten.

Yhteishengellä ja rohkeudella pääsee pitkälle

Parikkalan teatteriyhdistyksen hienosti sujunut rakennushanke ilahduttaa paitsi yleisöä, myös itse työmyyriä.

-On mahdollista tehdä vaikka mitä, kun vain on rohkeutta ja yhteishenkeä, Harri Rissanen tietää.

Viime syksynä Parikkalan teatteriyhdistyksen projekti huomioitiin myös rahoittajan taholta, kun Etelä-Karjalan Kärki-LEADER ry valitsi Harri Rissasen vuoden hankevetäjäksi. Rissanen katsoo, että tunnustus tuli koko yhdistykselle.

-Ei yksi ihminen pysty tällaiseen projektiin, vaan se vaatii hyvät yhteistyökumppanit, hän muotoilee.

Hankevetäjänä Harri Rissanen hoiti rahoitusta, kilpailutuksia sekä rakentamisen teknistä puolta, jossa oli aktiivisesti mukana myös muun muassa Reino Kokki. Rissasen Riitta-vaimo puolestaan pyöritti hankehallintoa.

Talkoissakin oli hyvin porukkaa ja Suomessa jo monta kertaa kuolleeksi julistettu talkoohenki ilmeni yhdistyksen katsomourakoissa hauskalla tavalla.

-Kun ohikulkijat näkivät, että meillä oli talkoot käynnissä, halusivat hekin tulla jelppimään, Rissanen muistelee.

Parikkalan teatteriyhdistyksen vauhti ei hyytynyt rakennusprojektiin, sillä vuonna 2014 yhdistys perusti oman elokuvateatterin, Kino Patteryn Suomen elokuvasäätiön tuella. Elokuvia esitetään Parikkalan kunnantalolla Harjulinnassa ja siirrettävän laitteiston ansiosta eläviä kuvia on käyty näyttämässä esimerkiksi Simpeleen koululaisille. Uudet rakennushankkeetkin ovat tulevaisuudessa mahdollisia, sillä Parikkalanpäreet kaipaisi katosta näyttämön päälle.

Teatteri rakennustalkoineen ja elokuvanäytöksineen on sitova ja valtavasti aikaa vievä harrastus, mutta Rissasen perheessä harrastus ei hajota vaan yhdistää.

-Meistä se on ollut kiva, koko perheen harrastus, sillä mukana ovat myös vaimo ja lapset, Harri Rissanen kertoo.

Bonuksena tulevat mukava teatteriporukka sekä yleisö.

-Tyytyväiset ilmeet esityksen jälkeen ovat iso palkinto. Ja onhan tämä hyvä henkireikä työlle, Rissanen listaa.

Onko teidän yhdistyksellänne unelma? Lue maaseudun hanketuista tai kysy rahoitusmahdollisuuksista suoraan paikallisesta Leader-yhdistyksestä tai ELY-keskuksesta.

 

Teksti ja kuvat: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin